Paštéta z bôčika

Ladislav Dibala
šéfkuchár reštaurácie Koliba pri hoteli Kaskády v Sliači–Sielnici, 22. apríla 2012
Paštéta z bôčika
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

1000 g alebo mäsitý bôčik
800 g
400 ml
150 ml
 lístky, čerstvý




Postup

  1. 1

    Slaninu a mäso nakrájame na kocky 3x3 cm. Slaninu začneme zohrievať v hrnci na miernom ohni. Postupne ju rozpustíme, až kým sa nesfarbí do zlata. Do hrnca po častiach za stáleho miešania pridáme mäso. Zalejeme vodou a necháme zovrieť. Na strednom plameni v odokrytom hrnci necháme pobublávať. Po hodine zmiernime plameň na minimum, premiešame a zakryjeme pokrievkou. Necháme variť dve hodiny. Ak by sa mäso začalo smažiť, prilejeme trochu vody.

  2. 2

    Po dvoch hodinách zmäknutím vznikne zmes, ktorú osolíme, okoreníme čerstvo pomletým korením, podlejeme bielym vínom a bez pokrievky varíme na miernom plameni ďalšie 2 hodiny. Po skončení varenia hotovú zmes – paštétu – okoreníme, pridáme lístky čerstvého tymianu a zamiešame. Necháme chladnúť asi 1 hodinu.

  3. 3

    Pripravíme sklenené poháre so zatvárateľným viečkom, do ktorých budeme dávať hotovú paštétu. Z hrnca odoberieme tuk a rozvarené mäso niekoľko minút premiešavame. Potom ho preložíme do pripravených pohárov a zalejeme odobratým tukom. Necháme vychladnúť a zakryjeme voskovým papierom. Uložíme do chladničky. Podávame s domácim ražným chlebom.

Diskusia k receptu

vcelka
Nuž dedo na zdravú výživu (v našom poňatí) nehľadel a ako dokazujú najnovšie lekárske vyjadrenia na túto tému, tak možno aj celý život dobre robil. To len do nás ktosi reklamne nahučal, že sójové tofu je stredoeurópanovi zdravšie než bôčik, ha-ha...
violetacamorova
Mne by stačilo tú slaninu vyškvariť a škvarky s masťou - domáce sú najlepšie na svete. Bôčikovú paštétu som robila inak. Chutila ako kupovaná dávala som do nej paradajky a papriku. Samozrejme je to kompliment na kupovanú bôčikovú lebo tá mi chutí zo všetkých naj...
dogagador
niet nad domace produkty, zarucene ziadna syntetika a zarucene kvalita! o zdravej vyzive : kazdy vodu kaze a vino pije....:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia