Polievka z údeného mäsa

bozulka - fotkabozulka, 8. apríla 2010
Polievka z údeného mäsa
Foto: bozulka

Túto polievku máme veľmi radi,niekto môže namietať,že nie je zdravá,ale veď ju nemáme často.Údené robíme 2-3x do roka,preto si myslím,že to sa dá zvládnuť.

15-20 minút
príprava
60+20 minút
tepelná úprava

Suroviny

asi 1 kg




Postup

  1. 1

    Údené mäso dobre umyjeme a dáme do vody keď začína vrieť.Pridáme 1cibuľu aj so šupkou,cesnak a necháme variť do zmäknutia mäsa.Mäso vyberieme a odložíme na iné účely /stdená misa alebo kompletné jedlo na ďalší deň/ Vývar ocedíme a dáme na sporák .Keď sa rozovrie pridáme na kocky nakrájanú/alebo na hrubo nastrúhanú/ koreňovú zeleninu.Pridáme ostatnú zeleninu,bujon alebo vegetu a varíme do zmeknutia zeleniny.Dochutíme čiernym mletým korením alebo čili .Ako vložku môžeme pridať uvarené drobné cestoviny,ako v tomto prípade alebo krúpy.Môže sa tiež zavariť ryža.Tú dávam spolu so zeleninou.Ozdobíme zelenou vňaťkou.

Diskusia k receptu

hanina
Raz za čas snáď neuškodí a vyzerá pekne. Vďaka.
58vlasta
Včera som tiež varila takúto polievku, ale s ryžou a zeleninou... Dobrá bola... Vývar bol z veľkonočného údeného...
bozulka
Ja si myslím,že opravdu raz za čas neuškodí aj táto bola z veĺkonočného vývaru a bola skutočne výborná.
veronika353
Já jsem tuto polévku taky vařila na velikonoce, dávala jsem tam kroupy,ale někdy dávám i rýži.
frezia68
Bozulka,robím ju s krupkami a celkom ako Ty-vidieť,že sme jedna generácia.A pridávam k zelenine 1 zemiačik-zahusťuje.
jody
Mňaaaaaaaaaaaam! Bozulka, chytro mi nalož!
Ja ju varím s krúpami, koreňovou zeleninou a zemiakmi. Veľmi dobrá vec!
bozulka
Ano dievčence krúpy,ryža a teraz pre zmenu cestovina,aby to nebolo fádne a tiež dávam čili ale teraz tam boli feferonky, ja mám strašne rada ostré,čili by som dala aj do torty,sladkej samozrejme-HA...HA...Dúfam,že sa niekedy pomýlim a bude nové jedlo!!!
bozulka
@jody škoda,že si nepovedala skôr ,prišiel syn a dojedol,dnes som robila pečenú zeleninu aby som mohla urobiť fotku aspoň z niektorej aj keď som nemala hokajdo,ale to nevadí.Návšteva syna sa vyplatila lebo mi priniesol z Blavy krevety platýsa aj morského vlka.Tak neviem či niečo nehodím na varechu,ale @2010 aj @jarco dávajú
také krásne recepty,že sa nechcem zahambiť.
Ale ostal mi aj celý sendvič a nemám fotku na špenátovej žemlovke tak neviem čo skôr a my nie sme veľkojedlíci/aj keď to na mne nieje vidno....!!!
Syn mi priniesol aj nové kucharky a veľmi sa mi páčil jeden citát okrem iných :Povedz mi ako varíš a ja ti poviem koľko zarábaš"....?
honestka
Takuto polievocku volame "Gersnova" (davam aj sosovicu,fazulkku a potom ju volam "Hrstkova") a mame ju ako vsetky slovenske polievocky velmi radi.
Bez polievok si nevieme predstvit jedla, to mi tu neslo do hlavy dlho, ako mozu ludia jest iba par im oblubenych jedal dookola a bez dobrych polievok....
bozulka
@honestka aj ja som vyrastala na dobrých polievkách a moja rodina je naučená tiež na dobré polievky.Moji synovia tvrdia,že som nechutnú polievku nikdu neuvarila a že určite by som sa uživila predajom polievok.
V našej rodine jedlá často neopakujeme,mňa baví stále niečo nové aj keď málokedy je to podľa originálneho receptu,vždy si varenie prispôsobím podľa momentálnej chuti.Tiež mám problém dávať recepty sem na varechu lebo si postup a suroviny málokedy pamätám.A to je môj veľký problém.
honestka
@Bozulka : chod do kontaktov skype- najdi kolonku pridaj kontakt, klikni (hihoza/Dusicka v hajicku) objavi sa ti kolonka pridat do svojej skype- klikni, mne pride oznam (napis ze si to ty, ja potvrdim) a kontakt medzi nami by mal fungovat...
boxik
Moja manželka ju občas robí , pretože dcéry ju majú rady a podáva ju s zemiakovými haluškami ako závarkou.Velmi chutná kombinácia.
bozulka
@boxik ,aké halušky to som ešte neskúšala.Zem cesto-môžeš poradiť aké? Ako na lokše alebo zem knedle? Ďakujem.
bozulka
Vladimír Dvořák robieval knedličky do hov.polievky,je to niečo podobné?Nedá mi to pokoj.
altyn
@bozulka spravil som včera túto polievočku a je mňam!!! Mäso som použil na údené mäso zapečené s chrenovou omáčkou od @oco. Tak som nielen ušetril ale ešte som sa ajdobre najedol! :-)))))))))))))))
bozulka
@altynko , nech ti padne na užitok,ako sa hovorí.Som rada,že si si pochutnal,aj ja si vždy mňamkám lebo nebýva často.
nikus22
Moja polovička miluje túto polievku.Na jeho želanie k tomu robím do polievočky noky a je to mňamka!!
bozulka
@nikus22 ,ako závarka sa dá použiť hocičo,aj noky sú výborné.Deti keď boli malé mali radi písmenkovú cestovinu...:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia