Paštéta z bôčika
šéfkuchár reštaurácie Koliba pri hoteli Kaskády v Sliači–Sielnici, 22. apríla 2012
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Postup
-
1
Slaninu a mäso nakrájame na kocky 3x3 cm. Slaninu začneme zohrievať v hrnci na miernom ohni. Postupne ju rozpustíme, až kým sa nesfarbí do zlata. Do hrnca po častiach za stáleho miešania pridáme mäso. Zalejeme vodou a necháme zovrieť. Na strednom plameni v odokrytom hrnci necháme pobublávať. Po hodine zmiernime plameň na minimum, premiešame a zakryjeme pokrievkou. Necháme variť dve hodiny. Ak by sa mäso začalo smažiť, prilejeme trochu vody.
- 2
Po dvoch hodinách zmäknutím vznikne zmes, ktorú osolíme, okoreníme čerstvo pomletým korením, podlejeme bielym vínom a bez pokrievky varíme na miernom plameni ďalšie 2 hodiny. Po skončení varenia hotovú zmes – paštétu – okoreníme, pridáme lístky čerstvého tymianu a zamiešame. Necháme chladnúť asi 1 hodinu.
- 3
Pripravíme sklenené poháre so zatvárateľným viečkom, do ktorých budeme dávať hotovú paštétu. Z hrnca odoberieme tuk a rozvarené mäso niekoľko minút premiešavame. Potom ho preložíme do pripravených pohárov a zalejeme odobratým tukom. Necháme vychladnúť a zakryjeme voskovým papierom. Uložíme do chladničky. Podávame s domácim ražným chlebom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu