Orechová torta

xanti - bez fotkyxanti, 10. februára 2014
Orechová torta
Foto: xanti

Kedže som hľadala receptík na nejakú orechovú tortičku a nenašla som nič, čo by ma zaujalo resp. na čo by som mala doma suroviny, Zobraziť celý popisKedže som hľadala receptík na nejakú orechovú tortičku a nenašla som nič, čo by ma zaujalo resp. na čo by som mala doma suroviny, tak som sa aspoň inšpirovala na vareche, a vznikla táto tortička spojením 3 rôznych receptov. Je výborná, sladká ako med, tak sa chcem podeliť aj s ostatnými.

Suroviny

Cesto:
3 ks
120 g
120 g
60 g
1 dcl
1/2 bal
Snehové cesto:
2 ks
110 g
55 g
35 g
Plnka:
1 ks
2 ks
250 g
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Urobíme si orechové cesto. Bielky vyšľaháme do tuha ( tak aby sa nevykydli z misy keď ju obrátime hore dnom ), do snehu pridáme kryštálový cukor a šľaháme kým sa nerozpustí (na najvyššom stupni šlahača). Potom pridáme žltka, vodu ( na strednom stupni šlahača ) a nakoniec vmiešame múku s práškom do pečiva a orechy ( na najnižšom stupni šlahača ). Vylejeme do tortovej formy, ktorej dno sme si vymastili a vysypali múkou. Upečieme - každý vie ako mu rúra pečie. Upečený korpus necháme vychladnúť a prerežeme pozdlžne na 2 časti.

  2. 2

    Kým sa nám pečie orechový korpus, tak sa pustíme do prípravy snehového cesta. Bielky vyšľaháme nad parou do tuha, pridáme kryštálový cukor a šľaháme kým sa nerozpustí cukor a bielka sa krásne nelesknú. Dáme dole z pary a jemne zamiešame zmiešané orechy s práškovým cukrom do toho snehu. Na pečiaci papier si nakreslíme kruh podľa veľkosti tortovej formy, a cesto do toho kruhu rozotrieme. Po upečení orechového cesta, znížime teplotu na 130 stupňov a šupneme do rúry snehové cesto. Prvých 15 minút pečieme na 130 stupňoch, potom teplotu znížime na 80 stupňov a pomaly dosušíme ešte takých 30-45 minút. Po usušení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Kým v rúre sušíme snehové cesto, tak máme kopu času na prípravu salkovej plnky. Tuším som ju odpozorovala tu na vareche, autorke sa ospravedlňujem ale neviem to teraz na rýchlo nájsť. Takže pre zopakovanie, salko so žltkami šlahame nad parou do zhustnutia . Ak je dostatočne husté, tak odstavíme. A občasným premiešaním túto zmes necháme vychladnúť. Vyšľaháme heru do peny, pridáme salkovú zmes a vyšlaháme na krásnu plnku.

  4. 4

    A ideme plniť, čo nie je problém. Foto v reze je priložené, celú som ju nestihla odfotiť. Prvú polovicu orechového cesta potrieme plnkou, na to dáme snehové cesto, na neho zase plnku a prikryjeme orechovým cestom. Vrch a boky torty potrieme plnkou, a obsypeme mletými orechmi. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

ubka
Fíha, naozaj musí byť sladká ako med, ale torta taká má byť :-)a Ty si to dobre skombinovala.
xanti
@ubka ďakujem za pochvalu, chcela som skúsiť tú salkovú plnku čo som recept našla na vareche, tá je taká sladká spolu so snehovým cestom.
luaaana
Mam otazocku... tie suroviny maju byt v gramoch? zda sa mi toho malo napr.na cesto... dakujem :-)
luaaana
Pardon, trepla som somarinu...ja som narychlo precitala bez niektorych nul :-P
annan
Piekla som ju ale myslím že to sušené cesto tam dobrotu veľmi nerobí.Druhý krát by som ho tam určite nedala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia