Ríbezľový rôsol fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 14. júna 2014
Ríbezľový rôsol (fotorecept)
Foto: babkamt

S týmto ríbezľovým rôsolom sú najlepšie zlepované linecké koláčiky. Snažím sa ho robiť každý rok.

Suroviny

3 kg
2,4 kg




Postup

  1. 1

    Obrala som za vedro ríbezlí. Umyla som ich a nechala okvapkať.Pomocou vidličky som stiahla ríbezle zo stonky.

    Ríbezľový rôsol (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odvážila som ich. Čistá váha bola 3 kilá.

    Ríbezľový rôsol (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Preložila som ich do väčšieho hrnca, v ktorom som ich ponorným mixérom rozmixovala.

    Ríbezľový rôsol (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K mixovaným ríbezliam som pridala 1 liter vody.

    Ríbezľový rôsol (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Varila som ich 20 minút.

    Ríbezľový rôsol (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravila som si vyšší úzky hrniec, do ktorého budem prevarené ríbezle cediť.

    Ríbezľový rôsol (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravila som si aj širší nízky hrniec, do ktorého budem dávať scedený sirup.

    Ríbezľový rôsol (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sirup som si odmerala. Na jeden liter sirupu pôjde 800 g cukru. Ale ten pôjde do sirupu neskôr.

    Ríbezľový rôsol (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No už mám všetko scedené. Tu je odpad.

    Ríbezľový rôsol (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Sirupu som mala 2,3 l. Na toto množstvo by malo ísť 1,84 kg cukru. Mne sa nechcelo vyťahovať váhu, tak som dala celé 2 kg cukru. Šťavu som varila bez cukru, kým sa neodparila na dve tretiny objemu.Potom som pomaly pridávala cukor, aby mi to stále vrelo.Keď bol cukor rozpustený, odoberala som do rajničky, kde som ho dovarila. Túto časť som zabudla fotiť. Prišla vnučka a ja som svoju pozornosť venovala jej.

    Ríbezľový rôsol (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Skúšku som spravila na tanieriku, ktorý som predtým vložila do mrazničky, aby bol studený. Každý skúšobný tanierik som poctivo ochutnala. Nemohla som sa ho dojesť. Rôsol som dávala do fliaš, uzatvorila som ich a obrátila hore dnom aspoň na 10 minút, aby mi chytilo viečko. Potom putovali pod deku, kde ich nechám úplne vychladnúť.

    Ríbezľový rôsol (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z uvedeného množstva mi vyšlo 9 pohárov.

    Ríbezľový rôsol (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pohľad na ríbezle na kríku v záhrade.

    Ríbezľový rôsol (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Ešte jeden pohľad:-)

    Ríbezľový rôsol (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

marienka44
Aj ja idem dnes varit rib. lekvar, ale trochu iny postup. Ukladam do KK aj Tvoj recept.
kukulienka71
@babkamt , ja by som sa veľmi rada popásla v tvojej záhrade, ríbezle milujem! Pekná práca, verím, že džem je vynikajúci:-)
safran
@babkamt u nás tu zúri tropické leto a Ty, ako vidím, máš každý deň (jesenný) zber úrody. Teda, obdivujem, nesmierne pracovitá a usilovná. Skvelá stará mama ako rozprávky :-)
kimlo
Aj mne sa uz zacinaju na zahrade cervenat... 5*
radost
ja vlastne tiež robím rôsol-hoc voláme to džem..je to zo šťavy-zrniečka a šupky preč..mám zaužívaný iný postup..ale nevadí..dôležitý je finálny produkt..a ten je super..najlepší na potretie koláčikov..kyselkavý..svieži..krásna farba..:-)
nám sa ešte len sem-tam bronejú..
čaká ma to-čo ty už máš za sebou..šikovná @babkamt
havino
@babkamt , ako ja v dobrom Ti závidím tie úrody, viem, že robota, ale tej sa nebojím, to je radosť spracovávať, ja som sa k ríbezliam nedostala roky rokúce, takýto pasírovaný čistý rôsol už len kupujem, pretože z džemov, rôsolov ho mám na použitie do zákuskov najradšej, si veľmi šikovná
babkamt
@marienka44 ako ho robíš ty? Dá sa odšťaviť a potom variť sirup.Som zvedavá na tvoj postup.
@kukulienka71 presne si to vystihla. Aj my sa chodíme do záhrady "napásť". U nás si každý, kto má chuť na ovocie, ide odtrhnúť priamo zo záhrady.Vraj im to tak lepšie chutí:-)
babkamt
@safran to tropické leto na naháňa. Tvoje milé slová chvály na potešili. Ďakujem ti za ne.
@kimlo v tomto teple všetko rýchlo dozrieva. Čoskoro sa aj ty budeš vytešovať z dobrej úrody ríbezlí:-)
babkamt
@izabella929 aj lekvár je dobrý.Ďakujem za pochvalu.
@radost ako ho robíš? Za surova odšťavíš ovocie? Ja ich povarím, lebo šťava lepšie rôsolovatie z povareného ovocia. Za tepla sa uvoľnia pektínové látky, ktoré za studena zostanú vo výliskoch.
eviana
Krásny recept, úžasný rôsol - aj u nás najobľúbenejší pre jeho skvelú pikantnú chuť... chválim 5*
ericka
aj ja používam podobný postup ako ty, okrem cukru nepridávam nič, akurát, že nič nevážim, všetko robím ,,od oka". Výborný je aj s pridaním čiernych ríbezlí. Cukor je už pripravený, akurát tie ríbezle nie a nie dozrieť...
babkamt
@eviana ďakujem za pochvalu.
@ericka tiež som mohla pridať čierne ríbezle. Máme jeden mladý krík. Prajem ti tú zábavu s varením lekváru. Neboj sa , čoskoro určite dozrejú.
pusta
Milá@babkamt , perfektná a poctivá práca, dala si si námahu na odstránení zrniečok /tie robia zdravotné problémy u bobuľovitých druhov ovocia/ - veľmi oceňujem a celý rôsol vysoko hodnotím po každej stránke.
5*
afataga
mas pravdu, na linecke je najlepsie nieco ribezlove, lebo je to kyselkave, nestaci menej toho cukru?
marienka44
@Babkamt , ano, aj ja povarím asi 10 min. s malym pridavkom vody umyte a osprchovane ribezle aj so stopkami. Tak je napisane v mojej prirucke, varom sa lepsie uvolní pektín. Potom prepasirujem do cisteho anticor. hrnca, pridam cukor (na 1 l stavy asi 900 g) a este na spic noza kys. citronovú (drží farbu) a stavu z polky citrona. Dalej som si uz nevsimala pretlak, lebo som piekla ovocnu jahodovu tortu (korpus) so zelatinou a slahackou, kys. smotan ou. Ked som sa vratila k vareniu k hrncu, este bez varenai sa vytvoril taky rosol, ze sa to nedalo ani pomiesat. Po miernom ohreve som si odoberala po malych davkach doi druhej anticoro rajnice a varila som lekvar " na cestičku ". Kedze som mala len 2 kg ribezli, uvarila som 4 klasicke male pohariky a jeden od ovcieho jogurtu-ten je pekny, bacuľatý pohárik a ten podarujem. Pre istotu som pohare este vysterilizovala v hrnci vystlanom novinami az po bod varu.
Na odšťavenie povarenych ribezlí mam pomôcku: je to taka ciapka z riedkeho materialu ako tyl. To nosili pracovnícky v Slovakofarne pri páse ako pokryvku hlavy. Krútivým pohybom šťavu vymackam, vystískam takmer do cista, odpad je uplne suchý. Mozno prilozím foto tej čiapky, ktorú si vkladám počas nakladania dávky do cedidla. Pomôcku v ruke pod tečúcou vodou vyplacham a suchú odložím k roku. :-)
marienka44
Takto vyzerá tá čiapka v sitku a nižšie samotná čiapka, ktorú si možno aj ušiť, myslím si.


medovnicek
takýto výborný rôsol dostávam od mojej kamarátky Marienky a veľmi rada ním nielen zliepam linecké kolieska, ale aj sa krásne vyníma na chodských koláčoch, recept si ukladám:)
elekra
@Babkamt , máš ho úžasný. Mám starý recept na varenie rôsolu, obraté ríbezle aj so stonkami, bez lístkov, opláchnem v studenej vode a dám do hrnca, kde ich nechám prevrieť. Stačí voda, ktorá na nich pri oplachovaní zostane. Po vychladnutí ich prelisujem cez rúšku, šťavu odmeriam a zrniečka so šupkami a stonkami vyhadzujem. A šťavu varím ešte 10 minút, potom pridám cukor 1kg na liter šťavy, nechám rozpustiť a prejsť varom a nakladám do vyumývaných pohárikov. Zatvorené obraciam hore dnom a po 10-15 minútach odkladám do suchého "dunstu". Zabalím do deky a nechám úplne vychladnúť. Najlepšie na torty, linecké kolieska ale aj na maslovú hrianku.
mesiar50
Super a ribezle zboznujem ci uz v zakuskoch,alebo aj len tak na chlebiku ako to publikujes aj ty.Sikovna si.
alena45
raz možno aj ja budem mať dostatok ríbezlí na takúto lahôdku. Tento rok mám dva strapčeky. Nejako sa snáď s rodinou podelíme. Ale do budúcnosti ukladám.
babkamt
@pusta tvoju pochvalu si cením:-)
@afataga v niektorých receptoch dávajú ešte viac cukru. Mne sa nezdá veľa cukru. Dnes som nič nepiekla, tak som si na večeru spravila maslový chlieb s ríbezľovým rôsolom.
@terinka55 som rada, že sa ti recept páči a ukladáš si ho do kk.
babkamt
@marienka44 ďakujem, že si sa s nami podelila s tvojim zlepšovákom. Veru by som takú čiapku prijala. Z akého materiálu je čiapka? Ja zvyknem vystlať sitko viac krát preloženou novou gázou. No teraz som si neskoro na ňu spomenula. Neviem, či to poznáš, tak som si uložila zbytok ruličky s gázou, že som ju v momente, keď som ju potrebovala nemohla nájsť:-)
babkamt
@medovn íček tento druh kyselkavého lekváru má široké využitie.Teší ,a, že sa ti recept páči a ukladáš si ho do kk.
@elektra varíme podobne. Tento rôsol netreba veľa variť. Obsahuje mnoho pektínu - rýchlo hustne. Tiež dávam poháre do suchého dunstu. Ešte ich mám od piatku pod dekou:-)
babkamt
@mesiar50 ďakujem za pochvalu:-)
@alena45 tento rok sa nám ríbezle vydarili. No pred 3 rokmi mi ľadovec zničil všetku úrodu. Bola som rada, keď mi kamarátka dala kilo ríbezlí, aby som si mohla spraviť trochu lekváru.Teší ma, že si recept ukladáš do kk.
paploska
paráda, takto robí rôsoly môj oco, ale ja na to nemám nervy :-) tak maximálne marhuľový lekvár. ale ten tvoj by sa mi veru zišiel :-) 5*
paploska
a zabudla som ešte dodať, že mne sa ich nechce ani zbierať :-)
marcy
mohla by som predávať poháre minuloročných a už sa zapaľuje nová úroda....ach,pipľačka,ale oceňujem vychytávku @marienka44
babkamt
@paploska máš šikovného otca. Ani ja by som sa neunúvala, keby mi ho mal kto spraviť:-) Píšeš, že sa ti nechce ani oberať? Veď načo aj keď máš vitálneho otca:-) Ďakujem za udelené hviezdičky.
@marcy tak si si vlani navarila viacej, keď ti ešte zostalo z minulého roku a mohla by si ho aj predávať:-) Tiež sa mi páči vychytávka od @marienka44
marienka44
@Babkamt , material je veľmi pevný s malinkými dierkami. Skusala som ho v oboch smeroch napnúť. Je mierne elastický a hlavne nedá sa natrhnúť. Neviem posúdiť zloženie. Pomôcka má tvar valca s guľatým dnom a na protiľahlej strane je okraj dookola začistený takou keprovou stužkou.
viki200
@Babkamt dakujem velmi pekne za uzasny receptik na lekvarik. Robila som podla Vas a super vysiel. A aj chutovo je uzasny a cukor je tak akurat, kedze vinicky su kyselkave :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia