Foto: babkamt
S týmto ríbezľovým rôsolom sú najlepšie zlepované linecké koláčiky. Snažím sa ho robiť každý rok.
Postup
-
1
Obrala som za vedro ríbezlí. Umyla som ich a nechala okvapkať.Pomocou vidličky som stiahla ríbezle zo stonky.
-
2
Odvážila som ich. Čistá váha bola 3 kilá.
-
3
Preložila som ich do väčšieho hrnca, v ktorom som ich ponorným mixérom rozmixovala.
-
4
K mixovaným ríbezliam som pridala 1 liter vody.
-
5
Varila som ich 20 minút.
-
6
Pripravila som si vyšší úzky hrniec, do ktorého budem prevarené ríbezle cediť.
-
7
Pripravila som si aj širší nízky hrniec, do ktorého budem dávať scedený sirup.
-
8
Sirup som si odmerala. Na jeden liter sirupu pôjde 800 g cukru. Ale ten pôjde do sirupu neskôr.
-
9
No už mám všetko scedené. Tu je odpad.
-
10
Sirupu som mala 2,3 l. Na toto množstvo by malo ísť 1,84 kg cukru. Mne sa nechcelo vyťahovať váhu, tak som dala celé 2 kg cukru. Šťavu som varila bez cukru, kým sa neodparila na dve tretiny objemu.Potom som pomaly pridávala cukor, aby mi to stále vrelo.Keď bol cukor rozpustený, odoberala som do rajničky, kde som ho dovarila. Túto časť som zabudla fotiť. Prišla vnučka a ja som svoju pozornosť venovala jej.
-
11
Skúšku som spravila na tanieriku, ktorý som predtým vložila do mrazničky, aby bol studený. Každý skúšobný tanierik som poctivo ochutnala. Nemohla som sa ho dojesť. Rôsol som dávala do fliaš, uzatvorila som ich a obrátila hore dnom aspoň na 10 minút, aby mi chytilo viečko. Potom putovali pod deku, kde ich nechám úplne vychladnúť.
-
12
Z uvedeného množstva mi vyšlo 9 pohárov.
-
13
Pohľad na ríbezle na kríku v záhrade.
-
14
Ešte jeden pohľad:-)
nám sa ešte len sem-tam bronejú..
čaká ma to-čo ty už máš za sebou..šikovná @babkamt
@kukulienka71 presne si to vystihla. Aj my sa chodíme do záhrady "napásť". U nás si každý, kto má chuť na ovocie, ide odtrhnúť priamo zo záhrady.Vraj im to tak lepšie chutí:-)
@kimlo v tomto teple všetko rýchlo dozrieva. Čoskoro sa aj ty budeš vytešovať z dobrej úrody ríbezlí:-)
@radost ako ho robíš? Za surova odšťavíš ovocie? Ja ich povarím, lebo šťava lepšie rôsolovatie z povareného ovocia. Za tepla sa uvoľnia pektínové látky, ktoré za studena zostanú vo výliskoch.
@ericka tiež som mohla pridať čierne ríbezle. Máme jeden mladý krík. Prajem ti tú zábavu s varením lekváru. Neboj sa , čoskoro určite dozrejú.
5*
Na odšťavenie povarenych ribezlí mam pomôcku: je to taka ciapka z riedkeho materialu ako tyl. To nosili pracovnícky v Slovakofarne pri páse ako pokryvku hlavy. Krútivým pohybom šťavu vymackam, vystískam takmer do cista, odpad je uplne suchý. Mozno prilozím foto tej čiapky, ktorú si vkladám počas nakladania dávky do cedidla. Pomôcku v ruke pod tečúcou vodou vyplacham a suchú odložím k roku. :-)
@afataga v niektorých receptoch dávajú ešte viac cukru. Mne sa nezdá veľa cukru. Dnes som nič nepiekla, tak som si na večeru spravila maslový chlieb s ríbezľovým rôsolom.
@terinka55 som rada, že sa ti recept páči a ukladáš si ho do kk.
@elektra varíme podobne. Tento rôsol netreba veľa variť. Obsahuje mnoho pektínu - rýchlo hustne. Tiež dávam poháre do suchého dunstu. Ešte ich mám od piatku pod dekou:-)
@alena45 tento rok sa nám ríbezle vydarili. No pred 3 rokmi mi ľadovec zničil všetku úrodu. Bola som rada, keď mi kamarátka dala kilo ríbezlí, aby som si mohla spraviť trochu lekváru.Teší ma, že si recept ukladáš do kk.
@marcy tak si si vlani navarila viacej, keď ti ešte zostalo z minulého roku a mohla by si ho aj predávať:-) Tiež sa mi páči vychytávka od @marienka44
Ďakujem za recept, aj rady. Pozdravujem 😊