Posviatočné rezy

rennatte - fotkarennatte, 3. mája 2014
Posviatočné rezy
Foto: rennatte

Zostal mi po veľkonočných sviatkoch baranček a niekoľko lineckých koláčikov a medovníkov, ktorých sú už všetci objedení, tak dostali druhú šancu, stali sa súčasťou Zobraziť celý popisZostal mi po veľkonočných sviatkoch baranček a niekoľko lineckých koláčikov a medovníkov, ktorých sú už všetci objedení, tak dostali druhú šancu, stali sa súčasťou nových rezov, ktoré som nazvala Posviatočné. Podobajú na rezy Opitý izidor.

60 minút
príprava
15 minút
na 150 °C

Suroviny

4 ks
150 g
1 ks
50 ml
50 ml
200 g
1/2 bal.
PLNKA:
150 g
4 PL
50 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame do peny, prilievame striedavo olej a vodu,

    Posviatočné rezy - obrázok 1
  2. 2

    pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a na koniec tuhý sneh z bielok

    Posviatočné rezy - obrázok 2
  3. 3

    cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie

    Posviatočné rezy - obrázok 3
  4. 4

    a rovnomerne rozotrieme. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 150°C 15-20 minút.

    Posviatočné rezy - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa pečie cesto, pripravíme si zmes na plnku z barančeka a suchého pečiva

    Posviatočné rezy - obrázok 5
  6. 6

    Barančeka a koláče polámeme alebo nakrájame a rozdrvíme, ak sa dá ručne, ak nie tak pomelieme alebo postrúhame.

    Posviatočné rezy - obrázok 6
  7. 7

    pridáme najprv suché suroviny orechy a kakao, premiešame, troška zmesi si odložíme a potom pridáme toľko džemu a sirupu, aby sme dosiahli tvarovateľnú hmotu ako na guľky

    Posviatočné rezy - obrázok 7
  8. 8

    ak treba dosýpame si odloženú suchú zmes, dochutíme umom a hrozienkami

    Posviatočné rezy - obrázok 8
  9. 9

    hotovú zmes dáme na upečené a vychladnuté cesto po častiach a rozotrieme

    Posviatočné rezy - obrázok 9
  10. 10

    polejeme rozpustenou čokoládou a necháme stuhnúť

    Posviatočné rezy - obrázok 10
  11. 11

    Nakrájame na rezy

    Posviatočné rezy - obrázok 11
  12. 12

    ozdobíme kúskom orecha alebo mäty

    Posviatočné rezy - obrázok 12

Diskusia k receptu

obor123
Radšej si pred sviatkami premyslím,čo a koľko budem piecť, než zbytky takto recyklovať.
milad
náhodou môžem premýšľať koľko chcem, nikdy netrafím presne...nezávisí to len odo mňa, koľko sa zje....oceňujem dobrý nápad.
obor123
Ja poznám spotrebu zákuskov mojej rodiny,mne sa zákusky ani nezvýšia a nie je ich ani nedostatok. Tak akurát.
dara2112
Super napad takto zuzitkovat co zostelo a neverim ze vy ostatne to viete tak dokonale odhadnut ze vam nic nezostene lebo mne vzdy a takto recyklovat je super napad
obor123
@dara2112 ak 30 rokov budeš piecť na každé Vianoce a Veľkú noc, tak Ti garantujem,že ak trochu porozmýšľaš, tak uhádneš ideálnú spotrebu rodiny. Možno teraz neveríš, tak potom uvidíš. Aj ja som ako mladomanželka piekla ako na svadbu a redukovala som to na svojej škode. Ja som stále mala v kurze krémové rezy a torty a tie sa recyklovať nedajú.
rennatte
takze @obor123 , tvoj komentar k mojmu receptu si vyjadrila, vidim ze si dokonala gazdina a este k tomu aj mudra, lebo vies rozmyslat, len skoda ze nepozname tvoje kvality prostrednictvom receptov ale len cez keci v komentaroch. Mna to stalo cas aj namahu podelit sa o svoj recept a ty mi tu prosim nekomentuj kazdy nazor od ostatnych varechacov, ak si chces prezentovat svoju dokonalost, tak to sprav cez svoj recept a ak sa chces hadat, zaloz si svoju diskusiu, lebo ja si to nezelam pod svojim receptom
anina6
@ren átka krásne si napiekla, dobrý nápad so zvyšnými koláčmi.
babidka
Myslim , ze taketo rezy su vzdy aktualne . Vyzeraju a urcite aj chutia vyborne :-)
Verim , ze je niekto po 30 rokoch neustaleho pecenia dokonaly a dokaze odhadnut spotrebu sladkosti .Za taky dlhy cas je to dokonca aj ziaduce ! Ale kazdy dokonaly nie je :-)
Ja som este starsia gazdina /myslim sluzobne/ a hoci viem , kolko sa toho asi zje - okolnosti mozu byt rozne a raz je toho malo a inokedy privela .Ale su ludia , ktorym sa neleni pohnut rozumom a vymyslia taketo krasne rezy a nic sa neznehodnoti:-)
havino
chutný zákusok, pekné foto, rozumné využitie, ja chuť poznám, každé Vianoce popri pečení, či už prvých nepodarkov, myslím tak, že sa mi zlomia dva, tri vanilkové rožky, odkladám, skladujem a postupne k nim zbieram všetky odrezky z koláčov, ked už upravujem na plechu na krájanie a následne robím túto masu, plním ju do upečených košíčkov, máčam v čokoláde, guľky som prestala robiť, nechcú mi ich, už som masu aj takto na piškot dala a ešte aj zostávajúci krém, viem, že výborné, šťavnaté
sany11
Ja si myslím že obor123,to nemyslela zle,podla mňa chcela len poradiť.mňe tiež žiadne zbytky neostanú,urobím vždy akurát.rennatte,pekný zákusok si spravila a ukázala že sa to dá aj takto a určite pomôže varecháčkam ktoré napiekly moc a nevedia co s tým.takže oceňujem tvoj nápad.
jennyjenny
dobrý nápad, koláčik vyzerá chutne aj pekne. Nevidím nič zlé v tom,že sa zužitkuje aj to, čo sa nestihne zjesť. Určite upečiem, keď bude príležitosť.
eviana
Tak toto si vymyslela priam šalamúnsky, krásne zužitkované zvyšky koláčikov, ako píše @havino - aj nepodarky, kraje sa dajú použiť... uložím, isto sa zíde, až tak dokonalá gazdiná, ako @obor123 , aby som vedela presne odhadnúť množstvo nie som :) Veľmi chválim Tvoju kreativitu milá @rennatte :)
dandika1
@rennatte schvalujem v dnesnej dobe netreba nicim plytvat vsetko treba zuzitkovat zide sa aj mne,skor po vianociach tam peciem suche pecivka a nikdy neuhadnem spravnu mieru tak sa Tvoj recept zide ukladam.P.S co bolo povedane nepekne to prekroc a veselo vymyslaj dalej,nech sa Ti dari.pekny vecer...
alena54
Sikovna gazdinka si vie poradit tak ako to urobila rennatte nemyslim ze sa da odhadnut kolko napiect na sviatky radsej nech zostane ako keby mi prisla navsteva a nic na stol i ked ma kazdy napecene iba chvaaaalim :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia