Ríbezľový rôsol (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

S týmto ríbezľovým rôsolom sú najlepšie zlepované linecké koláčiky. Snažím sa ho robiť každý rok.

Suroviny

Postup

  1. Obrala som za vedro ríbezlí. Umyla som ich a nechala okvapkať.Pomocou vidličky som stiahla ríbezle zo stonky.
  2. Odvážila som ich. Čistá váha bola 3 kilá.
  3. Preložila som ich do väčšieho hrnca, v ktorom som ich ponorným mixérom rozmixovala.
  4. K mixovaným ríbezliam som pridala 1 liter vody.
  5. Varila som ich 20 minút.
  6. Pripravila som si vyšší úzky hrniec, do ktorého budem prevarené ríbezle cediť.
  7. Pripravila som si aj širší nízky hrniec, do ktorého budem dávať scedený sirup.
  8. Sirup som si odmerala. Na jeden liter sirupu pôjde 800 g cukru. Ale ten pôjde do sirupu neskôr.
  9. No už mám všetko scedené. Tu je odpad.
  10. Sirupu som mala 2,3 l. Na toto množstvo by malo ísť 1,84 kg cukru. Mne sa nechcelo vyťahovať váhu, tak som dala celé 2 kg cukru. Šťavu som varila bez cukru, kým sa neodparila na dve tretiny objemu.Potom som pomaly pridávala cukor, aby mi to stále vrelo.Keď bol cukor rozpustený, odoberala som do rajničky, kde som ho dovarila. Túto časť som zabudla fotiť. Prišla vnučka a ja som svoju pozornosť venovala jej.
  11. Skúšku som spravila na tanieriku, ktorý som predtým vložila do mrazničky, aby bol studený. Každý skúšobný tanierik som poctivo ochutnala. Nemohla som sa ho dojesť. Rôsol som dávala do fliaš, uzatvorila som ich a obrátila hore dnom aspoň na 10 minút, aby mi chytilo viečko. Potom putovali pod deku, kde ich nechám úplne vychladnúť.
  12. Z uvedeného množstva mi vyšlo 9 pohárov.
  13. Pohľad na ríbezle na kríku v záhrade.
  14. Ešte jeden pohľad:-)