Foto: emdy
Jedná sa o pomerne špecifický postup, ku ktorém som sa prepracovával dlho, snáď sa bude niekomu hodiť....
porcií
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Základom dobrého výsledku je výber dobrej suroviny. neodporúčam v žiadnom prípade prasiatka z Metra a podobne... /raz som to skúsil a bola to katastrofa, etiketa bola Holandsko a klipsa na uchu Thajsko!!!!, prasiatko sa rozpadlo, koža sa potrhala, mäso bolo ako blato.... zrejme chované zmeskou, rýchlovýkrm/ Uprednostňujte lokálneho chovateľa.... možno je cena vyššia, ale výsledok bude stáť za to... Váha: Nikdy nekupujte prasiatko cez 20 kg. /čistej váhy/ Bielkovinová štruktra a konzistencia mliečneho prasiatka je iná /dá sa porovnať s kuracím mäsom/ jemnosť mäsa zaručuje dobrý výsledok
- 2
1. 24 hodín pred pečením prasiatko nasolíme /potrieme soľou z vnútra aj po povrchu/ 2. Rozkúrime pec /u nás cca 6 hodín/ používane teplomer pec drží cca 260 stupňov 3. Prasiatko vložíme do pekáča /pekáč s roštom, aby nebolo vo vývare/, podlejeme vodou, cca 5-6 litrov 4. Vychladíme pec na 230 stupňov a pekáč vložíme dnu Prvá polhodina je rozhodujúca /zadná časť pece je horúcejšia/ treba dať pozor, aby Vám nepriškvŕklo /každých 10 minút polievať výpekom a otáčať pekáč Pečieme takto zhruba 3 hodiny a pridáme tmavé pivo, pozor! karamelizuje má tendenciu prihorieť / takže polievať, polievať/ je to celkom dobrý telovcik :) :) :) Pec si držíme na 200 až 220 stupňov
- 3
Kedy už je? Patí jedna zásada, zadná časť /hoci sa jedná o mliečne mäso/ sa upečie rýchlejšie rozdelujem čas pečenia na tretiny. Jedna tretina času prasiatko sa pečie zadnou časťou a dve tretiny prednou. V čase upečenia sa začne mäso na nožkach oddelovať od kosti /začna sa ťahať hora a vidno kosť /prípadne začnú cez kožu vytŕčať chrbtové kosti/ Ja to robím na istotu. používam vpichový teplomer. Ak má krkovička pichnutá od spodu na kosť 85 stupňou viac ako 40 minút tak už je hotové Odkryjeme pekáč a necháme povrch zapiecť do chrumkava / 10-12 minút / Dobrú chuť
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
robia to specialisti juhoslovania a predavaju na velke party vacsinou samozrejme europanom. Tvoje vyzera lakavo dnes tu vidim same dobre pochutinky domoviny.