Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura fotorecept

pusta - fotkapusta, 24. júna 2013
Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept som vybrala zo svojej zbierky arabských jedál. Shish Tawuk je mimoriadne obľúbený v Sýrii a Libanone, jeho názov vznikol z tureckého slova Zobraziť celý popisTento recept som vybrala zo svojej zbierky arabských jedál. Shish Tawuk je mimoriadne obľúbený v Sýrii a Libanone, jeho názov vznikol z tureckého slova "tavuk". Pripravuje sa najmä v reštauráciách, ale aj v domácnostiach grilovaním. Každý kuchár má svoje špeciálne vlastné korenenie, teda je viac variant. Podáva sa ako časť večere, tiež v menšom množstve ako predjedlo alebo ako meze. Recept na toto veľmi chutné korenené a zároveň svieže jedlo posúvam.

4
porcie
12 hodín minút
príprava
20 minút
na 90 - 100 °C

Postup

  1. 1

    Pripravila som si kuracie prsia, ktoré som vykostila a zbavila kože, pokrájala som ich na menši kocky.

    Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som si marinádu, do misy som dala rímsku rascu, mletú škoricu a mletý kardamom.

    Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som mletú štipľvú červenú papriku, čerstvo mleté čierne korenie a soľ.

    Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som tymián

    Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    citronóvú šťavu,...

    Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...olej a korenie bharat, ktoré si vždy pripravujem vždy sama a zásadne čerstvé, zloženie som rozpísala v surovinách. Zloženie korenia bharat sa môže líšiť podľa kuchára i oblasti, v ktorej sa používa. Najčastejšie sa s ním stretnete v Sýrii, Libanone, Jordánsku, Palestíne, ale aj inde. Korenie bharat sa vyrába aj priemyselne, u nás ho dostať kúpiť aj hotové v špecializovaných arabských obchodoch alebo e-shopoch.

    Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Všetko som spolu zmiešala a marináda bola hotová.

    Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vložila som do neho pokrájané kuracie mäso a všetko spolu premiešala.

    Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nastrúhala som na jemno cibuľu...

    Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a pridala som k mäsu v marináde, opäť som riadne premiešala a odložila na noc na 12 hodín do chladničky odpočívať, aby mäsko poriadne nasiaklo chuťami marinády a zároveň pekne skrehne. Počas marinovania som zmes viackrát premiešala -asi 6x.

    Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Marinované kuracie mäso som napichala na grilovacie ihly.

    Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Rozpálila som na sucho grilovaciu panvicu a položila som mäsko na panvicu, oleja je na ňom dostatok.

    Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Opekala som dookola z každej strany asi 5 minút.

    Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Spravila som si k tomu pečené zemiačiky, na ktoré som dala tú úžasnú voňavú marinádu, ktorá mi zvýšila. Mäsíčko je jemnučké, z vnútra krehké,mäkkučké, na povrchu chrumkavé, krásne voňavé a nasiaknuté chuťou použitých korenín, svieže po citróne.

    Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    V Sýrii sa griluje najčastejšie na grile vonku, podáva sa s Pita chlebom, s množstvom čerstvých zeleninových šalátov a s pikantnou prílohou, aj s kyslou smotanou Toto vynikajúce voňavé jedlo môže mať veľa variant, dokonca od domu k domu môže byť chuťovo iné v závislosti od preferencie použitých korenín v marináde..

    Shish Tavuk zo Sýrie - marinované grilované kura (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

pusta
@elisticka , je to vynikajúce jedlo, veľmi chutné a príjemne korenisté, zároveň svieže.
dakujem za pochvalu
pusta
@elisticka ,
áno, to je kuracie prso.
doplním do receptu.
dakujem, že si to všimla.
sracz
... nádhera, ako vždy od Teba, milá @pusta - bez obsahu bodu 15.), aj mňa tento Tvoj rcp evokuje k príjemnému večerno_nočnému posedeniu celej rodiny pri "táboráku" na záhrade, alebo pri chate! V Sýrii žije (dúfam, že je v poriadku) aj môj prijateľ Abboud Chairí - banícky inžinier. V rokoch 1970÷1977 som mu pomáhal s češtinou - a dosť úspešne som ho naučil aj hrešiť po slovensky, ale hlavne po maďarsky! Ďakujem Tebe, Ibolyka a aj Varecha.sk za spomienky!
pusta
milý@sracz - ferikém drágam, neskutočne si ma rozosmial...hlavne, že si svojho arabského priateľa naučil okrem iného aj hrešiť maďasky :D :D :D
poviem ti úprimne, z chuti by som si tak šťavnato od plných pľúc zahrešila nahlas tu na vareche :D :D :D i ked ja nezvyknem nadávať.
mali by sa čomu priučiť, však?
prajem ti krásne večerno-nočné posedenie pri grilovačke Shish tavuk-u zo Sýrie s celou tvojou milou rodinkou :-)
dakujem ti, priateľ môj, za nádhernú pochvalu, ostatne ako vždy sa mi od teba také úžasné hodnotenie dostávajú.
pusta
@janazibolenova , hej, úžasná mňamka je toto jedlo, verím, že ho zbožňuješ :-)))))
jáááj, keby som tak mala ešte možnosť vonku na grile aj ja, to by bolo :P
veľmi pekne ti dakujem.
amelie
@pusta , pjeknééééé, ako vraví moja dcéra:-) Nemohla by si zariadiť, aby sa v tej horúčave dalo prežiť v kuchyni? Ešte aj ten sľubovaný severný vietor je teplý:-(
pusta
@amelie , ja to robím teraz tak, že si privstanem, ide mi ventilátor nad sporákom, kliimatizácia a ešte veľký ventilátor :D aj tak je horúco...ked pracujem.
dakujem ti za peknú a milú pochvalu :-)))