Sladký domáci jogurt do skla fotorecept

petravoska - fotkapetravoska, 27. februára 2011

Tento jogurt nám robievala mamka, keď som bola malá. Veľmi sme ho so sestrou ľúbili jesť, dokonca musím povedať, že až potom, čo ho Zobraziť celý popisTento jogurt nám robievala mamka, keď som bola malá. Veľmi sme ho so sestrou ľúbili jesť, dokonca musím povedať, že až potom, čo ho mamka začala robiť, tak som si jogurt obľúbila. A najviac mi chutí s černicovým kompótom. Samozrejme, každý si môže dať, aký len chce.

5-6
porcií

Suroviny

1 l, (nie po UHT ohreve)
1 ks, so živými kultúrami
6 KL
3 PL




Postup

  1. 1

    7 dcl mlieka odlejeme a dáme zohriať do hrnca.

    Sladký domáci jogurt do skla (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vo zvyšných 3 dcl rozmiešame cukor, sušené mlieko a 2 lyžičky jogurtu.

    Sladký domáci jogurt do skla (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď mlieko zovrie zamiešame doň pripravenú zmes a necháme zovrieť.

    Sladký domáci jogurt do skla (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom rýchlo ochladíme v studenej vode tak, aby ostalo teplé, ale nie horúce. Primiešame zvyšok bieleho jogurtu.

    Sladký domáci jogurt do skla (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plníme do fliaš.

    Sladký domáci jogurt do skla (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Budúci jogurt necháme ešte aspoň tri hodiny v teplej vode. Potom ho uložíme na tmavé miesto (pod deku?) a čakáme (približne 1 deň), kým zhustne.

    Sladký domáci jogurt do skla (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

1ariana
Tak toto vyskúšam, lebo my máme radi jogurty. :o)
julica
Načo sa tam najskôr dávajú tie dve lyžičky jogurtu?
petravoska
@julica ,
no to presne neviem, tiez som nad tym rozmyslala, kedze logika mi hovori, ze pri vare sa jogurtove kultury znicili, ale v recepte to tak je... tak som si povedala, za ani tym nic nepokazim :) a robim to podla receptu, ktory mamka ziskala od kolegyne este pred 20 rokmi. tak asi tak :) mozno by som to uz mohla skusit aj vynechat, ale zvyk je zelezna kosela...
tancotanka
jogurt tam ide práve pre tie živé kultúry, aby sa namnožili, výborný recept, aj ja som to robievala podobne, sušené mlieko sa nemusí pridať, keď sa použije plnotučné mlieko, ďakujem za pripomenutie
orchidea
Ďakujem za tento recept, presne takto som to robievala pred pár rokmi, keď začali byť v móde jogurtovače, recept som niekde stratila a veľakrát som už chcela zase jogurtovač využiť, ale nevedela som si presne spomenúť čo všetko som do jogurtu dávala.
anenka11
mlieko s jogurtom nesmie zovriet.Znicite kultury. potom je jogurt hotovy za 6hodin.Robievam v jogurtovaci
seaton
aj pri varení sa nezničia všetky kultúry moja kolegyňa to mala z nejakého časopisu a robili to odborníci. Vedeli prečo tam pridávajú tie dve lyžičky jogurtu
diabambulka
ďakujem za tip vyskúšam keďže nemám jogurtovač toto je to čo potrebujem :-)))
havino
ja robim každy týžden z mlieka z automatu dva litre joguru,ale klasicky, prevarím mlieko, necham vychladnuť a pridám jogurt, zabalím do deky, nechám do rána v teple a ráno do chladničky, ako remen je, lyžicou sa krája,ale tento tiež skusim, nič za to nedám aj so sušeným mliekom, presne,ako si robila
honestka
aj ja robievam taky bez varenia.
Na 2 l mlieka pouzijem kelimok 140 ml / maly biely yogurt najradsej balkansky/ a lyzicku krystal cukor.
ostatne ako @havino , alebo nechat pohare s novym yogurtom vo vyhhriatej rure. zarobim vecer a rano je fantasticky.
brisid
možno hlúpa otázka, ale čo je to UHT ohrev?
brisid
opravujem sa... už som si to našla... ako zistím, ktoré mlieko je bez UHT ohrevu? je to to čerstvé z automatu na mlieko?
petravoska
@brisid , trvanlivé mlieka presli UHT ohrevom a na kazdom takom je to napisane, mlieka, ktore v obchodoch drzia v chladnickach su vacsinou iba pasterizovane, co nevadi a je to na nich takisto napisane. Mlieko z automatu je surove. Nie je nijako upravene. Tu by som doporucovala pasterizaciu. Najma ak je urcene pre male deti. Tak dufam, ze som ti pomohla. :)
petravoska
mne by ani nevadilo, ze recept, ved ten moze hocikto mat rovnaky, ale fotky by si nemal nikto privlastnovat. :(
dakujem :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia