Foto: frezia68
Oprášila som v pamäti starý,niekedy obľúbený recept..............
príprava
na 200 °C
Suroviny
Na roládu: | |
4 ks |
|
10 dkg jemný |
|
10 dkg |
|
Cesto do plnky : | |
1 ks |
|
3 dkg |
|
2 dkg |
|
1/2 dkg |
|
Plnka: | |
1/2 dcl |
|
3 dkg |
|
10 dkg |
|
8 dkg |
|
1/2 balíčka |
|
10 g |
|
Poleva: | |
3/4 dcl |
|
15 dkg alebo hotová punčová poleva |
|
Postup
-
1
Najprv som urobila kakaové cesto z jedného vajíčka,ktoré bude do plnky.Vyšľaháme a urobíme pás cca 10x 25 cm.
-
2
Roládu urobíme tak,že 4 bielka vyšľaháme s cukrom na tuhú penu a pridáme žltky a postupne primiešame múku.
-
3
Piškótové cesto rozotrieme na mastný papier,ktorý je na plechu a vo vyhriatej rúre na 2OO°C rýchlo upečieme cca 1O min. Cesto sa nesmie vysušiť,aj po upečení má byť vláčne,aby sa dalo rolovať a nelámalo sa.Upečené cesto dáme na papier posypaný cukrom(prevrátime plech) a papier,na ktorom sa pieklo stiahneme.Z obidvoch okrajov odrežeme asi 2 cm pásiky a tie použijeme do plnky kvôli kontrastu.
-
4
Okraje piškóty natrieme po dlžke malinovým,alebo viničkovým lekvárom v šírke asi 8 cm a z okrajov zatočíme tenkú roládu.Potom piškótu obrátime a do stredu dáme plnku,tmavý prúžok cesta,svetlý prúžok,plnku............pásiky som pokropila rumom a potom treba šikovne otočiť roládu tak,aby okrajové lekvárové roládky tvorili spodok a najlepšie je zabaliť do papiera a tak nechať stuhnúť,aby držala formu (čo ja som neurobila ) .....naháňal ma čas,ale aj tak bola výborná.
-
5
Nakoniec potrieme polevou a necháme stuhnúť ........dobrú chuť!
Diskusia k receptu