Meteník

hanina - bez fotkyhanina, 4. marca 2010

Je to " kabáč" z Liptova z kyslej kapusty. Žiaľ neviem presnú gramáž, lebo ho robím od oka. Koľko kapusty vyberiem, toľko pridám múky Zobraziť celý popisJe to " kabáč" z Liptova z kyslej kapusty. Žiaľ neviem presnú gramáž, lebo ho robím od oka. Koľko kapusty vyberiem, toľko pridám múky tak, aby vzniklo vláčne cesto.Podáva sa so slaninou /nezdravé/, alebo s maslom. Najlepší je však s horúcim čajom.Je pomerne tenký a tvrdý. Mnohí ho dnes robia vyšší a mäkší, ale ja si ho takýto pamätám z detstva. Ak chcete mäkkší treba ho nechať podkysnúť. Niektorí ľudia pridávajú do cesta aj bravčovú masť s oškvarkami - podľa mńa netreba.

10 minút
príprava
20 - 25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1
4




Postup

  1. 1

    Kapustu zo suda premyť vodou, zvyšnú vodu vytlačiť. Na kapustu nasypať hrubú múku a 1 prášok do pečenia. Vymiesiť na vláčne cesto. Na plech dať olej a doprostriedka dať bochník, ktorý sa roztláča na celý plech rukou namočenou v studenej vode./ Môžete aj rozvaľkať na plechu./ upiecť do zlatista.

  2. 2

    Upečený a ešte horúci potrieť olejom a dobre cesnakom.

  3. 3

    Podávať s horúcim čajom, maslom alebo slaninkou.

Diskusia k receptu

egreska
Aj v našej rodine je velmi oblubený,robíme podobný.
evusik
tak toto je náš obľúbený slaný koláč, rýchly a jednoduchý, mám naň tri recepty, ale používam len jeden, recept určite uverejním.
haninka
Prosím Vás všetky ak poznáte nejaký starý recept/ aj s pôvodným názvom/ zverejnite ho. Veľmi sa zaujímam o staré recepty z rôznych krajov. A keby som mala čas - tak ich snáď aj zbieram.
brigita
Ja mám tento recept od mojej svokry a roím ho kysnutý, nie však velmi vysoký, vrch potieram maslom, nemôžem ho brať do roboty,lebo sa mi neujde.
resko
ja pridávam miesto masti s oškvarkami výpek z pečeného mäsa, ktorý si odkladám pri pečení do mrazničky(používam ho aj do prívarkov-na zlepšenie chuti.
lonelia
Nasi doma presne takyto robievaju, milujem ho od detstva.. Ocino ma recept od jeho mamy a ja zasa od ocina, ale nasa mamina sa naucila robit nejaky lepsi :-) A dame tam vzdy vela cesnaku a vsetci ho jeme, aby sme si smrdeli navzajom :-) A do prace ho tiez nenosim, lebo by sa mi neuslo :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia