Foto: rennatte
Šípky zbierame po prvých miernych mrazíkoch v čistom prírodnom prostredí. Najlepší, najzdravší ale aj najprácnejší lekvár. Roky študovania overených receptov, tradičných aj moderných postupov. Zobraziť celý popisŠípky zbierame po prvých miernych mrazíkoch v čistom prírodnom prostredí. Najlepší, najzdravší ale aj najprácnejší lekvár. Roky študovania overených receptov, tradičných aj moderných postupov. Tento je ten tradičný a prácnejší na čistenie, ale zachová si svoju krásnu vôňu, chuť a farbu.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Tento spôsob prípravy je tradičný a prácnejší tým, že šípky sa po zbere nechajú voľne vysypané v širokej krabici alebo na site pri izbovej teplote, aby troška zmäkli. Potom sa vyzbrojíme trpezlivosťou, rukavičkami, nožíkom a škrabkou na zeleninu. Každú šípku nožíkom prekrojíme a škrabkou vydlabeme zrniečka a chĺpky, odrežeme čierne končeky a očistené vkladáme do misy.
-
2
Očistené šípky zalejeme vodou a necháme vyplávať zvyšné chĺpky, vodu zlejeme.
-
3
Oplachujeme toľko krát, kým sú šípky úplne čisté bez chĺpkov
-
4
Oprané šípky preložíme do hrnca a zalejeme vodou zarovno šípok a dáme variť. Keď sú šípky rozvarené, to znamená, že máme kašovitú zmes a šupky, hrniec odstavíme.
-
5
Zmes prepasírujeme cez sitko, alebo rozmixujeme a prepasírujeme.
-
6
Šípkovú zmes dáme do širokého kastróla, toľko aby výška nepresahovala 10cm, to je asi 600ml, záleží na šírke kastróla, ale ide o to, aby zmesi nebolo veľa a dáme variť. Zmes začne vrieť, troška peniť a za stáleho miešania varíme a odparujeme prebytočnú vodu cca 15 minút.
-
7
Zmes sa mení na lekvár a hádže husté bubliny, vtedy pridáme 100 až 150g cukru a ešte 5-10 minút povaríme. Na okrajoch hrnca vidno ako sa lekvár zredukoval.
-
8
Pre toto potrebujeme variť v tenkých vrstvách a nie naraz, aby sme videli na dno hrnca a ak nastane takáto hustota, že prejdem vareškou a ostane mi cestička a vidím dno hrnca je lekvár hotový.
-
9
Nalejeme do pohára, zaviečkujeme a pokračujeme ďalšou dávkou v tom istom hrnci, až kým neminieme všetku šípkovú zmes. Všetky naplnené poháre zasterilizujeme, ak máte skúsenosti s otáčaním horúceho lekváru, tak stačí na pár minút otočiť hore dnom, aby chytilo viečko.
ale opláca sa..
bo tá božská chuť..
pracantka-pozdravená buď..!!
No ale nad šípkový lekvár nie je, takže tá piplačka stojí za to. Fajn, že si to nafotila, lebo mnohí pýtajú recept, mne sa nechcelo pridávať ďalší šípkový lekvár, hoci s iným postupom.