Foto: babi
Lístkové cesto máme veľmi radi, dá sa robiť na veľa spôsobov a toto je jeden z nich.....
príprava
Postup
-
1
pripravím si plnku a to tak ,že zmiešam strúhaný syr s posekanou šunkou a bielkom / žľtok mi ostane na potretie/
-
2
listkové cesto rozvalkám na tenko a pokrájam na štvorce. Mne sa osvedčil rozmer asi 8x8 cm, ale je to len na vás, akú veľkosť si zvolíte. Musia to však byť štvorce. Ja krájam cesto pomocou pravítka, viem že je to čudné, ale takýmto spôsobom budú mať rovný okraj. Pravítko kolmo priložím na cesto a zatlačím. Predtým si ho trochu pomúčim
-
3
teraz vezmem ostrý nôž a v protilahlých rohoch urobím zárezy
-
4
do stredu dám plnku a začnem skladať. Teraz uvidíte, že je dôležité mať štvorce. Protilahlé okraje preložím cez plnku a dobte pritlačím Predtým ako preložím cesto, okraje prejdem prstom namočeným v studenej vode,aby sa lepšie spojilo. Jednu stranu
-
5
a cez to druhú stranu
-
6
Potriem žľtkom, posypem sezamovými a ľanovými semiačkami a vrch ešte posypem trošku strúhaným syrom. Potom už len šup do rúry a upiecť doružova.
kvety len sa to inak prekladá to ma nenapadlo ďakujem za nový spôsob