Medovníčky bez tuku fotorecept

melbea - fotkamelbea, 10. decembra 2011
Medovníčky bez tuku (fotorecept)
Foto: melbea

Náš obľúbený recept na medovníky

60 minút
príprava
10 minút
na 160 °C

Suroviny

600 g
500 g
5 ks
100 g
1 ks
1 KL
1 KL
1/2 KL




Postup

  1. 1

    Z múky, cukru, vajec, medu, vanilkového cukru, škorice, perníkového korenia a sódy bikarbóny urobíme cesto, ktoré necháme v miske prikrytej fóliou odstáť do druhého dňa. Na ďalší deň cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rukou ho dobre premiesime. Ak sa lepí, pridáme múku.

    Medovníčky bez tuku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmes sušeného ovocia pokrájame na malé kúsky. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a vykrajujeme rôzne tvary medovníčkov. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Medovníčky bez tuku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vrch medovníčkov potrieme rozšľahaným vajcom a ozdobíme sušeným ovocím.

    Medovníčky bez tuku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme pri teplote 160 stupňov asi 10 minút. Vychladnuté medovníky ukladáme do dózy, ktorú skladujeme pri izbovej teplote, zostanú mäkké. Dobrú chuť.

    Medovníčky bez tuku (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

dorisa
Veľmi pekné, páčiia sa mi. A to ovocie navrchu, to je moje.Jedla by som ho od rana do večera +semiačka.
tetrisss
Najlepsie medovnicky su prave bez tuku, ostatne su viac keksom ako medovnikom, akurat ich treba nechat odlezat.
frona
vyzerajú krásne, akurát sa mi zdá strašne veľa cukru. Nie sú veľmi sladké?

sovka62
Aj ja robievam medovníky zásadne bez tuku. Tu sa preferujú tukové, zaručene mäkké, ale také ja nemusím. Tvoj recept je podobný môjmu, medovníky sa hneď dajú jesť, nezostanú tvrdé a podľa mňa sú zdravšie ako tukové, lebo kombinácia cukru a tuku je práve to, čo nám pridáva kilá. Takéto medovníky pečiem bežne v roku na zjedenie. Na Vianoce pečiem iné, tiež bez tuku, ale recept som nepridávala. Oni totiž nie sú mäkké, naopak, sú chrumkavé. Nechcem povedať, že tvrdé, to by sa z nich nedalo odhryznúť, ale chrumkavé, ako napr. keks.
jarca
Tiež sa mi páčia, rada by som ich vyskúšala, ale rada by som tiež vedela
či to nie je moc cukru, dakujem,
merihe
Nie je to vela cukru a sú velmi chutné,pečieme ich tiež už vela rokov.
melbea
Cukru nie je v recepte veľa, presne toľko ho tam treba, aby medovníčky mali svoju nezameniteľnú chuť. Ak ich chcete mať mäkké, stačí k nim dať do dózy kúsok jablka. Určite zmäknú.
evia
ja som dnes vyskúšala tento pre mňa nový recept. No neviem, kde som spravila chybu, ale veľmi ťažko sa mi miesilo cesto. Možno som mala menšie vajcia. Ale nakoniec som ho vymiesila, ale dala som iba 400 g cukru a stačilo. Aspoň pre nás, ale kto má rád hodne sladké, tak môže dať tak, ako je uvedené v recepte. Po upečení som ich ale nemala hneď mäkké. Dúfam, že mi do sviatkov v dóze zmäknú. Chuťove sú výborné.
evia
ešte som zabudla dodať, že možno som spravila ja chybu, lebo som ich vyvaľkala tenšie, ako je uvedené v recepte a preto neboli hneď mäkké.
melbea
Evia, cesto sa nemiesi ťažko, pridávam ešte múku, aby sa nelepilo. Skúste k medovníčkom dať kúsok odkrojeného jablka a za dva dni ich máte mäkučké.
wyera
presne podľa tohto receptu som včera miesila cesto a mám z neho presilenú ruku, oškrabané hánky rúk a dnes keď som ho vytiahla z chladničky tak sa mi zastavil dych - ako ten kus skaly idem rozvaľkať. Nechápem ako sa vám podarilo mať mazľavé cesto....
melbea
neviem z čoho môžete mať presilenú ruku, keď dodržíte pomer všetkých ingrediencií, cesto je podobné klasickému medovníkovému, akurát sa trocha viac lepí, preto píšem v recepte, pridať múku. Robila som ich aj tento víkend a podarili sa presne tak, ako mali.
zuzkazbb
Len drobná rada: je užitočné med najprv roztopiť vo vodnom kúpeli, potom sa cesto miesi veľmi jednoducho.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia