Pečená kačka so zemiakovými lokšami fotorecept

andy54 - fotkaandy54, 22. júna 2010
Pečená kačka so zemiakovými lokšami (fotorecept)
Foto: andy54

Priznám sa, že prvý krát som robila v tomto recepte lokše. Kačku som väčšinou piekla a podávala s kapustou a knedľou. No dnes som sa rozhodla pre niečo nové. Vyhľadala som si tu recept na lokše a objavila som zemiakové lokše. Vložila ich sem redakcia. Týmto spôsobom ich aj chcem pochváliť za vynikajúci recept. Spojením môjho a ich receptu vzniklo niečo úžasné....

4
porcie
50 minút
príprava
3 minút
na 175 °C

Suroviny

1 ks
Zemiakové lokše:
400 g
130 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umyjeme a nakrájame kačicu. Zo stehien a prs dáme dole kožu. Poukladáme na plech. Na vrch kačky dáme trocha soli, mleté čierne korenie a červenú papriku. Všetko podľa chuti. Ja som dala na pekáč aj kožu, čo som dala dole zo stehien a pŕs a k tomu aj chrbát. Koža sa počas pečenia pekne rozpustí a bude z nej kačacia masť.

    Pečená kačka so zemiakovými lokšami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prikryjeme alobalom a dáme do rozohriatej trúby na 175 C. Pečieme asi 2-3 hodinky. Celú dobu máme na plechu alobal a snažíme sa čo najmenej otvárať trúbu pre kontrolu. Ja ju zvyknem pozerať, až keď kačka rozvoniava na celý byt. Keď sa mäso už oddeľuje od kostí a je mäkké , odložíme alobal a necháme kačku "chytiť farbu". Mne to trvá cca 10-15 minút. Prosím riaďte sa podľa Vašich skúseností s trúbou.

  3. 3

    Medzi pečením kačky si urobíme lokše. Dáme si variť zemiaky v šupke. Ja som robila väčšiu dávku, lebo u nás sú veľký hladoši.

    Pečená kačka so zemiakovými lokšami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uvarené zemiaky ošúpeme a rozmačkáme. Pridáme múku a soľ.

    Pečená kačka so zemiakovými lokšami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vypracujeme cesto, ktoré si na pomúčenej doske rozdelíme na rovnaké šulce. Pokrájame na kolieska a vyvaľkáme na tenko na veľkosť platničky. Odporúčam na asi 0,75-1 mm. Keď som dala tenšie, cesto sa mi trhalo.

    Pečená kačka so zemiakovými lokšami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme nasucho na rozohriatej platničke.

    Pečená kačka so zemiakovými lokšami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečené lokše ukladáme na seba a potierame zohriatou husaciou masťou.

    Pečená kačka so zemiakovými lokšami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uložíme kačku aj lokše na tanier a pustíme sa do toho.

    Pečená kačka so zemiakovými lokšami (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Kačacie mäso, Slovenská kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Pečené

Diskusia k receptu

1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Toto je ozaj pecka a hneď od rána. To máte kačice hocikedy v roku?
Ja som myslela,že kačice sú len na jeseň. (okrem kupovaných v obchode) Super už len na pohľad.
egreska
Podla mna je kačka s lokšami suchá,nie? my k tomu robime ešte kapustu...ale klobuk dole ,je to babračka a za 15 minut zjedené :-))
valeri
tuším som to nemala zapínať pred raňajkami :-)), je to obľúbené jedlo aj u nás. Už som skúsila aj kúpené lokše, a bolo to hneď dvakrát - prvý aj posledný - domáce sú domáce. Ja vždy pečiem kačicu celú, ale aj toto za mi zdá dobrý nápad, najbližšie vyskúšam.
braxi
zemiaky na lokše treba uvariť deň vopred, aby poriadne vychladli...potom nastrúhať, alebo pretlačiť...
andy54
Kačku kúpil priatel od kolegu asi pred troma mesiacmi. Dovtedy bola v mrazáku a čakala na svoj okamih. Mne tam nechýbala kapusta. Ku knedle by mi chýbala, no tu sa mi nejako nežiadalo. Možno, keď to vyskúšate, nebude chývať ani Vám. Alebo ide len o zvyk.
andy54
Mne zemiaky odložené v chladničke moc nechutia. Radšej si urobím vždy čerstvé. Jediné, čo robím deň vopred je pác na mäso. Predtým som zvykla dávať aj do mrazáku, no keď sa to vyberie, už to nieje ono. Priatelovi to nevadí, no ja keď viem ako to chuti čerstvé, tak mi to vadí.
evas13
Andy bravúrne si to zvládla a vyzerá to jedinečne, nakoľko v mladosti som toto menú milovala, priam zbožňovala. :)))
andy54
Ako tu bolo písané, tak dlho sa to robí a zje sa to za 15 minút. Bohužiaľ nezostalo, no chuť mám ešte teraz na jazyku. Mňam...
babcahabibi
chcem sa opytat preco si lokse potierala husacou mastou ked pecies kacku . je to lepsie ??
dvorka
Práve sa mi pečie kačka v rúre a idem už aj robiť lokše podľa Tvojho receptu. :)
dvorka
Neviem čím to je, ale tieto lokše sú najlepšie aké som dosiaľ robila. Cesto viem vyvaľkať natenko a vôbec sa netrhá a chuť, skvelá. Či je to tým že som dávala vajíčko dosiaľ?
andy54
nemám skúsenosti s inými receptami na lokše, tak neviem posúdiť, či je to tým vajíčkom... no veľmi ma teší, že chutilo :-)
qaroh
Je to vajíčkom a hlavne je to zemiakmi...Vajíčko do zemiakového cesta nedávajte. Lokše potom stvrdnú.
ivanka242
Dnes práve robím na obed pečené mäsko s domácou knedlou, kapustou a k tomu som sa rozhodla spraviť lokše podľa teba... dúfam že sa vydaria :) ďakujem za recept.. vyzerá to úžasne :)
andy54
dávno som ich nerobila, no chuť na jazyku stále zostala....mňam....najvyšší čas ich urobiť :-)
marika21
Sú veľmi pekné lokše. Ešte lepšie chutia. Keď budeš piecť prídem ti ich obracať.*****
andy54
v najbližšej dobe sa ich chytám robiť :-)
kristof66
Lokse "mnam"! (A kacacou mastou a cesnakom so solou.) Kacku som piekol "tradicne". Jedina chybicka: nezvladol som zjest ani len stehno so 4 loksami. :-/