O cesnaku medveďom som napísal viac do diskusie, ale aby sa postup na pesto z jeho listov nemusel komplikovane dohľadávať, pridám ho aj receptov. Zobraziť celý popisO cesnaku medveďom som napísal viac do diskusie, ale aby sa postup na pesto z jeho listov nemusel komplikovane dohľadávať, pridám ho aj receptov. Je to také naše stredoeurópske pesto; miesto bazalky a cesnaku medvedí cesnak, miesto píniových orieškov vlašské orechy, iba ten olivový olej je zo stredomoria, ale ani ten nie je nutný :o)
príprava
Postup
-
1
Množstvá sú približné, každý si ich upraví podľa chuti. A samozrejme aj podľa toho, či má listy alebo orechy sviežejšie, alebo suchšie. Listy, ktorých uvedené množstvo je dosť hrubý zväzok, opláchneme, podľa veľkosti po viac listoch pár krát prekrojíme. Prekrojíme len preto, aby sa nám ľahšie mixovalo. Ak sú orechy vo veľkých kusoch, môžeme ich trochu na doske podrviť, najjednodušie keď pritlačíme na ne druhou doskou - opäť kvôli ľahšiemu mixovaniu.
- 2
Do sekáčika (alebo mixéra) vložíme listy medvedieho cesnaku, orechy, prilejeme olej a prisypeme soľ. Olivový olej je možné nahradiť kvalitným slnečnicovým olejom. Mixujeme do pasty požadovanej štruktúry. Niekto ju chce úplne hladkú inému vyhovujú drobné kúsky v nej. Podľa potreby stierame ešte nerozmixovanú hmotu z vnútorných stien ku mixérovým nožom (samozrejme pri vypnutom mixéri!) Podľa potreby môžeme jednotlivé ingrediencie pridať, aby chuť a konzistencia bola podľa našich predstáv. V menšom množstve sa dá použiť aj tyčový mixér, ak je dostatočne výkonný.
- 3
Pesto natlačím do malých sklených fľaštičiek tak, aby v ňom neboli vzduchové dutiny, vrchnák dobre zatiahneme. Prípadne môžeme na povrch pesta natlačeného vo fľaštičke ešte naliať za lyžičku oleja (kvôli lepšej trvanlivosti). Skladujem v chladničke. Zatiaľ dokázalo vždy vydržať až do ďalšej sezóny. Používam na cestoviny, do pomazánok, prípadne ako prísadu do varenia.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
anic - medvedí cesnak sám osebe brzdí baktérie. a ak sa pesto nespraví veľmi "vodové", teda že jeho tekutosť zabezpečuje hlavne olej olivový a z orechov, tak má krásnu trvanlivosť. Len tá tma a chlad sú nutné, na svetle sa tuky kazia veľmi rýchlo.
Trochu citrónovej šťavy ako prirodzeného antioxidantu určite na závadu nebude.
Robil som teraz kuracie steaky, naložil som ich deň vopred do zmesi vína, oleja, jemne sekaného medveďa (plus soľ a trochu ďalších korenín), vyšli veľmi dobre. Určite sa to bude dať spraviť aj s použitím pesta.