Šípkové víno
Autor receptu: lucero
Šípkové víno je veľmi obľúbené,lebo ak sa správne pripraví a vyškolí,je výborným nápojom.
Postup
- Na víno používame len dobre vyzreté ,mäkké šípky,ktoré môžu byť prípadne aj namrznuté.Šipky očistíme od stopiek a kalichov,šípky rozkrájame alebo rozmliaždime.Pri zakvasení šípky plávajú na povrchu.Po hlavnom prekvasení klesajú na dno-ale nie všetky,takže klesanie nie je dostatočným znakom vykvasenia a nemožno podľa neho určovať čas stačania z kvasníc(nádoby.Keď je víno vykvasené(zistíme ochutnaním,stočíme ho z kvasníc(nádoby i keď niektoré plody plávajú.
- STOLOVE VINO:Na 1kg čerstvých šípok nalejeme 3 litre vody a pridáme 80 dkg cukru.Po 3-4 týždňoch kvasenia víno stočíme do čistej nádoby a školíme.
- Silnejšie Stolové víno:Na 2kg zmäknutých šípok nalejeme 3 litre vody a 2kg cukru.
- Na zdravie.