Pekmez fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 23. júna 2014
Pekmez (fotorecept)
Foto: cesminaz

Pekmez-Melasa.. Sladký sirup,ktorý si viete s trochou námahy pripraviť aj doma ;-)

5-6hodin minút
tepelná úprava

Suroviny

10 l zo sladkého ovocia

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    ...Pekmez... Je to slovensky melasa,ktorá je vlastne "sirup" z čistej ovocnej šťavy,bez pridania cukru či iných konzervačných látok.Najčastejšie sa vyrába zo sladkého hrozna,alebo moruše..no melasa sa v podstate môže pripraviť z akéhokolvek sladkého šťavnatého ovocia :-) ..z hrušky,jablka,dokonca som videla už aj z "melonu" ;-)) Najhlavnejšie je,aby to ovocie malo dostatok šťavy a aby bolo poriadne sladké...

  2. 2

    ..mala som na pláne tento rok morušovú,alebo neskôr hroznovú melasu..Táto tu,prišla na svet mojím spontánnym rozhodnutím ;-)) kedže máme velký čerešňový strom s krásnymi velkými sladučkými čerešňami..Už sme z nich tento rok odložili aj kompot,aj do mrazáku,aj kopu koláču napiekli..no nie a nie ubúdať zo stromu :-// Pri pohľade na strom mi bolo tých čerešňí strašňe lúto,nechcela som ich prenechať "vrabcom" ;-))) a tak ma napadla myšlienka,že z nich urobím "Pekmez"...a tak som niekolko nazbierala..

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..čerešne môžte opláchnuť ak sú špinavé atd,ale nemusíte ak to nieje nutné.Potom musíte čerešne vykôstkovať..na fotke je cca.25kg čerešňí a to mi trvalo "4 hodiny" kým som ich vykôstkovala :-O ..už ma skoro porazilo,ale trpezlivo som si vždy predstavovala konečný výsledok mojej práce ;-P ..a to ma hnalo dalej...

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..teraz musíte čerešne odšťaviť..to už nechám na vás,že kto ako si ich odšťavý..či už použijete odšťavovač,alebo "LIS" ktorý sa používa aj pri hrozne.Najlepším,najjednoduchším a najrýchlejším riešením je LIS..Každý rok si zvykneme od známych požičať na hrozno,ale teraz som na požičiavanie nemala ani čas :-/ kedže som sa vrhla do tohto "výmyslu" z minuty na minutu ;-))) použila som len obyčajný malý odštavovač,s ktorým mi to trvalo 2 a pol hodiny...z týchto 25kg mi vyšlo 17L šťavy...

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..Môj najväčší hrniec má 10L,takže som sa rozhodla tych zvyšných 7L naplnit do fliaš a šupnúť do chladničky-pomaly popijeme ;-) ...takze šťavu dáme hore variť.Ked už bude začínat vrieť,sa bude tvoriť na povrchu taká pena.To znamená,že sa šťava "čistí"..a tú penu musíte opatrne stále pomocou sitka celu pozbierať dole.Toto opakujete dovtedy,kým sa bude pena vytvárať..ja som ju zbierala 3krat,kým sa štava celkom prečistila :-P

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..a už krásne číru šťavu necháme variť na strednom ohni 5-6 hodín..Štava má stále vriet,no nie velmi rýchlo skákať.Na strednom ohni nech sa normálne varí a parí :-) a občas ju musíte premiešať!!! Varí sa odkrytá(alebo do poli zakryta),kedže práve oto tu ide,aby sa tá voda-šťava odparovala..Viem,že sa vám ten čas varenia zdá velmi veľa,ale melasa sa takto musí variť.Čas varenia melasy je 4-6 hodín..Ten čas závisí aj od toho,aké sladké máte to ovocie-od obsahu cukru..Niektorá šťava sa varí dlhšie,lebo hustne pomalšie-neskôr.Tento čas varenia (4-6h) je na väčšie množstvo štavy,ako napr. teraz ja robím.A tento čas platí aj ked varite 20,30 alebo 100L ..jedine ak dáte variť cca.5L tak sa ten čas už automaticky o polovicu kráti..

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...takto polovica vyvrela po 3 hodinách varenia..Doteraz skoro vobec nezmenila vôňu ani chuť..necháme variť dalej :-)

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...šťava po 5 hodinách..už má chuť a vôňu Pekmezu ;-D Teraz si musíme skontrolovať hustotu,lebo ono to vyzerá velmi tekuté,ale to len takto za horúca..

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ako kontrolu si na jeden tanierik vyberieme za 1Pl Pekmezu a necháme vychladnúť..a podla toho sa už rozhodneme,či budeme ešte dalej variť,alebo nie...

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..ja som sa rozhodla variť to ešťe 1hodinu.. Ale ak chcete,môžte nechať len polhodinu a znova skontrolovať :-P

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A teraz po 6 hodinach varenia ;-)) už len plníme do malých flašiek,ja som dala 2-3 decové flašky,tie sú najideálnejšie ;-) Rýchlo naplníme do flašiek,zakrútime a postavíme niekde bokom...

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ..nemusíte dávať do deky,ale kým su flaše teple-nevychladli,pekmez v nich 2-3krát prekolíšte hore dnom a spat,alebo ich postavte "hore nohami":-) Z tejto dávky,čiže z 10L šťavy mi vyšlo cca.1,8-2L Pekmezu.Nechala som aj pre nás na jedenie v jednej malej umelej flaške :-)

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pekmez je presne dosť hustý,je velmi jemný a hladký ;-) a chuťovo výborný!!! Síce je chutovo trocha inakší a kyslejší než z moruše či medoveho hrozna,ale je skvelý ;-P taký čisto prírodný...takže tá babračka sa s ním oplatila ;-)) Podľa tohto postupu si môžte spraviť hociaký pekmez,tento postup platí na "všetky" sladké šťavy ;-P ...ale robte naozaj len zo "sladkého" ovocia,lebo inak budete mať ten pekmez kyslý :-(( a že vám nezhustne dostatočne...

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Je výborný na chlebík takto samotný,ale aj zmiešaný s Tahinom(sezamova pasta) je neuveritelne dobrý ;-) ..vedela by som zjest za vagon :-))) Alebo si polejete jogurt a vezmete kúsok chleba,ako je u nás zvykom a mačkáte si chlebík dotoho ;-D Taktiež je skvelý do pečenia,do koláčou alebo Helvy..vlastne,použijete ho kde len chcete.. Hlavne nech vám chutí.. ;-P

    Pekmez (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Viem,že je s tým vela roboty,ale podla mňa je to dobrá vec a jedna skvelá "možnost" ako zúžitkovať sladučké šťavnaté ovocie ;-) ked už neviete čo s ním...

Diskusia k receptu

47 komentárov k receptu
Pred dvoma rokmi som takto varila jablkovú šťavu bez pridania cukru. Jablká sme mali veľmi sladké a bolo ich preveľa. Svoj výtvor som nazvala jablkové sladidlo. Sladili sme ním všetko možné aj nemožné ☺
Mila @kukulienka ..dakujem ti pekne za tvoje mile slova ;-P az sa tu "cervenam" :-))) Budem velmi rada,ak vyskusas aj ked len v malom mnozstve.Si mi pripomenula ten "cörek"..ej veru by som si ho aj dala :-)) Ak ho raz predsa len urobis,tak daj vediet prosim ;-P @dvorka ..no vidis! a to si ani nevedela,ze to sisi vlastne "pekmez-melasu" pripravila ;-)) urcite bol skvely! @2010 Dakujem za tvoje mile hodnotenie :-) Je to presne ako pises..s niektorymi vyrobkami je "strasne vela" roboty a preto si zane aj cenu zapytaju :-) @methi :-)
perfektné, máš úžasnú trpezlivosť a si veľmi pracovitá.
oceňujem recept i tvoju trpezlivosť na oveľa viac ako 5* (y)
@alena45 ..neviem presne,ako to myslis,ale toto sa tekutemu lekvaru nepodoba.Toto nie su mlete ceresne,ale len cista vylisovana stava-ako voda.Nie je v tom ziadny cukor,ani zelatina..je bez konzervacnych latok,cisto prirodne :-) Jeho konzistencia a hladkost sa vyrovna medu a chutovo sa to podoba pecenemu cukru :-) @evianka mila ..dakujem za tvoje pekne slova :-)..ja sa velmi rada podelim s tym co viem,najmä ked ide o chutne,dobre a uzitocne recepty ;-P Dakujem za hviezdicky :-)
Ten pekmez veľmi dobre vyzerá, ale tým dlhým varením si zničila všetky vitamíny v tom ovocí. Kedysi keď som bola mladá kuchárka, tiež som všetky lekváre a sirupy nekonečne dlho varila, to ovocie stratilo peknú sviežu farbu. Teraz už všetko robím pomocou pektínu, ovocie je krásnej farby a ostanú v ňom aj vitamíny, akurát ,že lekvár alebo džem nemôžem dať s cestom do rúry, lebo vytečie, preto robím zákusky a koláče, kde sa dajú dať tieto lekváre a džemy aj do upečeného cesta. Obdivujem Tvoju trpezlivosť, ale by som to po Tebe neopakovala.
@gubics ..Dakujem za tvoj komentar,ktorym si si vyjadrila svoj nazor :-) ved zato su komentare,aby sme sa vyjadrili k receptom..
Co sa tyka Pekmezu,nie "JA" som ho vymyslela :-) ..ja som ho len skusila spravit z "ceresni" to je vsetko.Pekmez-Melasa,sa uz velmi davno pripravuje v Turecku,kde je velmi znama a oblubena :-) Predava sa vsade v obchodoch,dokonca iste vies,ze aj tu u nas v Europe,nie len v Turecku.Turecku na dedinkach ju obycajny ludia robia kazdy rok,z ovocia co sa im urodilo v zahradach.A to nielen hroznovu melasu,ale aj morusovu,jablkovu,hruskovu atd...Melasa nie je lekvar..ja tiez robim lekvare,ale urcite nie takto ako melasu..
Pekmez-Melasa je jeden vyrobok,co sa pripravuje "jedine" tymto sposobom.."melasu" inac nijako neurobis ;-P Ale presne ako ty @gubics tak aj iny,ma pravo na svoj nazor :-) a kazdy sa uz rozhodne sam,ci niaky ten recept urobi alebo nie :-)
Milá@cesminaz , ja sii skromne myslím, že táto melasa má iný význam,
je tu ako melasa určená do pečenia a za tým účelom sa aj používa, nie ako vitamínová bomba, nie ako lekvár.
preto nesúhlasím v žiadnom prípade s @gubics , má pomýlený názor, lebo sa nedá vonkoncom porovnávať s jej lekvárom.
zrejme to nepochopila, píše o niečom úplne odlišnom.
jej využitie ako pekársku ingredienciu pri pečení si viackrát zrozumiteľne vysvetlila a je veľmi dobré a užitočné pre nás všetkých tento vynikajúci recept na domácu výrobu PEKMEZ - u pridala.
dakujem ti ešte raz za to :-)
@gubics ..Melase su naozaj vseliake,od vymyslu sveta :-)) ...
toto je napriklad "Üzüm pekmezi"-Hroznova Melasa..


..a toto je ceeeelkom ina melasa...ani ja neviem,co to je po slovensky,lebo som to predtym nepoznala :-))

Toto na spodnom obrázku je karobová melasa alebo sirup, je to cyperská špecialita. Používa sa na prevenciu voči osteoporóze, ako sladidlo i ako zdravšia náhrada čokolády. Nazýva sa tiež čierne zlato Cypru.
@pusta ..Dakujem,si mila :-) Melasu poznam len od casu,co som s manzelom..a kedze moja svokra,sama doma v Turecku varievala hruskovu melasu,tak viem ako sa robi..Pridala som sem na Varechu jej recept len preto,lebo nie kazdy ma moznost si ju kupit,ale takto si ju bude mat moznost pripravit sam doma :-) z vlastneho ovocia..
@staja ..minule manzel pozeral-pocuval na tureckom programe,ako jeden turecky lekar rozpraval o "karobe" ze ake je to velmi zdrave atd..vraj sa to moze aj takto denne potrosky jest,alebo kazde rano si spravit salku caju z neho ;-) ..ale uz neviem naco vsetko je dobre..zabudla som :-)) ..tak sme v obchode boli zopar kuskov kupili :-) Jeho chut mi pripomina pecene gastany a je to veeelmi sladke :-P

Krása... Škoda, že nikdy nemám toľko ovocia. Ale chcela by som to aspoň skúsiť, možno aj z menšieho množstva, uvidíme. :)
Musim uznat , ze ta praca okolo pekmezu vyzera otrocky :-) Nemam tolko vlastneho sladkeho ovocia aby som to skusila , ale uz som ho aspon chutnala a myslim , ze to za tu piplacku stoji :-)
@cezminka , mas moj obdiv, je to zdlhava robota. Tu v Holandsku sa to takto robi z jablk. 'Appelstroop' mam takmer vzdy v zasobe. Davame si na chlieb. Pouziva sa aj v niektorych receptoch. Robi sa to uz roky rokuce. Vo fabrikach to miesaju aj s nerafinovanou cukrovou repou. Ale na niektorych farmach si este daju zalezat a robi sa svedomito, starodavne...Kopu mineralov sa zachova aj po dlhodobom vareni. A este ten obrazok, co si dala nizsie....Tak tie plody som videla prvykrat rast v Portugalsku. Tu sa to vola 'Johannesbrood' alebo 'Sint-Jansbrood' - chlebik sv.Jana. Ak by si niekto chcel precitat, ze co to presne je, tak tu je link:
 cs.wikipedia.org/wiki/Rohovn%C3%ADk_obecn%C3%BD...

To len taka vlozka, dufam, ze ti to nevadi :-). Myslim, ze viac ludi to nepozna.
@tiginko ..dakujem pekne za tvoje mile slova :-) a som rada,ze sa ti receptik paci @elixir vies si kludne spravit aj z menej stavy,napriklad z 2Litrov..nechas varit tak ako pisem a potom uz uvidis,ze ako bude hustnut ;-) jednu malu flasku z toho iste budes mat ;-D @babidka ..no hej,je s tym sice robota,ale oplati sa to :-) @marcy :-)
Mila @janger ..pravdaze mi to nevadi a ani sa nehnevam zato,ze si ten link pridala!!! ;-P ..aspon sa o Karobe viac dozvieme :-P Je to presne ako pises...este niekde su take farmy,alebo dedinky vzdialene od velkomesta,kde si ludia este podla starych zvykov vyrabaju sami melasu :-P Fabriky to uz chcu robit rychlo-rychlo a hlavne nech je toho cim viac.Aj tvoja jablkova moze byt velmi chutna,najmä ked je z poriadne sladkych jablcok ;-D Dakujem pekne za tvoj komentik ;-P
@cezminaz , môj prvý pekmez je už v poháriku, vďaka tebe:-) Obrala som sladučké hrozno, napriek nepriazni počasia bolo na jednom kmeni 3,3kg, odšťavila som ho na 2,1 l a hotového pekmezu je skoro 4 dcl. Spočiatku som ho varila v 6l hrnci na najmenšom plamienku, potom som to zrýchlila a šlo to lepšie, redukovalo sa ostošesť:-) Už keď zmenilo farbu a začalo škvrčať pri miešaní, som vedela, že bude asi hotové. Myslím, že som ešte nikdy nič sladšieho neochutnala, až ma skrútilo:-P K coreku už melasu mám, staré orechy sa mi ale už minuli, kým dozrelo hrozno, takže načim počkať na nové:-)) Ešte raz ďakujem pekne za receptík, pekný podvečer!  scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10393684_10202597...
Mila @kukulienka ...ani nevies, ako velmi si ma touto spravou potesila!!! Som strasne rada,ze sa ti pekmez podaril :-D a ze si spokojna ;-P Verim,ze z toho hrozna bol poriadne sladky :-) a super chutny! Budem poctena,ak vyskusas aj corek...Ale zatial,to vyskusaj
Tak toto určite na budúci rok urobím. Ovocie mám. Dúfam, že sa urodí. Ďakujem za recept. Tu sa človek vždy niečo nové, dobré priučí.*****

Pridaj komentár k receptu: