Ríbezľový džem

marta5 - fotkamarta5, 13. júla 2013

Je čas keď ovocie zreje.Naoberala som v záhrade ríbezle a spravila skvelý a hlavne rýchly džem.

30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1/2 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ríbezle bez stopiek variť 10 minút, precediť cez gázu-/ja používam hlboké sitko/ šťavu plus cukor variť ešte 20 minút. Naliať do pohárov a sterilizovať.

  2. 2

    Včera som ho varila,je super. Aj minulý rok som vyskúšala a nechcela som veriť,že bude taky tuhy. Mám ho overený,vyskúšajte a určite budete takto robiť ríbezľový džem každý rok.

  3. 3

    Na 1 kg ríbezli dávam 1/2 kg cukru kryštálový .Nech sa Vám dari.

Diskusia k receptu

31 komentárov k receptu
@marta5
Tak to ti neverím, že bol super hustý. To máte asi na tom východe zase svoje svojrázne ríbezle. Asi je to tým, že ste bližšie ku krajine, kde zajtra znamenalo včera.
@evanaaa
Ak budeš variť ríbezľový džem, kúp si želírovací cukor buď diabetický alebo nediabetický. Odvážiš si ríbezle, odšťavíš ho a začneš ho variť. Pomaly a musíš ho neustále miešať aby sa ti neprihorel.V návode želírovacieho želé, nájdeš presný postup ako pripravíš džem. Nie je to žiadna veda. Hustotu si už zvolíš sama, akú chceš mať. Množstvo pridanej kyseliny citrónovej ti určí hustotu.
tento recept podla @marta5 je zaruceny, varim ribezlove lekvare 20 rokov, ani raz som nedala tie umeliny, ribezle obsahuju velke mnozstvo pektinov, ktore zarucia zhustnutie, ze lekvar sa da krajat nozom.. treba robit tanierikovu skusku,, mam tu staru dobru knihu Konzervovanie v domacnosti.. a tie postupy su overene, ak budete chciet, odfotim.. to popucenie robim aj ja
i ja robím tento ríbezľový rôsol-z čistej šťavy-bez chémie-bo ríbezle majú pektínu dostatok-a rýchle hustnú..
takto-ako píše @marta5-so sterilizovaním-som ešte nerobila..teraz už mám v pohárikoch..takže skúšať už nebudem..možno o rok..
CONCORD-dobrý deň želám,možno by bolo dobré vyskúšať-čo myslíš?Varila ho roky moja známa,aj ja som tomu nechcela veriť a vyskúšala som,je perfektný.
KIMLO,MIRIAMKA,MESIAR50,RADOSŤ,EVANAA-ďakujem za príjemné komentáre,ktoré potešia. Želám pekný deň,nech sa Vám darí. Dnes ideme oberať ďalšie ríbezle .
Ja používam tiež tento postup, ale mám recept s 80dkg cukru,aj keď vždy dám menej. Robím takto aj s pridavkom jahod a robila som aj s marhulami, je to rýchle a super :-)
marikahr - ďakujem za komentár,skúsim na budúci rok podľa Teba aj marhuľový a jahodový, varila som ich doposiaľ klasickým spôsobom.
Stanicka - som rada,že sa Ti podaril, ja som neskôr chcela experimentovať a dala som nenej cukru,chcela som kyslejší,nevyplatilo sa ,je menej tuhý,asi ten cukor tam ma byť ako je v recepte,no použijem ho na poliatie zmrzliny či zákuskov.Teraz budem robiť džem z černíc.
ja som novacik vo vareni dzemov a lekvarov ... chcem sa len spytat ohladom sterilizovania - co som citala recepty na dzemy, vsade bolo uvedene - naliat do poharov,zatvorit a otocit na 5 min na viecko ... pri tomto recepte treba naliat do poharov, zatvorit a este dat sterilizovat tak ako zavaraniny ?
julicar-môžes skúsiť aj tak otočiť na 5 min. ,ja som zvyknem z opatrnosti ešte sterilizovať.Nech sa ti darí,práve varím slivkový lekvár.Je horúco,no ale je leto.
julicar,chcela som ešte dodať,že po sterilizácii ich nechám vychladnúť v tej vode kde som sterilizovala.Mám s tým dobré skúsenosti už veľa rokov.Veľa trpezlivosti v tom teple .
julicar - slivkový lekvár varím klasickým spôsobom.Večer som slivky vykôstkovala,zasýpala cukrom do rána pustili šťavu,niekde som čítala,že potom sa varia o polovičku kratšie.Dala som ich variť,kým sa mi džem zdal už dosť hustý.Dala som do fliaš na zaváraniae a sterilizovala,aby vrchnáky trošku napučali,teraz chladnú vo vode .Prajem pekný deň.
Prajem pekný deň,

V recepte nieje spomínaná žiadna voda, je potrebné nejakú pridať, alebo čerpám iba z ríbezlí?
ďakujem.
Prajem pekný deň,

V recepte nieje spomínaná žiadna voda, je potrebné nejakú pridať, alebo čerpám iba z ríbezlí?
ďakujem.
123bea-vodu nepridávam do žiadneho džemu. Džem robím aj z čierneho hrozna,ale tam dávam tam Gelfix /povarím hrozno-prepasirujem ho,do šťavy pridám cukor podľa návodu na gelfixe,ponalievam do pohárov a sterilizujem.Je to fantastický džem-spravím ho určite aj toho roku.
123bea - ospravedlňujem sa,že som sa ozvala neskôr,mám vzácnu návštevu-moje vnúčata,na Vareche som dávno nebola,tak ešte ráz prosím prepáč.
Zuzuzu-dodatočne odpovedám-sterilitujem chvilu tak,že keď viečka trochu akokeby napučia vo vrelej vode,ešte chvilku necham povrieť a vypnem ohrev,v tej horúcej vode necham vychladnuť.Asi to robi prax. Prepač ,že tak neskoro odpovedam,práve varim ribezľový džem a isla som do receptu.Nech sa dari.
Monty469-iste že môžeš použiť aj čierne ríbezle,ja ho mám už uvarený a robim tak isto ako z červených. Ospravedlňujem sa,že odpovedám s odstupom času.

Pridaj komentár k receptu: