Oeuf mollet frit

sisok - fotkasisok, 6. februára 2013
Oeuf mollet frit
Foto: sisok

Oeuf mollet frit by v preklade bolo niečo ako vypražené vajíčko na hniličku. Na prvý pohľad ma tento nápad nejako nenadchol, ale kamarátka, ktorá Zobraziť celý popisOeuf mollet frit by v preklade bolo niečo ako vypražené vajíčko na hniličku. Na prvý pohľad ma tento nápad nejako nenadchol, ale kamarátka, ktorá so mnou zluskla celovečernú reláciu TopChef (niečo na štýl Masterchefa, ale IBA profesionálny kuchári) ma veľmi pekne poprosila, či by som jej toto chrumkavé predjedlo nespravila: A pre mňa je každá takáto výzva potešením.

5
porcií
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks
5 cl
50 gr
Na šalát:




Postup

  1. 1

    Na šalát som použila francúzsku mâche. Vraj je to polnicek a vyzerá asi takto. Zmiešala som olivový olej, domáci pistáciový olej a biely balzamikový ocot. Pridala trochu cukru, osolila a okorenila.

    Oeuf mollet frit - obrázok 1
  2. 2

    Vodu s 5cl octu privedieme k varu a pomaly, jemne, napríklad s lyžicou vložíme vajíčka do vriacej vody. Odstopujeme si 4 minúty od boru varu. Vajíčka vyberieme a rýchlo ich vložíme do šalátovej misy naplnenej ľadovou vodou. Tá slúži na to, aby sa vajíčka schladili a zastavila sa jeho tepelná úprava. Aj keď ho totiž vyberiete z vriacej vody, tým, že je horúce ešte stále sa zvnútra varí. Takže rýchlo do ľadovej vody.

  3. 3

    Vajíčka teraz jemne a s láskou očistíme od škrupinky, pozor je to veľmi delikátné. Ak je ešte želatínové, ste na dobrej ceste. Takto očistené vajíčka obalíme v múke, rozmiešanom vajíčku a nakoniec v strúhanke.

  4. 4

    Necháme si rozpustiť maslo a vajíčko 1 po 1 vypražíme. Najjednoduchejšie je vajíčko polievať horúcim maslom a moc s ním nemanipulovať pri vyprážaní. Podavame so salatom!

Diskusia k receptu

nazarboncuk
oh to vyzera vyborne. ten salátik co mas na obrazku bude podla mna "polnícek" .
sisok
@ nazarboncuk - dakujem, je to aj velmi chutne :) A dakujem aj za nazov, ja som nasla po cesky bud kozlicek alebo polny plevel a to sa mi nepacilo :) idem opravit
marianne
Takto vyprazane vajicko v trojobale som nejedla,ale vyzera to naramne dobre..moja oblubena potravina,uprednostnim pred masom...
radox1
obcas robim,super.trosku narocne na pripravu.
gordonko
to vajíčko sa mi páčí .... tie suroviny už moc nie .... kde to mam zháňať ???
sisok
@ gordonko - salat si urob aky chces :) ja som dala iba na inspiraciu. Namiesto balzamikoveho octa nejaky jablcny, trstinovy cukor nahradis bud medom alebo krystalovym cukrom no a pistaciovy olej zasa olivovym olejom :)
dodo46
gordonko
S vajcami problém nebudeš mať, a všetko ostatné kúpiš v Kauflande.
Včera som mal s kauf. čerstvý poľníček na opečenej bagetke s údeným
lososom .Mňam. Až ho od včera nevykúpili ešte ho zoženieš. Ostatné
suroviny sú bežné.
denyany
zaujímavé vajce, ale ja vajcia rada nemám, tak sa len budem kochať krásnou fotkou:-D
dodo46
zabudol som dopísať , že takto sa babrať s vajcami aj keď je to francúzsky rcp. by sa mi veru nechcelo. Stačí posoliť , a maslová
bagetka, nuž ale to nie je francúzske. Asi som tým pádom Béčko.
sisok
@violetacamorova - zostalo zltko riedke, lebo vlastne 4 minuty vo vriacej vode nestacia na uvarenie vajicka, cize je iba predvarene a vyprazanim sa trosicku dovari :)

@dodo46 - ja nehovorim, ze francuzska kuchyna je lepsia ako ktorakolvek ina. Iba som sa chcela podelit s receptom, ktory sa tu zvykne robievat. Nech si ludia nemyslia, ze francuzi jedia iba zabie stehienka a slimaky :)
danulatenko
presne podla mojho gusta... vajcicka na hnilicku zboznujem... asi sa s tym v sobotu na veceru popasujem... ;)
francuzska1
moc na vajicka nie som a uz vobec nie na makko, ale zato moj manzel ten je aj za mna, niekedy mu to vyskusam urobit;-)))
a ano, mozem ti potvrdit, ze mâche je polnicek;-)))
mijaita
@sisok mam rada recepty napadite, rada pohostim pratele necim nevsednim a tak i tohle rada vyzkousim. A polnicek kdyz maji (casto i Lidlu) kupuju po trech vanickach :-)
Ted se tu objevilo konecne par novych, zajimavych receptu a tak vajicko udelam s Gougères od @michsamant nebo naslano Eclairs od @sisok . Za takove krasne recepty díky !
sjuz
to je veľmi zaujímavé:), ukladám a vyskúšam:)