Paradajkový sós - pretlak fotorecept

jerica - fotkajerica, 27. júla 2010
Paradajkový sós - pretlak (fotorecept)
Foto: jerica

Tento recept na paradajkový sós mám od mojej mamičky, robievala ho každý rok , robievam ho aj ja , nedá sa to porovnať Zobraziť celý popisTento recept na paradajkový sós mám od mojej mamičky, robievala ho každý rok , robievam ho aj ja , nedá sa to porovnať , raz darmo čo si urobíš vieš čo tam máš.

Suroviny





Postup

  1. 1

    umyté pokrájané paradaky dám do veľké hrnca , (samozrejme keď máš veľa paradajok)

    Paradajkový sós - pretlak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    nechám rozvariť , krátko ponorným mixérom pomixujem , pomixované nechám povariť

    Paradajkový sós - pretlak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    prepasírujem , prepasírované nechám znovu povariť ,

    Paradajkový sós - pretlak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    horúce dávam do pohárov , nesterilizujem , dám do vaničky deku , rozložím noviny , poukladám poháre , dobre zabalené nechám do druhého dňa . Vychladnuté onznačím dátumom , odložím. na foto aj "kvasáky"

    Paradajkový sós - pretlak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    plnená paprika v domácej paradajkovej šťave.

    Paradajkový sós - pretlak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pretlak rok 2012 :-)

    Paradajkový sós - pretlak (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

cajiky
Na tento pretlak som už aj zabudla...robievala som ho so starou mamou... usilovne som močila a krčila celofán...a strašne vrieskala, keď mi pri zaväzovaní utiahla špagát na prste...taká teplá spomienka :-))
evusik
kedysi keď sme mali ešte veľkú záhradu a pestovali sme si zeleninu, robila som si aj kečup, aj pretlak, aj šťavu.... potom neskôr keď už sme nemali záhradu tak sme vždy na jeseň kúpili na trhu zeleninu a robili sme si aj kečup, aj pretlak, aj šťavu, aj lečo .... teraz nerobíme nič, lebo nemáme záhradu (máme sad) a na trhu je zelenina drahá celý rok a nikto nevie čo kupuje, takže sa to ani moc neoplatí... @jerica závidím ti úrodu (v dobrom) a krásny a iste aj dobrý pretlak si navarila, čo je v komore sa ráta :-)
jerica
@evusik nedá mi , aby som , len tak niečo sadila a potom nechala na verím boha, som tiež tak naučená z domu , čo je doma to sa ráta, tiež máme veľký sad , od marhúl po orechy tam nájdeš, tento rok je pobosorovaný, marhule , máme deväť stromov , z toho bolo na zjedenie desať ks , na lekvár manžel naškrabal za jeden "vajling"tak mám pár pohárov na ochutnávku. Lečo nezaváram , robím podľa starého receptu do mrazničky , v zime máš z toho čerstvé lečo. Pokrájanú papriku obarím , nechám málo prevrieť , pol min, so sitkom vyberiem ,rýchlo dám do studenej vody , rozložím na utierku , vysuším , to isté spravím s paradajkami , keď to mám pripravené , vkladám papriku do mikroténu , také množstvo čo si myslím , že spotrebujeme , aby nezostávalo , do každého sáčku pridám dve , tri paradajky , uložím vrecká na tácku , dám do mrazničky aj s táckou, keď je lečo na tácke zmrazené , vyberiem a dám do odsávacej fólie , odsajem vzduch , tak získam priestor v mrazničke. Tých vreciek spravím päť , stačí nám na striedanie v zime , mrazené lečo dávam aj do mäsa na šťave.
sjuz
domáce veci sa cenia, raz darmo. tiež túžim po väčšej záhradke:) ( akoby som aj tak nemala dosť práce, však...) ale keď ideš do tej pivničky, či špajzky - no nepoteší ťa ten pohľad na všetku tú krásu , ktorá pochádza z tvojich rúk, v pohároch...?? :))
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Krásne, voňavé, chutné. Robievam podobne, dávam s paradajkami variť aj kúsoček cvikly (tú pred mixovaním vyberiem). Šťava má potom krásnu červenú farbu.
klaura
@Jerica tiež takto konzervujem šťavu. Časť takto bez ochutenia a časť posolím, pokorením a pridám trošku cukru. V zime si potom manžel so synom z toho robia "krvavú Mary" (šťava,vodka, korenie,tabasco,ľad)
tatranka
Ako sledujem @Jerica začínaš si robiť do špajzičky zásoby.V zime ,akoby si našla.Tiež som si niekedy robievala paradajkový pretlak,len som ho trochou soli a aj cukru ochucovala.Teraz ho už len kupujem.Tak nech ti len do špajzičky zásoby pribúdajú.
cavoris
Ja som tiez mal zahradku a pestoval paradajky no uz nemam takze kupujem hotovy pretlak lebo na trhu nevies co kupujes aj ked vravia ze su domace ale aj drahsie tak to mam jedno ci kupim pretlak alebo striekane paradajky z trhu
milina
Som prekvapená, že šťavu nesteilizuješ, ani nesolíš a šťava vydrží a nepokazí sa??
jerica
nedávam žiadnu soľ ani žiadne iné prísady , sterilizovanie môže aj nemusí byť,tak som sa to naučila od mamky.Mám každú sezónu zavarené paradajky , nestalo sa , aby sa mi kazili , mám s tým len dobrú skúsenosť.
frezia68
Dobrý návod,pekné foto,až ľutujem,že už nemáme záhradu........
sovka62
Je to výborný recept, môžem potvrdiť, že netreba sterilizovať, takto ho robievala aj naša mama. To vám bola šťavička! Občas sme ju udindali, aby nám dala šťavu len tak vypiť (inak ju požívala do varenia), tú chuť ešte cítim na jazyku.
jerica
@sovka62 keď sa správne "naštvem" vypijem tiež , netreba nič s tým robiť , tá chuť paradajok je nezameniteľná .
22janka22
To sú asi domáce tie rajčinky :-)
Tá vpredu vpravo vyzerá trochu ako cibuľa, ale aj tak gratulujem k úrode, nám vytopilo záhradu tak nemáme a musíme kupovať...
tinca
@jerica tá paradajka s uškami je zlatá, ja tiež ľúbim posolenú vychladenú paradajkovú šťavu, mňam. Ale ani "krvavá Mary" od@klaura nie je na zahodenie. Tí chlapi vedia čo je dobré
michsamant
@jerica je tento pretlak chutovo aj konzistenciou ako ten z ktoreho sa robi aj polievka, co kupujem v obchode?
jerica
Neviem aký kupuješ v obchode , táto šťava je bez prísad , čiste spracované zdravé paradajky , ja a moje nevesty robia z tejto šťavy , paradajkovú polievku , plnenú papriku , nevedia si ju vynachváliť , tento rok sme mali málo paradajok , väčšia časť úrody išla deťom na priamu konzumáciu , ostalo veľmi málo na pretlak , priznám sa , keď už nemám svoj pretlak , kupujem čistý paradajkový (džús) nie je lacný , náhrada je chutná , doporučujem , mám skúsenosť
z Talianskeho dovozu .
michsamant
skusim to urobit a urobit polievku, asi len tak zistim :) ked robis z tohto polievku pridavas este aj vodu k paradajkovej stave?
marta5t
aj ja takuto robim :) ja milujem paradajkovu polievku aj moji chalani, tak robime pre nas 40 litrov pretlaku kazdy rok :) jedine stastie mam, ze mi paradajky vypestuje mamicka.. tesim sa, ze ju mam.
sisinka131
jerica, moc ďakujem za recept, ideme na chalupu a neviem čo s paradajkami -senzi nápad
tetazuzana
jej to je jednoduchy recep.. 2 kg paradajok sa uz vari na sporaku.. Premyslam, ze si to trosku rozdelim a to co budeme pit ako stavu tak tam pridam jablcka... ale to ma len napadlo.. lebo aj jablcka mam
tetazuzana
mnam mnam a este raz mnam.... sice len 3 male pohare od tatarky pretlaku.. ta paradajkova stava s jablckami, troskou cukru a prevarenou vodou na zriedenie nema chybu.. Tak slniecko sup sup sviet aby este boli cervene paradajky.... Dakujem za recept na pretlak :)
radost
už je urobený..troška solím...bez sterilizácie..horúci do pohárov a do " suchého dunstu"..ked neminieme do váry-vypijeme..v zime chutí...
ak ešte paradajky neskončia..urobím druhú várku...
havino
už tu mám recept obkuknutý, v týždni varím, mäsité paradajky mám zajednané na utorok na trhu. V špajzke už mám paradajkovú drť s bazalkou, paradajky s cesnakom a ešte čisté potrebujem.
edrijen
Taak prave som to podla tvojho navodu doma urobila aj ja :) mali sme sice iba malo paradajok od kamosky zo zahradky, vysli z toho dva velke zavaraninove pohare, ale ked sa osvedci, budem robit vo velkom :)
mandula
dievčence mám uložené v kk moc som spokojná vyskúšala som... :-D
havino
@jerica , mäsové paradajky, už pri varení dobre odparené, pomixované v robote, minimálny odpad, parádne pyré mám, syseľ sa vo mne prebudil, 9 pohárov mám málo, zajtra opäť, super jednoduché, ale tak dobréééé, domáce, to budú v zime omáčky z letných paradajok, s chuťou paradajok




1x jerica
marianne
pre mna TOP recept na paradajky.Naliala som si do poharika,mierne osolila,nechala vychladnut,no perfektne,som mala co robit az to nevypijem a ostane mi nieco aj do flias.Taky dobry pretlak som este nemala,dakujem Ti za recept @jerica ,tento pretlak mi v spajze chybat uz nebude.Radim do chlievika STALICE.
petruldo
Zdravím, môžem poprosiť o odpoveď, koľko vody tam treba naliať?
jerica
@petruldo zdravím aj ja , aj ja mám otázku, do pretlaku? Tam sa neprilieva žiadna voda, ale do omáčky plnenej papriky určite .
Keď robím pretlak , alebo ako chcete šťavu, podotýkam, neprilievam vodu a ani nedochucujem ničím, robím len z čistých rajčín, dochucujem až pri varení. Keby si mala ešte dotaz, rada odpoviem.
 varecha.pravda.sk/recepty/jemna-plnena-paprika-bez-ryze-f...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia