Pečené prasiatko na čiernom pive

emdy - fotkaemdy, 17. februára 2013
Pečené prasiatko na čiernom pive
Foto: emdy

Jedná sa o pomerne špecifický postup, ku ktorém som sa prepracovával dlho, snáď sa bude niekomu hodiť....

20
porcií
240 minút
príprava
240 minút
na 220 °C

Suroviny

20 kg
400 g
4 ks




Postup

  1. 1

    Základom dobrého výsledku je výber dobrej suroviny. neodporúčam v žiadnom prípade prasiatka z Metra a podobne... /raz som to skúsil a bola to katastrofa, etiketa bola Holandsko a klipsa na uchu Thajsko!!!!, prasiatko sa rozpadlo, koža sa potrhala, mäso bolo ako blato.... zrejme chované zmeskou, rýchlovýkrm/ Uprednostňujte lokálneho chovateľa.... možno je cena vyššia, ale výsledok bude stáť za to... Váha: Nikdy nekupujte prasiatko cez 20 kg. /čistej váhy/ Bielkovinová štruktra a konzistencia mliečneho prasiatka je iná /dá sa porovnať s kuracím mäsom/ jemnosť mäsa zaručuje dobrý výsledok

  2. 2

    1. 24 hodín pred pečením prasiatko nasolíme /potrieme soľou z vnútra aj po povrchu/ 2. Rozkúrime pec /u nás cca 6 hodín/ používane teplomer pec drží cca 260 stupňov 3. Prasiatko vložíme do pekáča /pekáč s roštom, aby nebolo vo vývare/, podlejeme vodou, cca 5-6 litrov 4. Vychladíme pec na 230 stupňov a pekáč vložíme dnu Prvá polhodina je rozhodujúca /zadná časť pece je horúcejšia/ treba dať pozor, aby Vám nepriškvŕklo /každých 10 minút polievať výpekom a otáčať pekáč Pečieme takto zhruba 3 hodiny a pridáme tmavé pivo, pozor! karamelizuje má tendenciu prihorieť / takže polievať, polievať/ je to celkom dobrý telovcik :) :) :) Pec si držíme na 200 až 220 stupňov

  3. 3

    Kedy už je? Patí jedna zásada, zadná časť /hoci sa jedná o mliečne mäso/ sa upečie rýchlejšie rozdelujem čas pečenia na tretiny. Jedna tretina času prasiatko sa pečie zadnou časťou a dve tretiny prednou. V čase upečenia sa začne mäso na nožkach oddelovať od kosti /začna sa ťahať hora a vidno kosť /prípadne začnú cez kožu vytŕčať chrbtové kosti/ Ja to robím na istotu. používam vpichový teplomer. Ak má krkovička pichnutá od spodu na kosť 85 stupňou viac ako 40 minút tak už je hotové Odkryjeme pekáč a necháme povrch zapiecť do chrumkava / 10-12 minút / Dobrú chuť

Diskusia k receptu

jerica
@Emdy ,PARÁDA len si prisadnúť a hostina môže začať, určite to nebudem robiť , ale zaujalo ma foto aj s perfektým popisom , hodným web varecha!! :-)
emdy
nooo, kým som sa k tomuto dopracoval upiekol som 47 prasiatok.... netrvalo to ani dlho cca 1 rok.... :)))) no a potom keď je ešte pec teplá zvykne sa piecť ešte chlieb :))))
ainy
wau...paráda, mňamka....ja si na toto nikdy netrúfnem, ale neodmietla by som ochutnávku :-))))))
vini55
Postup sa mi páči, ale ale problém je pec. Varecha by sa mala rozšíriť o technické nápady a konštrukcie spojené s varením a pečením. Viem si predstaviť takú pec, ale raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť. Ono je to rovnaké ako americké grily, keď som videl originál, tak "plagiát" a ešte aj vylepšený som zbúchal za 4 hodiny. Na poriadnu pec do letnej kuchyne mám už dlho cukatúru...


sovka62
Aj ja túžim po peci, na chalupe by sa mi zišla. Je na nezaplatenie, nielen na chlieb a na prasiatka. U starkej sa v nej pred hodmi napiekol chlieb, husi, alebo kačice, alebo oboje, kysnuté koláče, naraz viac plechov, pečené mäso a to sa tá pec riadne vykúrila len raz a potom sa len dokurovala viničnými prútmi, odloženými z jarných prác.
sovka62
Prasiatko máš krásne, kedysi sme aj my pekávali, vlastne pekávali nám ho v pekárni, ale na pečenie ho pripravoval manžel. Solil soľným roztokom v injekčnej striekačke, tie hrubšie časti, stehná lopatky a potom dosolil zvnútra aj zvonka. Bývalo výborné.
sovka62
Ešte mi napadlo, že v pekárni mu do brucha pre pečením vložili bochník chleba, aby pekne držalo tvar. Ten nasiakol šťavou a po dopečení ho pekári zjedli, vraj najlepšia vec z celého prasaťa. Do rypáka vkladali žemľu, aby zostal otvorený, ale či zjedli aj tú, o tom nič neviem.
emdy
veď dúfajme, že raz ľudia spomalia a začnú znova doma piecť chlieb, vyrábať syry.... ja si neviem predstaviť domácnosť bez udiarne, pece... no a samozrejme že aj nejaký zverinec k tomu treba :))))
emdy
ináč tento recept sa mal volať: "smrť diétnej sestry" :)))))))))
evusik
krásne prasiatko, hneď mi pripomenulo koľko sme už aj my pojedli takýchto dobrôtok... k receptu sa nebudem vyjadrovať, pretože toto je čisto mužská záležitosť... aspoň u nás to tak je a naši chlapi vedia tiež upiecť fantastické... ale v čom ti môžem dať za pravdu je, že treba kupovať z overeného zdroja, najlepšie z toho istého ale hlavne domáceho.... a s tou pecou tiež musím súhlasiť, ak všetko dobre pôjde tohto roku budem mať aj ja takú .-))))))
izabella929
krásne a už som aj ochutnala také niečo na oslave bratových narodenín a boli k nemu lokše a kopec šalátu...výborná mňamka.-)))
helanka
tu som bola pozvana na takuto opekacku iba raz a chcem znova!
robia to specialisti juhoslovania a predavaju na velke party vacsinou samozrejme europanom. Tvoje vyzera lakavo dnes tu vidim same dobre pochutinky domoviny.
puzka
Zijem v mexiko a uz vela krat som chcela urobit mexicanom percene prasiatko len ziadny receptor sa mi nejak nepozdava tentó je zatial najlepsie vysvetleny....len mam urden problem mam tu iba pec na plyn. Na kolko ju vyhrejem¿.
bravcovinka
super prasiatko, treba urobiť, ale čo je príloha? dá sa to jesť aj s ryžou?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia