Matricaria chamomilla L.

eldina - fotkaeldina, 4. júna 2013
Matricaria chamomilla  L.
Foto: Shutterstock

v každej domácnosti inak zvaná-Kamilka /u mňa/, Rumanček, Harmanček..:) snáď jediná bylinka na Slovensku, ktorú Slováci najčastejšie užívajú... /Rumančekový čaj má doma každý/...:) Zobraziť celý popisv každej domácnosti inak zvaná-Kamilka /u mňa/, Rumanček, Harmanček..:) snáď jediná bylinka na Slovensku, ktorú Slováci najčastejšie užívajú... /Rumančekový čaj má doma každý/...:) ale ak sa spýtate ľudí, kedy pijú rumančekový čaj, najčastejšia odpoveď bude, že ked ich bolí žalúdok...Priblížim Vám túto zázračnicu, ktorá si zaslúži Náš obdiv/a zároveň väčšie využitie, ked ju už máme doma/... Budem používať výraz Kamilka, nakoľko ju tak volám už niekoľko desaťročí , vyvoláva vo mne nehu.

Suroviny





Postup

  1. 1

    V prvom rade pomáha pri liečbe zápalov na koži a sliznici.V takých prípadoch sa odporúčajú teplé obklady či i kúpeľ postihnutých miest /opuchy, abscesy, popáleniny, zapálené uši, oči, bolestivé zuby, hemoroidy, problematické nechty-zle hojace sa ranky/.

  2. 2

    KAMILKOVÝ ČAJ:::::: 1 PL kamilky zaliať 250 ml vriacej vody, nechať lúhovať 5-7 minút-------Zmierňuje bolesť a kŕče, aj u najmenších detí, ukľudňuje pri vnútornej nervozite, pomáha proti nespavosti /ale nepiť tesne pred spaním, lebo je aj diuretikum/, pomáha pri reumatoidnej artritíde, pri neuralgii trojklanného nervu, bolestiach chrbtice, znižuje teplotu.

  3. 3

    Často sa používa pri obtiažach s tráviacim traktom: choroby žalúdka a čriev, žalúdočné kŕče, problémy s hrubým črevom, gastritíde , plynatosti, zvýšenej tvorby žalúdočnej kyseliny, ale aj pri bolestiach v ľadvinách, pečeni a žlčníka /popri pití čaju sa odporúča pri týchto posledných 3 aj teplé obklady, z kamilky /. Pri žalúdočných vredoch a vredoch na dvanástorníku sa pije kamilkový čaj po dúškoch- nielen stíši bolesť, ale aj pomáha pri liečbe... Pri problémoch s močovým mechúrom a bolestivom močení -prikladať obklady na podbruško+ piť teplý čaj..

  4. 4

    KAMILKA AKO KÚPEĽ:::::::::::::::100 g kamilky dať do 1 L vriacej vody, nechať 5 min lúhovať, scediť a dať buď do naplnenej vane alebo si urobiť kúpeľ postihnutého miesta---------------------napomáha pri zápaloch pohlavných orgánov , kŕčoch maternice, problémoch s močovým mechúrom, na uvoľnenie sa, pri zmenách na koži, pri nadmieru sa potiacich rukách alebo nohách, zápche, reume, hemoroidoch.

  5. 5

    KAMILKA AKO OBKLAD ::::::::::::::::: 1 -2 PL kamilky pridať do 250 ml vrelého mlieka, nechať pár minút lúhovať, scediť a pomocou gázy či čistej utierky prikladať na postihnuté miesta -------- pri bolestivej menštruácii či bolestivom močení prikladať na podbruško

  6. 6

    KAMILKOVÝ OLEJ:::::::: do fľaše /veľkosť si vyberte sami/ dať skoro po vrch kamilky, zaliať kvalitným , za studena lisovaným olejom/môže byť aj olivový/, nechať 14 dní na slnku, potom scediť , dať do čistej fľaše a držať na tmavom mieste-------------masáž s kamilkovým olejom pomáha pri reume, boľavých kĺboch, ale aj pri teplote.. pre ukľudňujúce účinky pomáha aj pri bronchitíde či astme / olejom natierať hrudný kôš/ ..je blahodárny aj na suchú, popraskanú pokožku, hematómy či pri liečbe akné.. postihnuté miesta natierať š-5 x denne.

  7. 7

    kto chce mať zdravú a krajšiu pleť-mal by si aspoň 1x týždenne umyť tvár kamilkovým čajom.. známy je aj účinok na jasnejšie a zdravšie vlasy, ak si ich kamilkovým odvarom oplachujete. ....... inhalovanie kamilky /naparovanie/-napomáha pri chorobách dýchacích ciest, ale aj pleti... použiť môžte buď kamilkový čaj alebo aj kamilkový olej / pár kvapiek/ , zriedený v horúcej vode..

  8. 8

    kamilka nemá nežiadúce účinky, ale známy liečiteľ-bylinkár Maurice Mességué tvrdí, že ak beriete nejaké homeopatické liečivá, kamilku vynechajte, blokuje totiž ich absorbovanie.... Je aj veľmi známe antiseptikum- umytú, rozdrvenú kamilku , možno prikladať na zle hojace sa rany.

  9. 9

    ZAHLIENENÉ DÝCHACIE CESTY::rozdrvenú kamilku zmiešať s medom/kvalitným/ a niekoľko dní užívať 2x1 ČL denne..

  10. 10

    PRI KŔČOCH: kvety kamilky namočiť do 1 L bieleho vína , nechať 12 h na slnku, potom scediť, fľašu držať na tmavom mieste ..piť pár dúškov denne..

  11. 11

    KAMILKOVÁ MASŤ:::100 g neslanej bravčovej masti , 1 PL olivového alebo mandľového oleja, 1 PL sušenej kamilky, 4-5 kv. éterického oleja kamilky/ale aj nemusí byť/--------/ak nemáte neslanú bravčovú masť, treba ju umyť niekoľko x v studenej vode/..Masť na slabom plameni roztopiť, pridať olej/olivový či mandľový/ a kamilku../éter.olej teraz nepridať/..nechať ešte minútku na ohni a potom na 24 hodín odložiť.. potom masť opäť zohriať /nie zovrieť/a scediť cez dupľovanú gázu..pridať éterický olej /ale aj nemusíte, ide len o vôňu/.. naliať do vysterilizovaných fľaštičiek /napr. v trúbe na 150 °C cca 30 min/, v lete držať v chladničke, v zime netreba.. /takto si môžte urobiť masť aj z iných byliniek/------tu je viac k téme bravčová masť, aj jej premývanie http://varecha.pravda.sk/recepty/liecive-ucinky-bravcovej-masti/27480-recept.html

  12. 12

    a pre gurmánov ..:))---- PÁLENKA Z KAMIILKY::100 g kamilkových kvetov,100 g cukru, kôra /chem.neošetrená/z 1 citrónu, 2 dcl destilovanej vody, 8 dcl domácej pálenky / či kvalitnej vodky, ak nieto pálenky/::::kvety kamilky, dest.vodu, kôru, cukor a pálenku zmiešať vo fľaše, uzavrieť a na slnku nechať 4 týždne..potom scediť, preliať a ešte nechať 2 mesiace na tmavom mieste-potom už len po dúškoch piť..:)

  13. 13

    * ak máte pocit, že je článok o kamilke chaoticky napísaný, tak sa nemýlite..:) kamilka je totiž tak univerzálne "liečivo" , že som mala problém pri písaní, nakoľko sa mi témy prekrývali /kde čaj, kde kúpeľ, kde obe kúry+ prepisovanie diagnóz do viacerých riadkov ..:)

  14. 14

    ** tento článok nie je o tom, že sa máte doma sami liečiť a neísť už nikdy viac k lekárovi..:) tento článok je o tom, že skoro všetci máme doma sušenú kamilku a ani nevieme, na čo všetko je vynikajúca..ak nič iné-šálka kamilkového čaju denne, nás na chvíľu ukľudní a pomôže Nám prechádzať viacerým chorobám..:) ...ja ho práve pijem-teda sa usmievam...:)

Diskusia k receptu

manek380
A navíc krásně voní! Miluji tu vůni a vždycky, když jdu kolem kamilky, tak si utrhnu květ a rozdrcený ho čichám, dokud je co. :D
radost
@eldina
14.bod plním....:-)
kamilky pestujem-už roky sa o seba starajú samé-samovýsevom..len teraz-obťažkané daždom-váľajú sa po zemi a kvety čakajú na zber..kedže sa majú trhať suché za slnečného počasia-tak neviem-kedy sa tu u nás dočkám slniečka...
vlasy oplachované kamilkami dostanú plavý nádych-prírodný peroxid...:-)
pozor!nepi veľa!mňa čaj ľahko preháňa..ale-na odtučňovačku to nestačí..!!!
pokračuj..bylinkárka...:-)
jakamaka
Pripomenula si mi básničku:
"Jedna Milka, dve Milky,
nazbierali kamilky.
Či žalúdok, či oči
čaj z kamiliek vylieči.."

Pokračuj v bylinkách. Si naša Trebenová.








myalab
Prave tento rok som si ich prvykrat zasadila do zahradky, uz kvitnu. Len co vykukne slniecko varim svoj prvy kamilkovy caj to bude oslava...
denyany
@eldina , vďaka za tieto bylinkárske okienka, kamilku i žihľavu uznávam a občas využijem ich zázračnú moc. po tvojom príspevku ich ale budem využívať častejšie. budú aj ďalšie bylinky?
irenaw
kedysi som si často oplachovala vlasy kamilkami, tuším sa k tomu vrátim. aj som si spomenula na krtka, ako zháňal kamilky pre chorú myšku. dobre si vybrala :)
kuchticka
@eldina , tak sme uz dve? bylinkarky.
Hermanek-kamilku pestujem uz vela rokov. tento rok je jej vsak malicko a zatial sa nemoze rozrast pre dlhu zimu a mokro, ktore nas suzovalao doposial. kAMILKA potrebuje suche a teple podmienky, tak mam obavu, ze nenasusim na cely rok.
eldina
@denyany budú, len neviem, v akom časovom rozmedzí, na jeden článok potrebujem viac hodín...teraz som urobila 3 za dva dni, čo je môj rekord..:)
eldina
@radost nestačí na odtučňovačku, ale ak vypijeme 2 L čaju-menej zjeme...:)
vieraa
Aj ja ďakujem za informáciu, chcela by som vedieť do kedy sa Kamilka zbiera, pretože údajne žíhľava iba do 20.05.2013.Ukladám si do KK ako liečba
eldina
@vieraa ale koťuha jedna...:) či ty nemáš internet?..:)) kamilka sa zbiera do júla, ale vždy len za slnečného počasia, nie-ked je oblačno či vlhko-vtedy nemá v sebe toľko éterických olejov.. vždy sa zbierajú len kvietky, nie byľ..sušiť v tenkej vrstve /na papieri/, na chládku, ale na vzdušnom mieste...veľmi neprehŕňať, lebo sa rýchlo láme...

a myslím si, že žihľava sa bude dať aj budúci rok zbierať, hm?..:))
kuchticka
@vieraa , nemyslim, ze zalezi na datumu, zalezi vzdy na pocasi. Ved moja kamilka este ani nekvitne, takze ju nemozem zberat a susit I ked je uz pokrocily jun. Keby mi tu rastla zihlava, ta by bola prave teraz na zber - v tohorocnom nepriaznivom pocasi. Vsetko je oneskorene - dlha Zima neskora mokra jar.
radost
@eldina
podávam hlásenie: dnes som vlastnoručne pestované kamilky dala do domácej pálenky-takéto tinktúry robíme z byliniek-to sa predsa môže-nie?..my sa liečime...my nie sme tí..závislí..alkoholici...:-))))
eldina
@radost som rada, že sme rovnako orientované..:) šikulka si...vážne...ja som si zase dala pioniersky záväzok, že ku každej káve , čo cez deň vypijem, si uvarím bud žihľavový alebo kamilkový čaj-aj urobím niečo pre svoje zdravie, aj pitný režim zlepším...:)
janama
...ešte jeden typ:vo víne (asi 7 dcl)uvariť dve hrste kamiliek. Piť ráno a večer za pohárik.Je to dobré na odvodnenie.
jayro
Matcha je druh zeleného čaju, ktorý vznikol pred viac ako 800 rokmi. Zo začiatku ho používali hlavne budhistickí majstri a samurajovia a až pred nedávnom sa začal konzumovať aj v Európe. Čerstvé čajové lístky sa rozomelú na jemný prášok a výsledkom je pozoruhodne zelená farba s úžasnou chuťou a výnimočnou arómou. Čaj Matcha obsahuje unikátne katechíny a aminokyseliny. Viac o Matcha čaji v našom E-shope:  matchatea.sk?a_aid=5313482b46d4c&a_bid=6c2558be




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia