Foto: andy54
Recept mám od mojej maminy. Robievali sme ho k akejkoľvek príležitosti. Na tejto torte je skvelé to, že môžeme meniť ovocie na aké práve Zobraziť celý popisRecept mám od mojej maminy. Robievali sme ho k akejkoľvek príležitosti. Na tejto torte je skvelé to, že môžeme meniť ovocie na aké práve máme chuť, alebo ju spraviť aj bez ovocia.
porcií
príprava
Postup
-
1
Prichystáme si suroviny.
-
2
Najlepšie je, ak použijete tortovú formu. Ak ju nemáte, nevadí, viete to urobiť aj do misky, len sa to bude ťažšie vyberať. Vymiešame si dve veľké smotany s cukrom. Ja dávam 4 lyžičky na jednú veľkú (400ml) smotanu. Takže do dvoch veľkých smotán dáme 8 lyžičiek. Keď sa Vám to zdá byť málo sladké, môžete pridať cukor, len nesmiete zabudnúť, že sa tam bude dávať ešte aj ovocie a to je sladké. Poriadne premiešame a necháme chvíľu odstáť, nech sa nám cukor roztopí.
-
3
Do druhej misky si dáme tiež dve veľké smotany, no tu pridáme Granko. Toľko isto lyžičiek ako cukru.
-
4
Poriadne premiešame. Necháme chvíľu odstáť a zas premiešame. Preto druhé miešanie, lebo sa niekedy stane, že sa Granko ešte dodatočne roztopí.
-
5
Jahody dáme odkvapkať na sitko a šťavu si prelejeme do pohára. Budeme ju potrebovať na polievanie piškótov. Nakrájame si banány. Jahody krájame na polovicu, no ak sú veľké, tak aj na 3-4 časti.
-
6
Na tortovú formu si začneme ukladať piškóty. Polejeme šťavou z kompótu. Ak nedávate žiaden kompót, môžete to poliať aj sirupovou šťavou, alebo džúsom.
-
7
Dáme prvú vrstvu smotany. Natierame tak, aby boli všetky piškóty zakryté. Ja som začala s bielou vrstvou.
-
8
Striedavo poukladáme ovocie. Ak ovocie neukladáte, tento krok sa vynechá.
-
9
Na ovocie poukladáme piškóty, polejeme šťavou a dáme smotanu s Grankom.
-
10
Navrch poukladáme ovocie.
-
11
Takto postupujeme s ďalšími vrstvami, vždy striedavo zo smotanou a ovocím. S týmito množstvami surovín mi výstačia 4 rady - 2 biele a 2 s Grankom. Nesmieme zabudnúť, že aj na vrch potrebujeme smotanu. Ako vrch ozdobíte, je na vašej fantázii. Dáme vychladnúť do chladničky na asi 12 hodín, aby všetko cez seba presiaklo. Ak je dlho smotana v chladničke, zvykne popraskať. Preto zvyknem mať v zálohe jednu malú smotanu, ktorú vymiešam podľa toho, ktorá farba smotany navrchu popraskala. Po vychladnutí sa smelo pustíme do maškrtenia.
Diskusia k receptu