Plnená paprika

mariana33 - fotkamariana33, 26. júla 2012
Plnená paprika
Foto: mariana33

Toto je veľmi obľúbené jedlo celej našej rodinky...mám to odkukané z knihy, lebo guľky sa mi skoro vždy rozpadli a teraz je to ok...

6-8
porcií
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500g
1 ks
3 strúčiky
2
150 g
podľa chuti
6-8




Postup

  1. 1

    Mäso, cibuľu a cesnak zomelieme. Ryžu uvaríme do polomäkka a spolu s koreninami a vajciami pridáme k mäsu. Dobre premiešame. Papriky umyjeme a vyrežeme jadrovníky.

    Plnená paprika - obrázok 1
  2. 2

    Papriky naplníme plnkou a ak nám ostane, tak tvarujeme guľky. Medzitým si necháme zovrieť vodu, ktorú osolíme a pridáme do nej pár guliek nového korenia.

    Plnená paprika - obrázok 2
  3. 3

    Naplnené papriky vložíme spolu s guľkami do vriacej vody a varíme cca. 30min. Potom papriky a guľky vyberieme.

    Plnená paprika - obrázok 3
  4. 4

    Vývar zmiešame s paradajkovým pretlakom a zahustíme zátrepkou z múky a vody. Podľa chuti dochutíme soľou, korením, cukrom. Ja dávam kúsok ligurčeka (vegeta, magi). Môžme zjemniť sladkou smotanou. Papriky a guľky vrátime späť do omáčky. Nám ako príloha najviac chutia knedle.

    Plnená paprika - obrázok 4

Diskusia k receptu

babina49
robievam to tak isto,ale naplnené papriky varím v paradajkovej omáčke,aby sa všetky ingreiencie spojili
tiginko
tiež si myslím že je lepšie to rovno variť v paradajkovej omáčke...ale proti gustu žiaden dišputát!
danielas
Tiež máme všetci radi. Zajtra mám plán,robím podobne,dávam do paradajky aj trošku klinčeka pre vôňu a konce plnky v paprikách pomúčim. Varím ako @babina49
astheart
No, sto lidí, sto způsobů.....:) Já do náplně rýži nedávám, ale rýži vařím jako přílohu, ne s knedlíkem. Papriky nejřív dusím v troubě, pak je vyndám a zr základu udělám rajskou omáčku. Pak do omáčky papriky vrátím.
kucharka100
Tiež varím papriky rovno v rajčinovej omáčke. Toto môžem jesť aj studené, chutí mi to vždy. Nepodávam k tomu knedľu, jeme len samotné. Kto má aký zvyk....
mariana33
ďakujem...ešte ma to nenapadlo variť to v paradajkovej omáčke...nabudúce určíte vyskúšam....:)
medulienka122
varenie v paradajkovej omáčke nemám rada, lebo treba sledovať, aby neprihorela, a potom veľmi prská, buble na všetky strany . Radšej uvarím deň napred, aby sa stihli všetky chute prepojiť. Ak mi zvýšia guľky , trochu ich obalím v múke, vtedy sa nerozvaria, tie potom už ale dávam až do paradajkovej omáčky,Marianka, máš to
mariana33
ďakujem...aj to je pravda, veď to musí prihárať a takto to buchnem do vody a varí sa to bez toho aby som sa musela starať....mne sa stihnú chute spojiť, lebo vždy navarím toho toľko, že to máme na viac dní...:o))))
babicka2
Poraďte, vždy sa mi guľky rozpadnú, hoci naši ich majú radi aj tak, ale lepšie to vyzerá na tanieri keď sú nerozvarené... ďakujem za radu...
mariana33
aj mne sa rozvárali, ale keď si teraz všetko navážim tak držia...možno keby sa pridalo ešte vajce, to by ich mohlo udržať...a hlavne, netreba ich zbytočne dlho variť...ja len tak polhodinku...
viera1
@babicka2 obaľ ich v nerozšľahanom bielku a po jednom vkladaj do vriacej omáčky (po každej guľke počkaj,až začne omáčka vrieť).Potom jemne vareškou skús,či sa neprilepila o dno a stačí ich variť 30 min.Na plnenú papriku je tu veľa receptov,no niektoré úplne zbytočne komplikované,vyhľadaj si.
karolka
Ja plnenú papriku pečiem v rúre, cca 40 min., omáčku spravím zvlášť, pridávam napr. aj mletú škoricu, potom nalejem na upečenú papriku a nechám ešte 5 min. prejsť "varom" v rúre, aby sa chute spojili, je to vynikajúce. Povinne musím dávať aj štipľavú papriku, je to potom pikantné.
tiginko
mne paprika vôbec neprihára pri varení v omáčke, možno je to tým, že používam kvalitný hrniec so sendvičovým dnom a varím pomaly na platničke, prikryté pokličkou aby neprskalo. Ale ani moja mama, ani svokra takéto hrnce nemali a nepamätám si, že by sme niekedy jedli prihoretú papriku :-) Ryže a brav.pliecka dávam od oka asi 1:1 (samozrejme nie váhovo, ale objemovo) a len 1 vajce a vôbec sa mi guľky nerozpadávajú (nemúčim, ani nič podobné), len ich formujem mokrými rukami a hádžem do vriacej omáčky. Inak ten spôsob upiecť ich vopred v rúre sa mi celkom pozdáva @karolka , chuť pečenej papriky musí byť výborná, skúsim nabudúce...
masa80
Ja robím iba gulky a nerozvarili sa mi zatial. Ja ich obalujem v múke polohrubej a vkladám do vriacej omáčky.
leninkq
milujem plnenú papriku, len veľká škoda, že papriky už nemajú takú chuť ako kedysi. ked ich urobila moja mama, tak som ich jedl HOCI AJ TýžDEň, TEPLé, STUDENé..
jillsun
plnena paprika je moje oblubene jedlo, ktore ma naucila varit stara mama mojho manzela a to velmi jednoduchym sposobom. staci zomliet maso, cibulu, posolit a pokorenit a pridat preplachnutu ryzu. vsetko zmiesat a plnit do paprik, pripadne tvarovat gulky a varime v omacke, kt. tak ziska vybornu chut.
evanaaa
Plnenú papriku robievam rada, nikdy mi ešte neprihorela, neviem ani, prečo by mala, varím na menšom ohni a občas pomiešam, do paprík nedávam cesnak, ani smotanu do omáčky, nič sa nerozpadáva, treba do guliek dať trochu viacej ryže ako do paprík, a vajcia - jedno, či dve, podľa množstva mäsa, najprv do omáčky dám guľky, ale musí vrieť, potom až papriky a do zásmažky, ktorú robím ako prvú, dávam aj okrem červ. ml. papriky, štipku škorice. A nakoniec osladím podľa chuti, my máme radi radšej sladšie, než kyselšie.
lacoha
NIKDY sa nerozvaria guľky v plnenej paprike ,keď pridáte trošku múky a jedno vajce do toho zvyšku ! Sorry ,ale je určite lepšie variť najprv vo vode a až na koniec spraviť paradajkovú omáčku-nezničíte tak vitamíny a ako už viacerí správne napísali...neprihára to !
aradis
vyskúšam to podľa astheart - to vyzerá veľmi interesantne
adriana123
tak som vcera premiérovala toto jedlo, a suuuper je.. sa nevieme dojest :) a tiez som radsej varila najprv len vo vode, a gulky v muke obalila a nic sa nerozpadlo, vsetko perfektne chutilo aj vizeralo.. dakujem za napady!
rulik
my varíme v klasickej paradajkovej omáčke so zápražkou a preto že papriku má rada len manželka tak robíme viac guliek a ešte nikdy nám neprihoreli, ani ich neodaľujeme v múke, ryžu používam guľatú tá viac lepí, a na koniec ešte zátrepka na zahustenie
123leo
co sa tyka vitaminov ... kazde paradajove pyre kupovane v obchode nema vitaminy... spracovava sa a davkuje do tetra-pack obalov alebo obalov z kovu pri teplote 120 stupnov, takze ziadne vitaminy to bohuzel uz nema. Taktiez aj domace spracovanie paradajok musi prejst varom cize 100 stupnov (bod varu).
mia12111
Já ju robím najradšej z čerstvých paradajok, z kupovaného pyré nie. je ozaj výborná.
julanda
Toľko ryže na pokila mäsa ? Na také množstvo dávam tak za lyžicu. Guľky sa rozpadávajú vtedy, keď je v nich priveľa ryže.
dandika1
@karolka pripajam sa k Tebe ja tiez papriky peciem v rure ,ale podlievam viac vodou ,alebo vyvarom,potom tuto stavu spod paprik prelejem cez sitko pridam domaci pretlak dochutim a v smotane rozmiesam par lyzic hladkej muky a necham prevriet ked treba dochutim cukrom,nakoniec ked vypnem pridam orech masla a uz nevarim.Takto pripravene jedlo nam chuti,nic sa nerozpadne da sa vzdy dobre zohriat .Papriky potom prelejem na tanieri omackou a moji chlapi tiez k tomu prilohu nepotrebuju....Prajem pekne sviatky...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia