Medvedie pesto

kltko - fotkakltko, 1. marca 2014

O cesnaku medveďom som napísal viac do diskusie, ale aby sa postup na pesto z jeho listov nemusel komplikovane dohľadávať, pridám ho aj receptov. Zobraziť celý popisO cesnaku medveďom som napísal viac do diskusie, ale aby sa postup na pesto z jeho listov nemusel komplikovane dohľadávať, pridám ho aj receptov. Je to také naše stredoeurópske pesto; miesto bazalky a cesnaku medvedí cesnak, miesto píniových orieškov vlašské orechy, iba ten olivový olej je zo stredomoria, ale ani ten nie je nutný :o)

30 minút
príprava

Suroviny

100 - 150 g
50 - 100 g
50 ml (alebo kvalitný slnečnicový)
1 ČL




Postup

  1. 1

    Množstvá sú približné, každý si ich upraví podľa chuti. A samozrejme aj podľa toho, či má listy alebo orechy sviežejšie, alebo suchšie. Listy, ktorých uvedené množstvo je dosť hrubý zväzok, opláchneme, podľa veľkosti po viac listoch pár krát prekrojíme. Prekrojíme len preto, aby sa nám ľahšie mixovalo. Ak sú orechy vo veľkých kusoch, môžeme ich trochu na doske podrviť, najjednodušie keď pritlačíme na ne druhou doskou - opäť kvôli ľahšiemu mixovaniu.

  2. 2

    Do sekáčika (alebo mixéra) vložíme listy medvedieho cesnaku, orechy, prilejeme olej a prisypeme soľ. Olivový olej je možné nahradiť kvalitným slnečnicovým olejom. Mixujeme do pasty požadovanej štruktúry. Niekto ju chce úplne hladkú inému vyhovujú drobné kúsky v nej. Podľa potreby stierame ešte nerozmixovanú hmotu z vnútorných stien ku mixérovým nožom (samozrejme pri vypnutom mixéri!) Podľa potreby môžeme jednotlivé ingrediencie pridať, aby chuť a konzistencia bola podľa našich predstáv. V menšom množstve sa dá použiť aj tyčový mixér, ak je dostatočne výkonný.

  3. 3

    Pesto natlačím do malých sklených fľaštičiek tak, aby v ňom neboli vzduchové dutiny, vrchnák dobre zatiahneme. Prípadne môžeme na povrch pesta natlačeného vo fľaštičke ešte naliať za lyžičku oleja (kvôli lepšej trvanlivosti). Skladujem v chladničke. Zatiaľ dokázalo vždy vydržať až do ďalšej sezóny. Používam na cestoviny, do pomazánok, prípadne ako prísadu do varenia.

Diskusia k receptu

ampara
Práve som sa vrátila z Pečnianskeho lesa v Petržalke a mám za tašku prvého medvedieho cesnaku. Ešte nie je celkom vonku ,ale už vykúka a dalo sa nazbierať, bude aj na chleba , aj na pesto. Robievam ho s píniovými orieškami, ale teraz skúsim podľa Teba s vlašskými. Tiež mi vydrží v chladničke do ďalšej "úrody", samozrejme,deď sa nezje prv. Takže onedlho začne na Vareche medvedie šialenstvo, už sa teším!
anic
děkuji za recept,ne medvěda se chystám taky,opravdu to vydrží skoro rok? 5* + kk
kltko
ampara - s vlašskými orechmi má trochu drsnejšiu chuť, predsa len nie sú tak jemné ako píniové
anic - medvedí cesnak sám osebe brzdí baktérie. a ak sa pesto nespraví veľmi "vodové", teda že jeho tekutosť zabezpečuje hlavne olej olivový a z orechov, tak má krásnu trvanlivosť. Len tá tma a chlad sú nutné, na svetle sa tuky kazia veľmi rýchlo.
erikao
áno, vydrží, ani ten olej hore nenalievam a dávam slnečnicové semienka. mňam
tetrisss
Mam pred domom cesnak kralovsky, je to presne to iste, len kvety ma zlte. Nevie mi niekto poradit, ci aj tento cesnak je jedly? a nie iba raz :)
kltko
tetriss - v jednom z najlepších koreninových webov som pri medveďom cesnaku odkaz na cesnak kráľovský nenašiel. Ak vieš jeho latinský názov, skús či nie je uvedený priamo.  gernot-katzers-spice-pages.com
tetrisss
kltko dakujem ti, sice tam som ho nenasla, ale ked som pouzila lat.nazov, tak mi to vyhodilo clanky, kde som sa docitala, ze jedly je, este raz vdaka.
marianne
Pokvapkala som este citronovou stavou. Toto pesto mi chutilo asi najviac z medvedieho cesnaku s vlasakmi a bez syra.Dakujem
kltko
Vďaka za pochvalu, pred týždňom som robil z medvedieho cesnaku, vlašských orechov a soli bez oleja (dal som trochu viac vlašákov, zhruba váhový pomer 2:3 v prospech orechov), taktiež veľmi dobrý výsledok. Zachutilo aj ostatným, takže neviem či otestujem trvanlivosť bez oleja.
Trochu citrónovej šťavy ako prirodzeného antioxidantu určite na závadu nebude.
luss44
pripájam sa tiež k pochvale, robila som podľa tohto rcp pesto vlani a jeden pohár mám doteraz, bez ujmy na chuti, dala som slnečnicový olej. Pesto pridávam aj na pizzu. Vďaka za rcp.
kltko
Luss, ako píšeš, dá sa aj na pizzu, na hrianky, na cestoviny, alebo aj do rôzneho varenia, kde potrebujeme doplniť chuť a vôňu medvedieho cesnaku (polievky, omáčky, marinády, dusené/pečené mäso...)
Robil som teraz kuracie steaky, naložil som ich deň vopred do zmesi vína, oleja, jemne sekaného medveďa (plus soľ a trochu ďalších korenín), vyšli veľmi dobre. Určite sa to bude dať spraviť aj s použitím pesta.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia