Pečené prasiatko na čiernom pive
Autor receptu: emdy
Jedná sa o pomerne špecifický postup, ku ktorém som sa prepracovával dlho, snáď sa
bude niekomu hodiť....
20 porcií |
240 minút príprava |
240 minút na 220 °C |
Postup
- Základom dobrého výsledku je výber dobrej suroviny. neodporúčam v žiadnom prípade prasiatka z Metra a podobne... /raz som to skúsil a bola to katastrofa, etiketa bola Holandsko a klipsa na uchu Thajsko!!!!, prasiatko sa rozpadlo, koža sa potrhala, mäso bolo ako blato.... zrejme chované zmeskou, rýchlovýkrm/
Uprednostňujte lokálneho chovateľa.... možno je cena vyššia, ale výsledok bude stáť za to...
Váha:
Nikdy nekupujte prasiatko cez 20 kg. /čistej váhy/
Bielkovinová štruktra a konzistencia mliečneho prasiatka je iná /dá sa porovnať s kuracím mäsom/ jemnosť mäsa zaručuje dobrý výsledok
- 1.
24 hodín pred pečením prasiatko nasolíme /potrieme soľou z vnútra aj po povrchu/
2.
Rozkúrime pec /u nás cca 6 hodín/ používane teplomer pec drží cca 260 stupňov
3.
Prasiatko vložíme do pekáča /pekáč s roštom, aby nebolo vo vývare/, podlejeme vodou, cca 5-6 litrov
4.
Vychladíme pec na 230 stupňov a pekáč vložíme dnu
Prvá polhodina je rozhodujúca /zadná časť pece je horúcejšia/ treba dať pozor, aby Vám nepriškvŕklo /každých 10 minút polievať výpekom a otáčať pekáč
Pečieme takto zhruba 3 hodiny a pridáme tmavé pivo, pozor! karamelizuje má tendenciu prihorieť / takže polievať, polievať/ je to celkom dobrý telovcik :) :) :)
Pec si držíme na 200 až 220 stupňov
- Kedy už je?
Patí jedna zásada, zadná časť /hoci sa jedná o mliečne mäso/ sa upečie rýchlejšie
rozdelujem čas pečenia na tretiny. Jedna tretina času prasiatko sa pečie zadnou časťou a dve tretiny prednou.
V čase upečenia sa začne mäso na nožkach oddelovať od kosti /začna sa ťahať hora a vidno kosť /prípadne začnú cez kožu vytŕčať chrbtové kosti/
Ja to robím na istotu. používam vpichový teplomer. Ak má krkovička pichnutá od spodu na kosť 85 stupňou viac ako 40 minút tak už je hotové
Odkryjeme pekáč a necháme povrch zapiecť do chrumkava / 10-12 minút /
Dobrú chuť