Roládky s karamelovým krémom

Mária Miklovičová
šéfcukrárka Grand Restaurantu v Piešťanoch, 16. decembra 2011
Roládky s karamelovým krémom
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

5 ks
6 PL
3 PL
2 PL
Karamelová plnka:
170 g
250 ml
250 g
Náplň do roládok:




Postup

  1. 1

    Bielky vyšľaháme dotuha, pridáme cukor, chvíľu šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Jemne zašľaháme žĺtky, kakao a múku. Pečieme pri 200 0C asi sedem minút.

  2. 2

    Karamelová plnka: cukor necháme upáliť na karamel, pridáme smotanu a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme dopenista vyšľahané maslo.

  3. 3

    Upečený plát rozkrojíme na dve časti, každý natrieme krémom. Na spodnú časť nasypeme lieskové oriešky a nakrájaný marcipán, potom zvinieme do rolády a necháme stuhnúť. Nakoniec pokrájame.

  4. 4

    Náš tip: Pri vianočnom pečení zostáva veľa odrezkov, ktoré môžeme odložiť do jednej nádoby a nakoniec z nich spracovať svoju vlastnú hmotu, ktorú dochutíme rumom, kokosom, postrúhanou čokoládou... Ak je hmota hustá, netvarovateľná, pridáme džem alebo vaječný likér. Ak je riedka, pridáme nejakú sypkú zmes.

Diskusia k receptu

ola111
Nádhera,toto ma láka zajtra vyskúšať.
evanaaa
Dobre to vypadá, ale vidím, že ten korpus je dosť tenký, škoda, pomohli by rozmery plechu na ktorom sa to pieklo, aby sa dosiahla tá hrúbka, nech nie je moc vysoký.A tie orieška s marcipánom, nnno....
domci4
:) krása len by ma zaujímalo či tú šľahačku dať do karamelu vyšlahanú alebo nevyšľahanú? :) dakujem
hubata
To cesto nebolo po upečení zrolované, lebo na obrázku vyzerá že je plát cesta rovný. Dá sa po naplnení krémom cesto stočiť do rolády bez toho aby sa mi polámalo keď nebolo za tepla tvarované? Je v tom nejaký fígeľ?
Ale vyzerajú dobre a ten karamelový krém s kúskami marcipánu a orieškov musí byť jednoducho neodolateľný. A správna pripomienka @domci4 , lebo ak by sa smotanou zalial karamel tak by vznikla štolverková kaša ktorá by sa tiež dala zašľahať do masla a držala by.
honeybs
ja to plánujem skúsiť tento týždeň, tak uvidíme, čo z toho bude :)
marym
Tento plat bol upečený na velkosti plechu 35x50,ak na plát zvolite správny pomer muky tak ho po upečeni nemusite za tepla rolovat-vela zaleží na spravnom pečení čim tenší tým vyššia teplota.Do karamelu pridavame nevyšlahanu smotanu a k pripomienke že vznikne štolverka tak jedine vtedy ak sa použije male mnozstvo smotany no v tomto prípade je to ok.
fibina
Tak to je naozaj nadhera......super kolacik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia