Slivkové guľky od babky

allka - fotkaallka, 30. októbra 2013
Slivkové guľky od babky
Foto: allka

Tento recept pochádza od mojej mamičky.Ja som ho milovala,ako dieťa a tak isto ho miluje aj moja dcérka s manželom :)

20
porcií
35 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

3/4 kg
1 ks
6 ks
štipka
 alebo kompótové
2 bal.




Postup

  1. 1

    Uvarené zemiaky najemno nastrúhame,pridáme vajce,soľ a pomaly prisypujeme múku.Pridávame múku,kým cesto nie je tuhé,nelepivé.

  2. 2

    Keď je cesto vypracované,ušúľame z neho dvoch hadov,z ktorých nožom odkrajujeme kúsky,do ktorých urobíme palcami dierku.

  3. 3

    Do takto pripravených guliek vkladáme odkvapkané slivky,ktoré boli namočené v rume so škricovým cukrom.Všetko pekne zagúľame a nachystané guľky vložíme do vriacej vody.Keď vyplávajú na povrch,sú hotové,vyberieme ich na sito.

  4. 4

    Pripravíme si posýpku z roztopeného masla a strúhanky.Na záver pridáme do posýpky guľky a môžeme jesť posypané škoricový a kryštálovým cukrom,preliate šťavou z kompotu.

Diskusia k receptu

jakamaka
No aj toto môže byť fajn s tým rumom.. Ja som tak minule robila zo sušených sliviek, keďže som mala čerstvých málo.. a veru tie zo sušených sa mi zdali chutnejšie :):):) Odteraz budem robiť zo sušených sliviek pravidelne...No a vyskúšam aj čerstvé slivky s rumom... ale keďže mám v mrazničke, tak tie s rumom skúšať nebudem...Minule tu ktosi dával do vianočky rum /omylom vylial viacej/.. tak budem tuším ten rum viacej používať...Vďaka za tip...
afataga
no tak toto je ine kafe, toto vyzera vyborne, s mrvenickou to by ma nenapadlo
monda
mňam ,, slivkové guľky aj my máme radi,, a tie tvoje vyzerajú naozaj vynikajúce a s mrveničkou určite chutia fajn.
kredenc
A vyberať kôstky? O tom tu nie je ani slovo. V slivkách si radi hovejú červíky. Dobrú chuť!
mariamka
krasne su, struhanka sa neopraza? ja myslim, ze tam idu len polovicky sliviek, bez proteinov :)
radost
ach..@kredenc..ty si nešťastný človek-ofrfleš čokoľvek..usmiať by sa ti zišlo..je dôvod-ved aj dnes slnko vyšlo..nájdi si niečo pre radosť..aj v tomto recepte dá sa jej nájsť dosť...:-)
tiginko
my sme nikdy do guliek neotvárali slivky, aj čerešne a višne jeme tak ako sú, teda samozrejme, pokiaľ z nich očividne netrčí červík. Keď mi ukážeš @kredenc jedného, čo z tých zdravých proteínov umrel, tak začnem otvárať
evanaaa
Strúhanka sa asi opráža, takto sypané ovocné knedlíky sme mali hádam najradšej ( ale aj makové), ale ovocie sme vykôstkovali, nie len kvôli červíčkom ale aj pre pohodlie. No, v slivkách ich býva ozaj málo, ja som pri zaváraní - a dosť som ich otvárala - nenašla ani raz, ani jedného, @kredenc , toho sa báť nemusíš, čerešne, to už je niečo iné......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia