Ríbezľová torta s citrónovým mascarpone fotorecept
Foto: mama3chlapov
Túto tortu sme včera upiekli pre svokru k narodeninám. Je veľmi svieža, lahodná, chutí takmer ako zmrzlinová. Tortu som si vymyslela z toho, čo Zobraziť celý popisTúto tortu sme včera upiekli pre svokru k narodeninám. Je veľmi svieža, lahodná, chutí takmer ako zmrzlinová. Tortu som si vymyslela z toho, čo som mala doma.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Cesto 1: | |
3 ks |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
Cesto 2: | |
2 PL |
|
Plnka 1: | |
2,5 dcl |
|
1 šálka |
|
25 g |
|
Plnka 2: | |
750 g |
|
2-3 ks |
|
1-2 ks |
|
1 ks |
|
5-6 PL |
|
40 ks |
|
Postup
-
1
Pripravíme si svetlé piškótové cesto. Každý má na piškótu vlastný recept, ja ho robím takto: Vyšľaháme 3 bielky, tesne pred ušľahaním pridáme kryštálový cukor a urobíme tuhý sneh. V druhej nádobe vyšľaháme 3 žĺtky s 1PL vlažnej vody. Jemne žĺtky pridáme do snehu a premiešame, nakoniec zľahka zašľaháme (ručne) zmes polohr.múky, solamylu a prášku do pečenia.
-
2
Cesto vylejeme do tortovej formy vyloženej na spodku papierom na pečenie, boky potrieme tukom, aby sa cesto neprilepilo. Dáme upiecť do vopred vyhriatej rúry na 175°C, na 10 minút. Zatiaľ si pripravíme kakaové piškótové cesto.
-
3
Druhé cesto urobíme presne ako prvé, len pridáme 2 PL kakaa. Pečieme rovnako, len ja som ho piekla o dve minútky dlhšie (12 min.). Samozrejme je možné tento krok úplne vynechať, urobiť dvojnásobný svetlý korpus a prekrojiť na polovicu.
-
4
Ríbezľovo malinovú plnku urobíme nasledovne: Zarobíme si 2,5 dcl sladšej malinovej šťavy zo sirupu a vody, polovicu dáme variť do hrnca a pridáme ríbezle. Druhú polovicu šťavy zmiešame s necelým 1 zlatým klasom a pridáme do vriacej šťavy s ríbezľami. Uvaríme z toho puding, ktorý necháme riadne vychladnúť a odložíme do chladničky, aby bol hustý. Keby som mala maliny, tak použijem maliny, ale my máme na záhrade len úrodu ríbezlí.
-
5
Druhú plnku pripravíme z mascarpone, prášk. cukru, šťavy z citrónov a citr. kôry. Všetko dôkladne premiešame a dáme vychladiť do chladničky.
-
6
Svetlý korpus vložíme do tortovej formy, navrstvíme malinovo-ríbezľovú plnku, navrch poukladáme piškóty namočené v sirupovej šťave, navrstvíme polovicu krémovej citrónovej plnky a uhladíme.
-
7
Navrch vložíme kakaový korpus a natrieme druhú polovicu krému.
-
8
Ozdobíme podľa toho čo máme doma, chuti, nápadov a nálady. Moja svokra má rada orchidey, takže sme použili tieto kvietky na ozdobenie spolu so srdiečkami z bielej čokolády a okolo urobili ríbezľovú retiazkovú obrubu.
-
9
a takto torta vyzerá v reze... Dobrú chuť.
ukladám
Zdobenie je elegantné,vkusné. Gratulujem,plný počet bodov
Dovtedy by som sa dala ponúknuť.Veľmi originálne.:)
@Vanilka111 - tu som sa tiež musela zasmiať, že profesionálna práca, lebo to bola ťažká improvizácia s vyplazeným jazykom a od profesionála mám na hony ďaleko. Takže vďaka za pochvalu, u nás zdobí torty väčšinou manžel, lebo ja až taký talent nemám. Toto zdobenie bolo vlastne jednoduché, kvety zdobia svojou krásou.
@radulienka - ver mi, škoda by bola nejesť :o), je strašne chutná
@sladkacokoladka - dali by sa vyrobiť, myslím, že to nie je také zložité a aj sa na to chystám (ale asi vydá až na dôchodku), sú kúpené zo stránky, čo sa volá skoro ako tvoj nick :o)
@marcy @stacy 77777 - ďakujem !!! sama som bola zvedavá, či to vôbec niekoho osloví a som dúfala, že bude aspoň 1 komentár, aby som nezastala v totálnej hanbe :o)))
@danielas - zaslúži si moja svokra, ona nám furt vypeká, vyvára a vždy zostane bez torty, lebo sme na dovolenke. Tak tento rok to vyšlo.
@honeska - som si vravela, že načo je mi krásna orchidea na okne, keď z nej nebude mať niekto radosť, veď teraz má tie kvety v poháriku s vodou a tam tiež chvíľu vydržia. Samozrejme dostala aj krásnu živú v kvetináči.
@mariaklara - sú aj jedlé kvety, ale neviem či k nim patrí orchidea :o) , táto je však odtrhnutá nie cukrová
@emafany - ďakujem srdiečko, ja sa už chystám na tú tvoju augustovú :o)