Pečené prasiatko na čiernom pive

emdy - bez fotkyemdy, 17. februára 2013
Pečené prasiatko na čiernom pive
Foto: emdy

Jedná sa o pomerne špecifický postup, ku ktorém som sa prepracovával dlho, snáď sa bude niekomu hodiť....

20
porcií
240 minút
príprava
240 minút
na 220 °C

Suroviny

20 kg
400 g
4 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Základom dobrého výsledku je výber dobrej suroviny. neodporúčam v žiadnom prípade prasiatka z Metra a podobne... /raz som to skúsil a bola to katastrofa, etiketa bola Holandsko a klipsa na uchu Thajsko!!!!, prasiatko sa rozpadlo, koža sa potrhala, mäso bolo ako blato.... zrejme chované zmeskou, rýchlovýkrm/ Uprednostňujte lokálneho chovateľa.... možno je cena vyššia, ale výsledok bude stáť za to... Váha: Nikdy nekupujte prasiatko cez 20 kg. /čistej váhy/ Bielkovinová štruktra a konzistencia mliečneho prasiatka je iná /dá sa porovnať s kuracím mäsom/ jemnosť mäsa zaručuje dobrý výsledok

  2. 2

    1. 24 hodín pred pečením prasiatko nasolíme /potrieme soľou z vnútra aj po povrchu/ 2. Rozkúrime pec /u nás cca 6 hodín/ používane teplomer pec drží cca 260 stupňov 3. Prasiatko vložíme do pekáča /pekáč s roštom, aby nebolo vo vývare/, podlejeme vodou, cca 5-6 litrov 4. Vychladíme pec na 230 stupňov a pekáč vložíme dnu Prvá polhodina je rozhodujúca /zadná časť pece je horúcejšia/ treba dať pozor, aby Vám nepriškvŕklo /každých 10 minút polievať výpekom a otáčať pekáč Pečieme takto zhruba 3 hodiny a pridáme tmavé pivo, pozor! karamelizuje má tendenciu prihorieť / takže polievať, polievať/ je to celkom dobrý telovcik :) :) :) Pec si držíme na 200 až 220 stupňov

  3. 3

    Kedy už je? Patí jedna zásada, zadná časť /hoci sa jedná o mliečne mäso/ sa upečie rýchlejšie rozdelujem čas pečenia na tretiny. Jedna tretina času prasiatko sa pečie zadnou časťou a dve tretiny prednou. V čase upečenia sa začne mäso na nožkach oddelovať od kosti /začna sa ťahať hora a vidno kosť /prípadne začnú cez kožu vytŕčať chrbtové kosti/ Ja to robím na istotu. používam vpichový teplomer. Ak má krkovička pichnutá od spodu na kosť 85 stupňou viac ako 40 minút tak už je hotové Odkryjeme pekáč a necháme povrch zapiecť do chrumkava / 10-12 minút / Dobrú chuť

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
krásne prasiatko, hneď mi pripomenulo koľko sme už aj my pojedli takýchto dobrôtok... k receptu sa nebudem vyjadrovať, pretože toto je čisto mužská záležitosť... aspoň u nás to tak je a naši chlapi vedia tiež upiecť fantastické... ale v čom ti môžem dať za pravdu je, že treba kupovať z overeného zdroja, najlepšie z toho istého ale hlavne domáceho.... a s tou pecou tiež musím súhlasiť, ak všetko dobre pôjde tohto roku budem mať aj ja takú .-))))))
Aj ja túžim po peci, na chalupe by sa mi zišla. Je na nezaplatenie, nielen na chlieb a na prasiatka. U starkej sa v nej pred hodmi napiekol chlieb, husi, alebo kačice, alebo oboje, kysnuté koláče, naraz viac plechov, pečené mäso a to sa tá pec riadne vykúrila len raz a potom sa len dokurovala viničnými prútmi, odloženými z jarných prác.
Postup sa mi páči, ale ale problém je pec. Varecha by sa mala rozšíriť o technické nápady a konštrukcie spojené s varením a pečením. Viem si predstaviť takú pec, ale raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť. Ono je to rovnaké ako americké grily, keď som videl originál, tak "plagiát" a ešte aj vylepšený som zbúchal za 4 hodiny. Na poriadnu pec do letnej kuchyne mám už dlho cukatúru...