Pšenový koláč (fotorecept)

Autor receptu: jatanika

Pšeno a ovocie...

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme suroviny: pšeno (najčastejšie je v obchodoch vidieť české výrobky, teda kúpime jáhly), vajíčka, cukor, maslo, kokos a ovocie. Čerstvé alebo kompótové. Podľa sezóny. Ja som tentokrát použila 1 celý veľký jablkový kompót a trochu z černicového. Môžete samozrejme použiť ovocie podľa vlastnej chuti a domácich zásob. 170 g pšena je plná 2 dl šálka.
  2. Pšeno je potrebné, ešte pred varením, prepláchnuť vriacou vodou, najlepšie dvakrát až trikrát. Inak by mohlo byť horké. Vraj. Nemám to overené. Pšeno varíme v cca 2,5 násobku tekutiny. Ja som použila na uvarenie všetku vodu z jablkového kompótu a doplnila vodou. Spolu asi 5 dl tekutiny. Varíme na slabom plameni, kým nám tekutina nevsiakne, asi 15 minút.
  3. Do horúceho uvareného pšena zamiešame maslo (môžeme vynechať). K vychladnutému pridáme žĺtka (nie sú nevyhnutné, ale čo s nimi) a na drobné kocky nakrájané ovocie. Ja som zamiešala len jablká. Podľa chuti a sladkosti použitého ovocia môžeme docukriť.
  4. Koláčovú formu (moja má priemer 26 cm) alebo zapekaciu misku vymastíme. Vložíme pšeno a povrch zarovnáme. Ja som na uhladený koláč pokládla černice a trochu zatlačila. Nemiešala som ich so pšenom, aby mi ho nezafarbili. Pšenový koláč pečieme celkovo 20 až 30 minút (podľa jeho hrúbky) v dobre vyhriatej rúre.
  5. V polovici pečenia na koláč natrieme sneh z bielkov, ktorý sme vymiešali s cukrom a kokosom (mletými orechami).
  6. Dopečieme.
  7. Podávame teplý alebo studený. My jedávame teplý ako hlavné sladké jedlo.