Mrazený hrášok fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 12. júna 2014
Mrazený hrášok (fotorecept)
Foto: babkamt

V týchto horúčavách bolo oberanie hrášku utrpením. No niečo som zvládla skoro ráno a niečo až večer. Už začínam zase škrečkovať a plniť mrazničku Zobraziť celý popisV týchto horúčavách bolo oberanie hrášku utrpením. No niečo som zvládla skoro ráno a niečo až večer. Už začínam zase škrečkovať a plniť mrazničku na zimu.

2 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Obrala som štyri košíky hrášku. V kuchyni som si ho vylúpala. Vonku bolo na môj vkus nechutne teplo:-)

    Mrazený hrášok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tu je časť vylúpaného hrášku.

    Mrazený hrášok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V rýchlovarnej kanvici som dala zovrieť vodu. Naliala som ju do hrnca. Do sitka som vložila asi za 3 hrste hrášku. Blanžírovala som ho 2 minúty. Natiahla som si minútky.

    Mrazený hrášok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zo studne som si doniesla do 2 väčších misiek ľadovú vodu. V nej hrášok prudko ochladím. Najprv ho dám do jednej misky, potom som ho vybrala a vložila do druhej misky s ľadovou vodou. Vyberiem a nechám okvapkať.

    Mrazený hrášok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Okvapkaný hrach som dávala do plechu s čistou kuchynskou utierkou. Takto som postupovala, kým som všetok hrach neobvarila.

    Mrazený hrášok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uf, no už je to všetko povarené , vychladnuté, okvapkané.

    Mrazený hrášok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz už len dať hrach do sáčkov a šup s ním do mrazáku, aby som mala v zime čo vyťahovať:-) Na obrázku č.5 je vidieť, že som stihla obrať aj čučoriedky. Tiež putovali v plastových kelímkoch do mrazničky.

    Mrazený hrášok (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

smejkad
jejejeeeeeeeej, krasny hrasok :-)
mne ten moj na balkone ma zatial iba prvy pokusny struk a zo tri kvietky :-)))
pusta
to je nádhera, odmena za tvoju mravenčiu prácu a dennú starostlivosť (y)
perfekzný recept a postup.
milá@babkamt srdečne blahoželám!!! :-)))
pusta
to je nádhera, odmena za tvoju mravenčiu prácu a dennú starostlivosť (y)
perfekzný recept a postup.
milá@babkamt srdečne blahoželám!!! :-)))
5*
kimlo
To je teda gigantický hrach! Ja ho síce pestujem len na rýchle zjedenie len tak na záhrade, ale tento rok sa mi nevydaril, jednotlivé rastliny na hriadke vyzerajú ako noty na bubeň...
kukulienka71
@babkamt , presne takto robím aj ja postup, ale do ľadovej vody dávam len raz, budem dvakrát, iste sa ešte lepšie schladí. Veru, v záhradke je vždy čo robiť, hlavne, ked sú už aj plody:-) Krásny hrášok!! 5*
evusik
aj ja robím podobne, obvarím, ochladím, osuším a dám do mrazáka... aj keď je s tým viac roboty ako so zaváraním, pri mrazenom mám istotu, že sa mi nepokazí, zatiaľ čo sterilizovaný môže aj buchnúť v komore ak sa nesprávne sterilizuje...
@kimlo mi sme na tom rovnako... u nás hrach tiež vzišiel len tak ledajako... a vôbec sa mi zdá, že tohto roku to u nás na záhrade nebude nič moc :-(
@babkamt pekný recept, precízne zdokumentovaný... veď konzervovanie vyžaduje veľkú dôslednosť aby práca nevyšla nazmar...
frezia68
Len som tak omrkla recepty a hrášok.....ak by som bola u Teba,nemusíš zavárať,lebo to by bola moja celodenná strava :-))) Aj my sme niekedy pestovali len ten veľký cukrový a na mrazenie málo zvýšilo,ale recept na mrazenie výborný.
babkamt
@smejkad držím ti palce, aby si dopestovala aj struky.
@pusta vystihla si to presne. Je to odmena za starostlivosť, ktorú som venovala záhrade. Cením si tvoju pochvalu.
babkamt
@kimlo to, že sa mi urodil takýto parádny hrach je asi tým, že sme na jeseň hnojili celú záhradu maštaľným hnojom. Jeden čas ten môj hrach nevyzeral vôbec dobre. Až som môjmu osobnému polievačovi dohovorila a začal polievať. Teda otvorí kohútik:-) Žiaľ tento rok mi vôbec nepomáha v záhrade. Má problémy s chrbticou. Takže aj ťažšie práce ostávajú na mne.
babkamt
@kukulienka72 vodu som brala zo studne, lebo odtiaľ tečie studenšia. A po dvoch sitkách som vodu vymenila. Veru, stále mám čo robiť. Už dozrievajú ríbezle, višne, maliny. Len keby som mala o pár rokov menej, alebo viacej rúk:-) Ďakujem za pochvalu.
babkamt
@kukulienka72 vodu som brala zo studne, lebo odtiaľ tečie studenšia. A po dvoch sitkách som vodu vymenila. Veru, stále mám čo robiť. Už dozrievajú ríbezle, višne, maliny. Len keby som mala o pár rokov menej, alebo viacej rúk:-) Ďakujem za pochvalu.
babkamt
@rea1 kam ten hrášok telefonuje mi neprezradil. No asi sa chválil tým, čo zostali na hriadke, že sa ide konečne schladiť:-)
@evusik tiež preferujem mrazený hrášok pred zavareným. Zaváraný sa vraj sterilizuje aspoň 2 - 3 krát a to sa mi nechce.
babkamt
@frezia68 ty si ako moja nevesta. Vlani tu boli v o takomto čase na návšteve. Ráno sa pýtam detí : kde je mama? No predsa na hrášku. Na obed a večer na rovnakú otázku som dostala rovnakú odpoveď:-)
Často si na ňu spomínam. Škoda, že odkedy chodí vnučka do školy, môžu prísť na návštevu len v zime. Ďakujem za pochvalu.
tonicka53
krásny postup fotopostup, ja som včera po prvýkrát zavarila za 9 sklíčok od horčice /recept od kucharroland/ tak budem tŕpnuť do nedele, či neskysne :-) postup som presne dodržala, takže uvidím či ma nebude mrzieť že som ho nezamrazila ako ty :-) dávam ti 5* a ukladám si aj tento tvoj postup
izabella929
@babkamt....m áš peknú úrodu hrášku a obdivujem aj čučoriedky..) šikovná gazdinka...ja zaváram hrášok do 2,5dl pohárikov...ešte mi zostalo od vlani 5 pohárov, ale čoskoro budem oberať a zavárať...chuť mrazeného hrášku sa mi nepáči...každý robí podľa seba...je pravda, že toto moje zaváranie je pracné, ale vydrží mi dlho...
aroooo
aj ja som mala tento rok problém s hrachom, zasadila som 4 riadky a vzišiel samá pauza, tak za 2 kamplet.riadky, aj som dosádzala a nič, keď som v zemi hľadala zasadené zrnká - nič, muselo to niečo požrať. Ale predsa som niečo nazbierala, už sa mrazia. Ja ho po vylúskaní len zalejem vodou aby sa vyplavila prípadná nečistota, zlejem, dám odkvapkať a v sáčkoch do mrazničky. Mám rada taký ako keby sa odtrhol, chrumkavý, veď keď sa s ním varí, tak sa uvarí, alebo na zem.šalát ho hodím na chvíľu do variaceho nálevu na šalát.
garanco
Tiež som včera (aj v nedeľu) nacvičovala s hráškom. Ja som vylúpaný hrášok dala do vrecúška, ktoré mám na odkvapkávanie šťavy z ovocia- to sa navrchu stiahne šnúrkou a v ňom som varila, chladila aj odkvapkávala. S tým vrecúškom to šlo oveľa rýchlejšie, ako so sitkom (predchádzajúce roky som to robila presne tak, ako Ty).
babkamt
@tonicka53 dúfam, že sa ti podarilo zavariť hrášok tak, aby neskysol. Pri dodržaní postupu by sa to nemalo stať. Mňa pri zaváraní odrádza neistota, či sa mi podarí. Ďakujem za pochvalu.
@izabella929 mňa odrádza pri zaváraní to, že ho musíš viac krát sterilizovať.Každý máme iné chute, to je predsa nornálne. Som rada, že sa ti moja úroda páči:-)
babkamt
@safran každý čo má záhradu a niečo na nej dopestuje, je na svoju úrodu hrdý. Nie je to inak ani so mnou:-)
@aroooo Odkedy sa venujem zaváraniu, využívam k tomu môjho pomocníka - knihu Konzervovanie ovocia,zeleniny, húb, mäsa a vajec v domácnosti. Mne nevyšli uhorky. Na celom riadku mám 5 koreňov. Ani vňaťovému petrťlenu sa mi tento rok nedarí. Neviem prečo.
babkamt
@garanco páči sa mi zlepšovák s uzavierateľnými vreckami. Kde si ho kúpila? Určite to s nimi išlo rýchlejšie.
nati123
prepačťe ale to nieje ziadna novinka ktoru bi sme nevedeli urobi aj bey toho že bi ste to dali hore na tuto menovanu stranku VARECHA.SK
jankagl
hmmm, aj ja chcem taký pekný veľký hrach :)) čože je to za odrodu?
babkamt
@jankagl pozriem sa medzi semená, či som si nechala vrecko od hrachu. Keď ho nájdem, napíšem ti jeho meno.
babkamt
@jankagl včera som sadila hrášok. Spomenula som si, že si sa ma pýtala na odrodu hrášku, čo som sadila. Je to odroda PROGRESS No. Je to skorá veľkozrnná odroda určená na priamu spotrebu i spracovanie. Z minulého roka mi trochu z neho zostalo, tak som ho posadila. Tento rok som kúpila od tej istej firmy SIMON seeds odrodu AVOLA . Je to veľmi skorá odroda. Prepáč, že ti odpovedám tak neskoro.