Šípkový lekvár z čistených šípok (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Šípky zbierame po prvých miernych mrazíkoch v čistom prírodnom prostredí. Najlepší, najzdravší ale aj najprácnejší lekvár. Roky študovania overených receptov, tradičných aj moderných postupov. Tento je ten tradičný a prácnejší na čistenie, ale zachová si svoju krásnu vôňu, chuť a farbu.

120 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tento spôsob prípravy je tradičný a prácnejší tým, že šípky sa po zbere nechajú voľne vysypané v širokej krabici alebo na site pri izbovej teplote, aby troška zmäkli. Potom sa vyzbrojíme trpezlivosťou, rukavičkami, nožíkom a škrabkou na zeleninu. Každú šípku nožíkom prekrojíme a škrabkou vydlabeme zrniečka a chĺpky, odrežeme čierne končeky a očistené vkladáme do misy.
  2. Očistené šípky zalejeme vodou a necháme vyplávať zvyšné chĺpky, vodu zlejeme.
  3. Oplachujeme toľko krát, kým sú šípky úplne čisté bez chĺpkov
  4. Oprané šípky preložíme do hrnca a zalejeme vodou zarovno šípok a dáme variť. Keď sú šípky rozvarené, to znamená, že máme kašovitú zmes a šupky, hrniec odstavíme.
  5. Zmes prepasírujeme cez sitko, alebo rozmixujeme a prepasírujeme.
  6. Šípkovú zmes dáme do širokého kastróla, toľko aby výška nepresahovala 10cm, to je asi 600ml, záleží na šírke kastróla, ale ide o to, aby zmesi nebolo veľa a dáme variť. Zmes začne vrieť, troška peniť a za stáleho miešania varíme a odparujeme prebytočnú vodu cca 15 minút.
  7. Zmes sa mení na lekvár a hádže husté bubliny, vtedy pridáme 100 až 150g cukru a ešte 5-10 minút povaríme. Na okrajoch hrnca vidno ako sa lekvár zredukoval.
  8. Pre toto potrebujeme variť v tenkých vrstvách a nie naraz, aby sme videli na dno hrnca a ak nastane takáto hustota, že prejdem vareškou a ostane mi cestička a vidím dno hrnca je lekvár hotový.
  9. Nalejeme do pohára, zaviečkujeme a pokračujeme ďalšou dávkou v tom istom hrnci, až kým neminieme všetku šípkovú zmes. Všetky naplnené poháre zasterilizujeme, ak máte skúsenosti s otáčaním horúceho lekváru, tak stačí na pár minút otočiť hore dnom, aby chytilo viečko.