Sirup Karotela

sovka62 - fotkasovka62, 24. júna 2011

Radulienka sa v diskusii zaujímala o recept na Karotelu, mrkvový sirup s pomarančovou príchuťou. Mám ho v knihe od pána Balaštíka, robievala som ho, Zobraziť celý popisRadulienka sa v diskusii zaujímala o recept na Karotelu, mrkvový sirup s pomarančovou príchuťou. Mám ho v knihe od pána Balaštíka, robievala som ho, keď boli deti malé a mrkvu veľmi nemuseli. Takto som do nich dostala aspoň niečo, aj keď s cukrom.

Suroviny

1 kg
1,75 kg
35 g
30 ml




Postup

  1. 1

    Mrkvu dobre umyjeme, očístíme a varíme v nevyhnutnom množstve vody. Rozmixujeme (to je ten karotkový pretlak) pridáme cukor a kyselinu citrónovú (35g sú dve polievkové lyžice) a prevaríme. Necháme vychladnúť a pridáme pomarančovú príchuť. Naplníme do vysterilizovaných fliaš a odložíme. Sirup je hustejší ako ostatné ovocné sirupy, ale to je len dobre, lebo je hustý od mrkvy.

Diskusia k receptu

radulienka
Oh, perfektné, to sa teším, že to budem môct vyskúšať. Vďaka Sovka ešte raz!
akeber
nestačím kupovať sirup moje deti sú sirupové , cez sezonu robievam bazový , medovkový , ríbezlový ......a som rada že môžem vyskúšať aj mrkvičkový....:))))
babkamt
Vyskúšam.Mrkva rastie v záhrade.Práve som kúpila karotkový džús,teraz si ho môžem spraviť doma.
aroooo
toto by som si chcela spraviť ale... toho cukru tam musí byť až tak veľa? viem že konzervuje a toto sa nesterilizuje, ale keby som to radšej vysterilizovala aby sa chytili viečka,mohlo by to vydržať.Pomarančová príchuť - mám rozumieť niečo také ako rumová aróma do zákuskov, alebo stačí šťava z pomaranča,alebo niečo podobné ako do tej medicíny citrónovo-cesnakovej,t.j. umyť celý pomaranč,nakrájať a rozmixovať...
sovka62
@aroooo , je to pomarančová príchuť, taká ako rumová, mandľová a podobne. Minule som ju videla v Hypernove, bola balená práve po 30 ml. Sterilizovať by si iste mohla, veď mrkva je tak či tak uvarená, ale toto je sirup a ten sa riedi vodou, takže toho cukru sa mi nezdá tak veľa. A vody tam ide dosť, lebo sirup je hustý.
aroooo
@ sovka ďakujem, je len preto, že ako cukrovkárka by som mala obmedzovať cukor,
sovka62
Aha, tak to veru nie je recept pre teba. Možno by sa cukor dal nahradiť sladidlom, tá aróma pomaranča by chuť sladidla mohla prekryť.
evanaaa
Mne sa tiež páči sirup, ale ani ja kvôli diabetu nemôžem nič podobné, ani sirupy ( a cukor je ich základ), ani ovocné šťavy, rôsoly, džemy - to, čo by sa práve cukrom malo zahusťovať. Sladidlom sladené môže byť, ale už tam nie je tá "hustota": Je to vidieť aj an tých kupovaných dia sirupoch.
evanaaa
P.S.- Ináč, sirup Karotela si dobre pamätám, bol pekne hustý, často som ho kupovala- už nie je?
stava
ja si na nic take nepamatam...:-) ale recept sa mi paci....len neviem...tu rozmixovanu mrku, resp. uz cely sirup, netreba prepasirovat? nebudu potom vo vode plavat aj nejake kusky? ja to moc nemusim...:-)
sovka62
@evanaaa , tento sirup je dosť hustý od mrkvy, takže by to možno vyšlo a nebol by vodnatý. Karotelu som v obchode nevidela už 20 rokov, ona aj predtým bola zriedkavo, skôr ju mávali v Čechách.
@stava , keď je mrkva dobre uvarená, je mäkká a rozmixuje sa na kašu. Ale ak chceš, prepasíruj, to nemôže byť na škodu.
evanaaa
Sovka, máš pravdu, mrkva sama robí tú zmes hustú po rozmixovaní ( kúsky určite nebudú, ak sa rozmixuje na kašu).
kata50
Ja na tento sirup mám veľmi dobré spomienky. Vďaka za pripomenutie.
@sovka 62, otvor si diskusiu o tekviciach a veľmi pekne prosím, ak vieš mi poradiť, tak mi odpovedz. Ďakujem :-))
marika21
Naposledy som ju kúpila, pila pred 37 rokmi. Odvtedy som ju nevidela v obchode. Spomíname....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia