Pekmez fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 23. júna 2014
Pekmez (fotorecept)
Foto: cesminaz

Pekmez-Melasa.. Sladký sirup,ktorý si viete s trochou námahy pripraviť aj doma ;-)

5-6hodin minút
tepelná úprava

Suroviny

10 l zo sladkého ovocia

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    ...Pekmez... Je to slovensky melasa,ktorá je vlastne "sirup" z čistej ovocnej šťavy,bez pridania cukru či iných konzervačných látok.Najčastejšie sa vyrába zo sladkého hrozna,alebo moruše..no melasa sa v podstate môže pripraviť z akéhokolvek sladkého šťavnatého ovocia :-) ..z hrušky,jablka,dokonca som videla už aj z "melonu" ;-)) Najhlavnejšie je,aby to ovocie malo dostatok šťavy a aby bolo poriadne sladké...

  2. 2

    ..mala som na pláne tento rok morušovú,alebo neskôr hroznovú melasu..Táto tu,prišla na svet mojím spontánnym rozhodnutím ;-)) kedže máme velký čerešňový strom s krásnymi velkými sladučkými čerešňami..Už sme z nich tento rok odložili aj kompot,aj do mrazáku,aj kopu koláču napiekli..no nie a nie ubúdať zo stromu :-// Pri pohľade na strom mi bolo tých čerešňí strašňe lúto,nechcela som ich prenechať "vrabcom" ;-))) a tak ma napadla myšlienka,že z nich urobím "Pekmez"...a tak som niekolko nazbierala..

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..čerešne môžte opláchnuť ak sú špinavé atd,ale nemusíte ak to nieje nutné.Potom musíte čerešne vykôstkovať..na fotke je cca.25kg čerešňí a to mi trvalo "4 hodiny" kým som ich vykôstkovala :-O ..už ma skoro porazilo,ale trpezlivo som si vždy predstavovala konečný výsledok mojej práce ;-P ..a to ma hnalo dalej...

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..teraz musíte čerešne odšťaviť..to už nechám na vás,že kto ako si ich odšťavý..či už použijete odšťavovač,alebo "LIS" ktorý sa používa aj pri hrozne.Najlepším,najjednoduchším a najrýchlejším riešením je LIS..Každý rok si zvykneme od známych požičať na hrozno,ale teraz som na požičiavanie nemala ani čas :-/ kedže som sa vrhla do tohto "výmyslu" z minuty na minutu ;-))) použila som len obyčajný malý odštavovač,s ktorým mi to trvalo 2 a pol hodiny...z týchto 25kg mi vyšlo 17L šťavy...

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..Môj najväčší hrniec má 10L,takže som sa rozhodla tych zvyšných 7L naplnit do fliaš a šupnúť do chladničky-pomaly popijeme ;-) ...takze šťavu dáme hore variť.Ked už bude začínat vrieť,sa bude tvoriť na povrchu taká pena.To znamená,že sa šťava "čistí"..a tú penu musíte opatrne stále pomocou sitka celu pozbierať dole.Toto opakujete dovtedy,kým sa bude pena vytvárať..ja som ju zbierala 3krat,kým sa štava celkom prečistila :-P

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..a už krásne číru šťavu necháme variť na strednom ohni 5-6 hodín..Štava má stále vriet,no nie velmi rýchlo skákať.Na strednom ohni nech sa normálne varí a parí :-) a občas ju musíte premiešať!!! Varí sa odkrytá(alebo do poli zakryta),kedže práve oto tu ide,aby sa tá voda-šťava odparovala..Viem,že sa vám ten čas varenia zdá velmi veľa,ale melasa sa takto musí variť.Čas varenia melasy je 4-6 hodín..Ten čas závisí aj od toho,aké sladké máte to ovocie-od obsahu cukru..Niektorá šťava sa varí dlhšie,lebo hustne pomalšie-neskôr.Tento čas varenia (4-6h) je na väčšie množstvo štavy,ako napr. teraz ja robím.A tento čas platí aj ked varite 20,30 alebo 100L ..jedine ak dáte variť cca.5L tak sa ten čas už automaticky o polovicu kráti..

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...takto polovica vyvrela po 3 hodinách varenia..Doteraz skoro vobec nezmenila vôňu ani chuť..necháme variť dalej :-)

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...šťava po 5 hodinách..už má chuť a vôňu Pekmezu ;-D Teraz si musíme skontrolovať hustotu,lebo ono to vyzerá velmi tekuté,ale to len takto za horúca..

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ako kontrolu si na jeden tanierik vyberieme za 1Pl Pekmezu a necháme vychladnúť..a podla toho sa už rozhodneme,či budeme ešte dalej variť,alebo nie...

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..ja som sa rozhodla variť to ešťe 1hodinu.. Ale ak chcete,môžte nechať len polhodinu a znova skontrolovať :-P

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A teraz po 6 hodinach varenia ;-)) už len plníme do malých flašiek,ja som dala 2-3 decové flašky,tie sú najideálnejšie ;-) Rýchlo naplníme do flašiek,zakrútime a postavíme niekde bokom...

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ..nemusíte dávať do deky,ale kým su flaše teple-nevychladli,pekmez v nich 2-3krát prekolíšte hore dnom a spat,alebo ich postavte "hore nohami":-) Z tejto dávky,čiže z 10L šťavy mi vyšlo cca.1,8-2L Pekmezu.Nechala som aj pre nás na jedenie v jednej malej umelej flaške :-)

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pekmez je presne dosť hustý,je velmi jemný a hladký ;-) a chuťovo výborný!!! Síce je chutovo trocha inakší a kyslejší než z moruše či medoveho hrozna,ale je skvelý ;-P taký čisto prírodný...takže tá babračka sa s ním oplatila ;-)) Podľa tohto postupu si môžte spraviť hociaký pekmez,tento postup platí na "všetky" sladké šťavy ;-P ...ale robte naozaj len zo "sladkého" ovocia,lebo inak budete mať ten pekmez kyslý :-(( a že vám nezhustne dostatočne...

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Je výborný na chlebík takto samotný,ale aj zmiešaný s Tahinom(sezamova pasta) je neuveritelne dobrý ;-) ..vedela by som zjest za vagon :-))) Alebo si polejete jogurt a vezmete kúsok chleba,ako je u nás zvykom a mačkáte si chlebík dotoho ;-D Taktiež je skvelý do pečenia,do koláčou alebo Helvy..vlastne,použijete ho kde len chcete.. Hlavne nech vám chutí.. ;-P

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Viem,že je s tým vela roboty,ale podla mňa je to dobrá vec a jedna skvelá "možnost" ako zúžitkovať sladučké šťavnaté ovocie ;-) ked už neviete čo s ním...

Recept je zaradený do kategórií:
Turecká kuchyňa, Lacné jedlá, Sirupy, Letné, Varené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Mam zakaznika co mi kazdy rok na Vianoce posle malu 3 decovu flasku jeho extra virgin bio olivoveho oleja. Ospravedlnoval sa ze len taku malu lebo ho stoji vyroba jeho super oleja 100 euro liter, myslim ze aj tento vyrobok ked sa zrata praca je v tej istej kategorii. 5* odo mna
@cezminaz , od teba sa dá len a len učiť! verím, že chutí výborne a rada si ho vyrobím sama, aj ked v menšom množstve. Už by som rada vyskúšala ten tvoj corek s tahinovo-melasovou plnkou;-P Si šikulka najšikulkovejšia a ešte k tomu s dobrým srdcom;-)5* bez debaty, KK