Nadýchaný univerzálny tvarohový cheescake fotorecept

askadaniela - fotkaaskadaniela, 21. júna 2014

Tento úžasný dezert je ľahučký, rozplýva sa na jazyku a možno ho pripraviť na plno rôznych spôsobov. Dezert, ktorým zaručene vždy zabodujete :)

16-20
porcií
25 minút
príprava
60 minút
na 120 °C

Suroviny

300 g
125 g
4 ks
4 pl
1 ks
500 g
400 g (18%)
250 ml (33%)
500 g (alebo mrazené)
1 ks




Postup

  1. 1

    Najskôr si podrvíme sušienky pomocou valčeka na čo najjemnejšie. Ak vám tam však ostanú aj väčšie kúsky, rozhodne to nevadí.

    Nadýchaný univerzálny tvarohový cheescake (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom k nim pridáme roztopené maslo, zmiešame ich dokopy, aby bolo maslo rozmiestnené v sušienkach rovnomerne. Utlačíme v tortovej forme. Ja som mala tortovú formu príliš malú, tak som ich navrstvila na menší plech. Počas ďalšej prípravy plech necháme v chladničke, aby maslo stuhlo.

    Nadýchaný univerzálny tvarohový cheescake (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oddelíme bielky od žĺtkov, vyšľaháme ich dotuha. Po lyžiciach pridávame med a potom postupne aj žĺtky. Ja som mala domáce, takže zmes mi krásne zožltla. Vďaka takto dobre našľahaným vajíčkam bude cheescake taký ľahučký, takže to netreba flákať :) Do tejto penovej slniečkovožltej zmesi pridáme tvaroh a poriadne ho tam premiešame, aby zmes bola čo najviac homogénna.

    Nadýchaný univerzálny tvarohový cheescake (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom pridáme kyslú smotanu, opäť poriadne premiešame.

    Nadýchaný univerzálny tvarohový cheescake (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A smotanu na šlahanie :)

    Nadýchaný univerzálny tvarohový cheescake (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vylejeme na sušienky, rovnomerne rozotrieme a dáme piecť na cca hodinku do trúby pri 120°C. Na dno rúry dáme malý hrniec s vodou, aby sa cheescake nevysušil a nepopraskal. A čakááme, to je tá najhoršia časť pečenia...som veľmi netrpezlivá. Cheescake je hotový, keď sa v strede trasie už len trošičku.

    Nadýchaný univerzálny tvarohový cheescake (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečný vyzerá asi takto.

    Nadýchaný univerzálny tvarohový cheescake (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po vychladnutí som si rozmixovala jahody, zmiešala ich s vanilkovým cukrom a s trochou vody. Z krémového prášku som z nich uvarila hustý krémový puding alias želatína....inak, keď sme pri tom, možno použiť aj tú, ale ja som ju nemala. vrch som ozdobila kyslou, medom osladenou smotanou. Cheescake možno robiť s ozaj mnoho obmenami: orechy do sušienok, prídavok škorice, citrónovej kôry, čokoláda....čokoľvek, fantázii sa medze nekladú. Ja ho robievam aj čistý, vtedy dám navrch len kyslú smotanu, aby mal pekný hladký povrch a sviežu chuť. Vskutku odporúčam :)

Diskusia k receptu

dzejsik
mmm skúsim nabudúce aj ja urobiť na cheesecake taký ovocný vrch :) inak myslím, že zo Zlatého klasu to ladí viac ako klasická želatína - keď to máš porovnať, ktoré ti tam viac chutí?
askadaniela
pravdupovediac, tiez s tym zlatym klasom :) Ja som zvyknuta z detstva, vzdy sme tak doma robili zelatinu. Ale ked je dost jahod, tak aj taka klasicka je dobra...ked mam len ovocnu stavu, tak robim radsej zo zlatym klasom.
cesminaz
kolacik vyzera velmi dobre ;-) a urcite je aj velmi chutny KK
olinecka
Ja som zo sušienok ešte nerobila ,ale vyskušam.Pekne ,určite aj chutne.Chvalim!!!!!
steffik
Zaujímavý, jahody mám na záhrade, práve dozrievajú a oberám ich každý druhý deň, takže určite vyskúšam. Vyzerá mňamkovo. Ďakujem už je v KK.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia