Pšenový koláč fotorecept

jatanika - fotkajatanika, 4. februára 2011
Pšenový koláč (fotorecept)
Foto: jatanika

Pšeno a ovocie...

Suroviny

170 g
600 g
2
20 g
1 lyžica
2 lyžice




Postup

  1. 1

    Nachystáme suroviny: pšeno (najčastejšie je v obchodoch vidieť české výrobky, teda kúpime jáhly), vajíčka, cukor, maslo, kokos a ovocie. Čerstvé alebo kompótové. Podľa sezóny. Ja som tentokrát použila 1 celý veľký jablkový kompót a trochu z černicového. Môžete samozrejme použiť ovocie podľa vlastnej chuti a domácich zásob. 170 g pšena je plná 2 dl šálka.

    Pšenový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pšeno je potrebné, ešte pred varením, prepláchnuť vriacou vodou, najlepšie dvakrát až trikrát. Inak by mohlo byť horké. Vraj. Nemám to overené. Pšeno varíme v cca 2,5 násobku tekutiny. Ja som použila na uvarenie všetku vodu z jablkového kompótu a doplnila vodou. Spolu asi 5 dl tekutiny. Varíme na slabom plameni, kým nám tekutina nevsiakne, asi 15 minút.

    Pšenový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do horúceho uvareného pšena zamiešame maslo (môžeme vynechať). K vychladnutému pridáme žĺtka (nie sú nevyhnutné, ale čo s nimi) a na drobné kocky nakrájané ovocie. Ja som zamiešala len jablká. Podľa chuti a sladkosti použitého ovocia môžeme docukriť.

    Pšenový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Koláčovú formu (moja má priemer 26 cm) alebo zapekaciu misku vymastíme. Vložíme pšeno a povrch zarovnáme. Ja som na uhladený koláč pokládla černice a trochu zatlačila. Nemiešala som ich so pšenom, aby mi ho nezafarbili. Pšenový koláč pečieme celkovo 20 až 30 minút (podľa jeho hrúbky) v dobre vyhriatej rúre.

    Pšenový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V polovici pečenia na koláč natrieme sneh z bielkov, ktorý sme vymiešali s cukrom a kokosom (mletými orechami).

    Pšenový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dopečieme.

    Pšenový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame teplý alebo studený. My jedávame teplý ako hlavné sladké jedlo.

    Pšenový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

julica
mňam, perfiš KK (PS: ja nepreplachujem)
frezia68
Už viem,ako využijem zvyšné pšeno...:-) vyzerá veľmi dobre.
evanaaa
Pšeno mám, ináč, v Kauflande je pod týmto slov. názvom, ale ešte som ho nevyskúšala, jeden koláč mám tiež v KK, uvidím, či je podobný ale tento sa mi páči. Tie žĺtky tam pasujú, aj trocha masla, je to lepšie.
jatanika
ďakujem dievčatá! @evana , v pôvodnom recepte maslo a žĺtky neboli, tie som pridala ja... ale ak niekto nemôže, kvôli nejakej diéte, nech vie, že to ide aj bez nich...
jody
Fiha, tak toto sa mi veru paci. :-)
mariaklara
Samozrejme, že aj mne sa páči, pšenko mám, nuž a čo mi bráni v tom, aby som ho urobila? Nič, len sa v najbližšej dobe do toho pustiť a upiecť si ho. Dík za recept.
maartina
super receptík ...pšeno mám kúpené, tak aj vyskúšam :)
kuchticka
@jatanika , ja az dnes citam recept na tvoj jahlovy kolac. Hned zajtra skusim upiect. Mam rada rozne zdrave obiloviny a pseno je jedna z nich, len som nemala recept na kolac. Inak pseno pouzivam casto na rozne ine sposoby. Vdaka.
natalia87
Dnes som upiekla tento koláč a musím povedať, že je famózny! Skvelý nápad!
rencika
práve si to chystám ...ďakujem za dobre vyzerajúci receptík so pšenom len začínam :)
vanilkova
no asi som niečo pokazila lebo ked som ho bola skontrolovat po 15 min. tak stale bol ten kolac taky ako kaša. vobec nebol taky ako ho ty mas na obr. je mozné ze som pridala viac vody a ta sa neodparila uplne?
alexi
som trochu sklamaná ,tesila som sa ze vyskusam nieco nove a nakoniec to chuti uplne ako ryzovy nakyp, a to u nas nikto nechce jest... skoda no...
linnet687
mmm, skúsila som bez vajíčok a s nakrájanými mandľami, nemal chybu, mňamka na obed :)
barbie
Ďakujem za recept, dlho som rozmýšlala, načo použijem pšeno…ja som do jednej polovice pridala mletý mak a hrozienka namočené v rume, a do druhej polovice mrazené čučoriedky…výsledok bol geniálny :)
mysenka
Ja som pridala aj mak. Ináč by bol taký obyčko :)
adrikab
Ďakujem za recept, prvýkrát som pripravovala pšeno. Podobá sa to skôr na nákyp ako koláč, ale bol výborný. Do cesta som pridala na osladenie škoricový cukor a nasekané mandle a hrozienka :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia