Rozbíf

makepeaca - bez fotkymakepeaca, 17. januára 2010
Rozbíf
Foto: makepeaca

Tento recept je vhodný pre slávnostné príležitosti, prípadne na studené, obložené misy

15 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Hovädziu roštenku v celku jemne okorením grilovacím korením a naložíme do oleja. Na noc uložíme do chladničky.

  2. 2

    Na druhé deň mäso vyberieme a vložíme do pekáča. Rúru zapnene a rozohrejeme. Do pekáča pridáme olej a na platni šporáka zo všetkých strán opečieme do hneda.

  3. 3

    Opečené mäso dáme do rúry a pečieme. Mäso často kontrolujeme, cca po 10 minútach a povrch oblievame šťavou z výpeku. Celkovo mäso pečieme cca 1 hodinu.

  4. 4

    V druhej polovici pečenia pridáme trochu teplej vody a worčesterovú omáčku a dopečime.

  5. 5

    Upečené mäso vyberieme a trochu necháme v pekáči postáť. Potom krájame ostrým nožom na tenké plátky

  6. 6

    Podávame s opekanými zemiakmi a zeleninovou oblohou. Rozbíf môžeme podávať aj s tatárskou omáčkou.

  7. 7

    Ideálne je použiť rozbíf nakrájaný na tenké plátky na studené obložené misy, ktoré bohato a pestro dekorujeme.

Diskusia k receptu

sovka62
Veľmi dobrý recept. Z detstva si pamätám, že sme s rodičmi chodili na rostbíf do Grandu (Manderlák) v Bratislave. Podávali ho tam s varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou a dodnes je to jediné jedlo, ku ktorému si tú tatársku dám, inak ju nejem. Ja ho robievam trošku menej prepečený. Roštenku kladiem do plechu na rošt a pečiem pol hodinu. Potom ihneď zabalím do 2-3 vrstiev alobalu a nechám pol hodiny stáť. Nie každému by však takýto málo prepečený chutil.
nyja
mňam, milujem toto jedlo. a s tatárskou, keď sa pomieša tá famózna vypečená šťava ...by som nevedela, kedy prestať :-D mám rada stredne prepečený... mňam, mňam
makepeaca
Ďakujem za komentár.Ja osobne mám tiež rád k rozbífu tatársku omáčku, ale dávam si ju menej často.Rozbíf však mám veľmi rád a viem si ho vychutnať nielen teplý,ale aj na studeno v obložených misách.
evas13
Podľa toho čo vidím na obrázku, je to to čo som mala veľmi rada, pekne do ružova prepečené. Je to presne ten istý recept,ako som ho pripravovala ja, len som nepridávala počas pečenia worchestrovú omáčku. Mňáám, spomínam a naprázdno prehĺtam.
sjuz
Aj ja spomínam na úžasný roastbeef môjho otca - bol gurmán a robil ho super - a tá šťavička s tatárskou a pečenými zemiačkami...nyja :)
Ja marinujem takto: koreňovú zeleninu opečiem rýchlo na masle, zalejem červeným vínom, pridám bobkový, nové, čierne, jalovec, cibuľu, nechám zovrieť, a do vychladnutej marinádynamočím mäso na tri dni. Potom opečiem na panvici, a šupnem do pekáča. Keď sonda v mäse ukáže 60 st. C je najvyšší čas na stredne prepečený :))
makepeaca200
Ďakujem za príspevok. Podobný spôsob marinovania, alebo pácu sa používa pri príprave diviny, alebo iného mäsa na divoko. Zaujímavý spôsob, avšak ja osobne roštenku nakladám len do oleja a ani v receptoch jeho prípravy sa daný spôsob marinovania neuvádza.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia