Šípkové víno

lucero - fotkalucero, 30. novembra 2012
Šípkové víno
Foto: lucero

Šípkové víno je veľmi obľúbené,lebo ak sa správne pripraví a vyškolí,je výborným nápojom.

Suroviny

1 kg
80 g
3 litre




Postup

  1. 1

    Na víno používame len dobre vyzreté ,mäkké šípky,ktoré môžu byť prípadne aj namrznuté.Šipky očistíme od stopiek a kalichov,šípky rozkrájame alebo rozmliaždime.Pri zakvasení šípky plávajú na povrchu.Po hlavnom prekvasení klesajú na dno-ale nie všetky,takže klesanie nie je dostatočným znakom vykvasenia a nemožno podľa neho určovať čas stačania z kvasníc(nádoby.Keď je víno vykvasené(zistíme ochutnaním,stočíme ho z kvasníc(nádoby i keď niektoré plody plávajú.

  2. 2

    STOLOVE VINO:Na 1kg čerstvých šípok nalejeme 3 litre vody a pridáme 80 dkg cukru.Po 3-4 týždňoch kvasenia víno stočíme do čistej nádoby a školíme.

  3. 3

    Silnejšie Stolové víno:Na 2kg zmäknutých šípok nalejeme 3 litre vody a 2kg cukru.

  4. 4

    Na zdravie.

    Šípkové víno - obrázok 4

Diskusia k receptu

marta23
aké a koľko kvasníc-treba dopísať do rozpisu surovín
oblizprst
Na toto vino treba pouzit univerzalne vinne kvasinky (podla navodu na balicku), ktore dostat v obchodoch s farbami a lakmi alebo byvalej Chemike. Okrem toho je dobre do takychto vin pridavat pektolyticky enzym - staci 1 cajova lyzicka, 1 cajovu lyzicku kyseliny citronovej a 1 cajovu lyzicku kvasinkovych zivin. Ak by vas napadla otazka, kde to vziat, staci vyhladat na internete.
lucero
Do tohoto vína nejde okrem šípok,cukru a vody nič žiadne kvasinky.
lucero
Pod stáčaním z kvasnic rozumieme stáčanie z nádoby v ktorej to víno kvasíme.
dajanca
no ešte že som sa sem vrátila... keď som bola dieťa robieval ho môj strýko a veru nepamätala som si, že by pridával nejaké kvasinky... bola by som to pokašľala :-))
lucero
To znamená že sa vino čistí aby bolo priežračné a po prvom stočení sa ešte na dne nádoby usadia nečistoty,tak je potrebné nechať ho poriadne vyčistiť.Potom ho stiahnuť ešte raz.
alex100
Ahoj. tak idem ho dnes robiť podľa tvojhoé receptu, tak som zvedavý.
emov
ja so akurát včera scedil šípkové víno,ktoré som robil ešte pred 8 rokmi.Bolo za ten čas v demižone,"zabudnuté",no dnes je vynikajúce.A silnééé.
lucero
Ahoj Alex100.Ak si ho robil 4.10.tak už ho musíš mať stiahnuté vo fľašiach a čakáš aby sa poriadne vyčistilo. My sme robili 20.10.a práve dnes sme ho stiahli do fliaš. Teraz ešte treba počkať pár týždňov, stiahnuť ešte raz a môžeme piť. Dúfam že Ti bude chutiť! Na zdravie!
palino3
Ahojte, vinne kvasinky by som urcite pridal. Dovodov je velke mnozstvo, spomeniem len niektore. Uslachtile kvasinky zabezpecuju stabilnejsie, rychlejsie kvasenie, menej peny, vyssi obsah alkoholu, skvasia viac cukru, takze vino bude suchsie, kvoli vyssiemu obsahu alkoholu vino dlhsie vydrzi a neskazi sa, kvasia pri vacsom rozsahu teplot, dokazu z ovocia extrahovat viac aromy, minimalizuju riziko chorob a predcasneho zastavenia kvasenia, rychlo nastartuju kvasenie, takze odpada riziko naoctenia (aj pri mierne nahnitom ovoci) ... a stoja 50 centov :) Ak chcete silne vina (do 18%) v sucasnosti existuju tzv. turbokvasinky, ktore vykvasia aj za 5 dni:  www.alkoholesence.cz/alkoesence-cz/eshop/5-1-Turbo-kvasnice-...
6 receptov na sipkove vino najdete aj tu:  vinecko.6f.sk/Sipky.html...
Je tam dokopy viac ako 220 receptov, takze je z coho vyberat ;) naposledy som robil zihlavove vino a bolo vazne skvele! a jednoduche
ivan14
Já jsem dělal víno ze sušených šípků, barva tmavě červenozlatá, síla taková, že by probudila vychladlého nebožtíka. Ze syrových šípků je světlejší a ne tak výrazné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia