Meteník

Autor receptu: hanina

Je to " kabáč" z Liptova z kyslej kapusty. Žiaľ neviem presnú gramáž, lebo ho robím od oka. Koľko kapusty vyberiem, toľko pridám múky tak, aby vzniklo vláčne cesto.Podáva sa so slaninou /nezdravé/, alebo s maslom. Najlepší je však s horúcim čajom.Je pomerne tenký a tvrdý. Mnohí ho dnes robia vyšší a mäkší, ale ja si ho takýto pamätám z detstva. Ak chcete mäkkší treba ho nechať podkysnúť. Niektorí ľudia pridávajú do cesta aj bravčovú masť s oškvarkami - podľa mńa netreba.

10 minút
príprava
20 - 25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kapustu zo suda premyť vodou, zvyšnú vodu vytlačiť. Na kapustu nasypať hrubú múku a 1 prášok do pečenia. Vymiesiť na vláčne cesto. Na plech dať olej a doprostriedka dať bochník, ktorý sa roztláča na celý plech rukou namočenou v studenej vode./ Môžete aj rozvaľkať na plechu./ upiecť do zlatista.
  2. Upečený a ešte horúci potrieť olejom a dobre cesnakom.
  3. Podávať s horúcim čajom, maslom alebo slaninkou.