Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán fotorecept

moli - fotkamoli, 4. júla 2010
Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept)
Foto: moli

Varím a pečiem od svojich deviatich rokov.Čím ďalej, tým viac ma láka skúšať nové a nové metódy varenia, pečenia, dekorácie a servírovania.Tak skúšam... :o) Prichádzam k vám s receptom na falošný marcipán a som presvedčená, že Vám bude chutiť a aj slúžiť!Viacerý pravý marcipán nemusia, práve kôli mandliam.U nás má veľký úspech. :o) Pridávam dodatočne link s videom ako potiahnuť tortu s marcipánom.Dúfam že Vám to prácu uľahčí http://www.akosatorobi.sk/video/1500/ako-potiahnut-tortu-marcipanom

Suroviny

180  g
600 g
2 PL
1 ML
0,5 cm pásik

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si ingrediencie.

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky vhodnej do mikrovlnky vsypeme 2 balíčky (2x90g) cukríkov JoJo Marshmallow, pridáme 2 PL vody, 1 ML kys.ctrónovej, Ceru vo veľkosti vlašského orecha a potravinársku farbu podľa účelu použitia fondánu. Cukríky môžu byť aj Dulcia alebo od Haribo (170g) Ak chcem hmotu bielu, tak odrezávam bielu časť cukríkov od ružovej (JoJo) a použijem 4 sáčky teda 180 g bielych cukríkov.

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Misu dáme do mokrovlnky na maximálny výkon na cca 2 minúty a vždy po 15 sekundách otvoríme mikrovlnku a hmotu premiešavame.

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hmotu nesmieme nechať v mikrovlnke dlhšie ako 15 sekúnd, pre to že sa veľmi spení a cukríky sa môžu skaramelizovať.

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po dvoch minútach, keď sa nám už všetky cukríky roztopili, si postupne primiešavame 400 g dôkladne preosiatého p.cukru.

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zvyšných 200g vysypeme na stôl a vylejeme do stredu cukru už polotuhú hmotu.

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rukami dôkladne vpracujeme všetok cukru do hmoty.

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ak by hmota nestačila pohltiť všetok cukor, môžeme ruky jemne prepláchnuť vodou a tak ďalej hmotu miesiť až kým úplne nevpije všetok cukor.

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na koniec si ruky umyjeme, usušíme a ešte dôkladne hmotu prepracujeme.Takto je pripravená po rozválkaní na potiahnutie jednej veľkej torty.Kúsok nám vystane na ďalšie zdobenie. Hmotu môžeme skladovať v chladničke aj niekoľko týždňov.Ak ju máme dopredu pripravenú a chceme s ňou pracovať, tak ju vyberieme z chladničky a necháme odstáť pri izbovej teplote asi 5-6 hodín pred jej použitím.Potom sa dá krásne prehnietiť rukami a válkať.Ak je hmota tvrdá, tak si ruky namočíme pod tečúcou vodou a tak hmotu dôkladne prehnietime.

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na dôkladne očistenú a vysušenú pracovnú plochu - stôl si preosejeme p.cukor v hrubšej vrstve asi vo veľkosti plytkého taniera.

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Položíme naň marcipán a váľkáme.Zvrchu neposýpame, lebo by nám cukor zanechal biele fľaky!Snažíme sa aby sa nám hmota nelepila na valček.Ak sa začne lepiť, tak si valček umyjeme a usušíme.Miestami kde sa lepí môžeme minimálne poprášiť cukrom.

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ak sa nám plocha vyváľkaného marcipánu rozrastá a vysúva s pod seba cukor, tak ho malíčkom vymetieme, aby sme ho válčekom nenanášali na hmotu.

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Marcipán vyváľkame na rovnomerne tenkú hrúbku asi 2-3mm.

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vyváľkaný marcipán opatrne z jednej strany nadvihneme a prehodíme cez predlaktie.Hotovú, aj z vonka krémom natretú tortu si položíme na ľahko kĺzajúcu sa podložku a podsunieme si ju pod nadvihnutý vyváľkaný marcipán.

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pri vyhladzovaní pracujeme rýchlo ale opatrne.Prebytočné okraje môžeme postupne odrezávať.

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pred položením marcipánu na tortu, plochu okolo nej očistíme od krému, aby "odpadový" marcipán nebol od krému a mohol sa ďalej zúžitkovať!

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Hotový, vyhľadený marcipán môžeme dozdobiť podľa vlastnej fantázie.Z hmoty môžeme tvarovať i kvety, či postavičky.

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Ja som si to vymyslela tentokrát takto (pre 4 ročné dievčatko na želanie modrá.) :o)

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Alebo aj takto pre môjho drahého synčeka 3 ročného Viktorka na MDD. :o)

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Či takto-pre malú slečnu. :o)

    Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán (fotorecept) - obrázok 20

Diskusia k receptu

242 komentárov k receptu
Super postup, len mám jednu otázku. Nie je vidieť práve to, čo mi stále vŕta hlavou. Tie boky, ako ich uhladíš, aby bola hmota pekne rovno natiahnutá? Veď je jej tam príliš veľa... Stierkou? Alebo?
nádherné, rada pečiem torty pre deti najviac ale aj pre dospelých, ale to konečné zdobenie bolo pre mňa najťažšie, skúšala som často falošný marcipán zo sušeného mlieka ale tento vyzerá a aj musí chutiť úžasne, blahoželám..., a zdobenie nemá chybu...
no tak to je nádhera, máš môj hlboký obdiv.... o takomto marcipáne písala už @sovka a ja som sa chystala, že to vyskúšam a podľa tvojho návodu sa do toho určite dám... nádherné torty, výborný fotopostup
praca je to krasna,klobuk dole ale mne tato hmota nechutí ..už som ju par krat skušala aj robit ale nie je to take lahke ako to vyzerá..treba trochu šikovnosti a asi aj par pokusov aby to vyzeralo tak ako na fotke od moli :-))
@sandratamer , tak vyhladzujem len ručne.Ono treba na všetko prísť praxou.Ja som sa dočítala receptu na nete a všetko ostatné som vyzistila skúšaním.Pre to som sa snažila v opise zhrnúť všetko to čo som už pri práci ja sama vyzistila.Asi som nejakú tú zručnosť zdedila po maminke, ktorá tiež len zo záľuby rada piekla, pre to že od samého začiatku sa mi s týmto poťahom darí pracovať.Inak mám v pláne si zakúpiť rôzne pomôcky, vykrajovače a hlavne vyhladzovacie náradia z internetového obchodu.Už som si i ceny porovnala, len všetko nestíham! :o)
To vyrovnávanie je niečo ako žehlenie.Ten marcipán je mäkučký, poddajný a dá sa ľahko natiahnuť, ale aj krásne "scvrknúť".Treba len trpezlivosť a odvahu!!! :o)
Moli, prosím ťa, ešte napíš, čo je to na "plný výkon", máme v rodinách trúby, ktoré majú rôzne plné výkony : 750, 800,1200 . Ďakujem.
@zdezda , :o) mikrovlnka na plný výkon je odlišná u každého spotrebiča, ale som to podotkla, aby bolo jasné, že dám len ju len na maximum, nie na rozmrazovanie či inú funkciu.Dúfam, že som otázku zodpovedala! :o)))
@hera , tortu "knihu" by som robila tak, že by som si upiekla viac plátov piškóty na plech a po natretí, navrstvení krémom vytvoríš efekt knihy tak, že do stredu dáš 2 rady banánov vzdialené od seba asi na 5 cm, a tak potiahneš marcipánom.Potom to bude vyzerať asi tak ako keď otvoríš knihu a v strede sú listy také nadvihnuté-naduté.Skús si dať do Google www.tortyodmamy.sk a tam nájdeš určite postup.
@moli si šikulka, pozrela som si všetky tvoje výtvory, na takú mladú kočku, klobúk dole. A tá úvodná je asi pre krajčírku?? Ale nenahneváš sa, keď sa pridám k @egreske , mne veru tiež tá hmota nechutí, ja nemám rada ani tie cukríky, vždy keď ich dostaneme vo vianočnom balíčku, tak rozdám. Ja radšej pravý marcipán. Ináč krááásne:-)))
@tinca , vôbec sa za to nehnevám!!!Pre čo by aj?Veď každému chutí niečo iné.V mojom kruhu má veľa ľudí odpor na praví marcipán-z mandlí.Iný majú radi (ako aj ja) aj tento čo ja rada používam aj praví.Koľko ľudí toľko chutí! :o)
Ďakujem veľmi pekne nie len vám @tinca , ale aj ostatným za milé slová a uznania!!!A tá úvodná je pre krajčírky, pre moje spolužiačky som ju robila, keď že sme mali v máji stretko zo SOU-krajčírského nadstavbového!
Fakt nadherny recpet... a aj to zdobenie je uzasne. A mozem sa opytat s cim lepis tie veci... ako napr. smykalku, kvety alebo topanky ? Je na to nejake specialne potravinove lepidlo?
musím pochváliť to, ako ste marcipán pekne spracovaji a vyvalkali... je naozaj náherný... a tá šmýkalka z marcipánu.... na tú by som iste nemala nervy... tie kálie možno, už som ich raz robila a boli pekné ale tá šmýkalka... vás musímm naozaj pochváliť... =))
@babav , speňažiť talent nie je zlý nápad.Zarábala by som na tom čo ma baví robiť a robila by som to z lásky a s radosťou.Až na to že sa to neoplatí!Neviem za svoju prácu vypýtať dosť, potom na tom prerobím!Ostáva mi iba piecť pre širšiu rodinu a priateľov, a tak viem že som im urobila radosť! :o)
@petra332 nie, nie je to lepidlo.Lahké tvary ako kvety a tie vzory po bokoch sa prilepia tak, že ich prejdem mokrým malinkým (novým školským) štetcom v bode - v ploche, kde chcem aby boli spojené s tortou.A tie ťažšie tvary, ako aj šmýkalka, tak tie som pospájala a prichytila tak, že som pridala malinký kúsok z tej marshmallow hmoty na spájané body a taktiež aj trolinku vody štetcom.Niektoré spoje a tvary suším fénom na vlasy - studeným vzduchom! :o)))
moli ....prosím ťa ...tento recept je skvelý , aj sa mi podaril. len ma môj vkus je príliš sladký, nemôže ísť ako náhrada cukru sušené mlieko, aby to nebolo príliš presladené, ďakujem a moooc chváááálim...:)))
Ďakujem za chváli @diankosik. V tom ti poradiť neviem či by miesto p. cukru mohlo ísť sušené mlieko!Nikdy som to tak neskúšala.Vždy som to pripravovala len podľa receptu.Tak že ľutujem, ale ti asi neporadím! :o(
@ moli na doporučenie priateľky elistickej som prešla tvoje recepty.Si mladé žieňa,ale veľmi šikovné,nápadité a vidím,že to čo robíš ťa teší a baví.To je veľmi dôležité.Nech sa ti aj naďalej darí.
@moli no niečo úžasne. Si veľmi šikovná ,milá mladá dama. Mala by si podnikať v pečeni a zdobení tort a koláčov. určite by si bola uspešná. Držím palce a aby sa ti splnili všetky tvoje sny a tužby.
@moli mám otázku, ak budem robiť z dvojfarebných marshmallow napr. biele s ružovou, vznikne mi bledá ružová, alebo melír - čiže sa tie farby nespoja? chcela by som to totiž vyskúšať a nechcem zbytočne riskovať, díky za odpoveď
@evusik , na túto tortu, ktorá je pridaná ako obrázok k receptu som vyrobila marcipán len z ružovo-bielych JoJo cukríkov bez prifarbenia a teda mi vznikla krásna bledučko ružová farba!Inak, keď sa prifarbuje, tak sa farbivo pridáva hneď na taviace sa cukríky, aby sa lepšie vpila do hmoty.Veľa šťastia prajem k práci, bude to náročné, ale výsledok stojí za to!!!Potom by som sa potešila, keby ste mi tortičku ukázala (na email)!!! :o)))
Konečne som našla po lopate napísaný postup, keďže som to ešte vôbec nerobila a veľmi by som sa to chcela naučiť. Veľmi, veľmi pekné, ste šikovná.
@bo12 , som rada, že sa vám recept zapáčil a áno, možno je napísaný a vyfotený "polopate", ale to za to aby mu naozaj porozumel napr. i začiatočník v kuchyni.A ďakujem za pochvalu :o)
@muffincook potravinárske farby sa i u nás v NZ dajú zohnať len veľmi ťažko.Najčastejšie je na pultoch v tescu či v obchodných reťazcoch COOP Jednota.Ak nezoženiete v potravinách, opýtať sa môžete i v niektorých drogeriách, a ak ani tam nedostanete, tak v internetových obchodoch určite kúpite. :o)
Super,su krasne tortičky.Ja tiež takto robim potah,len namiesto kys.sitr. davam aromy.Ale poradili mi ,aby som pridala namiesto aromy AMARETO konak.Nabuduce skusim.
Dámy ďakujem!Smelo do toho, treba to vyskúšať, určite budete mať úspech, veľa šťastia v šikulkovaní! :o)
Vlani v auguste som prvýkrát dala vyrobiť jednej cukrárke tortu - srdce potiahnuté ružovučkým marcipánom. Ale ona kupuje marcipán v i-obchode.Bola to torta na krstiny tenjo mojej krásnej vnučke Alžbetke a bola nádherná a aj dobručká. A marcipán nám chutil všetkým čo sme ju jedli. Neviem ako tento vlastnoručne vyrábaný, ale ten kúpený je veľmi dobrý. Vďaka @moli za všetky linky, už som si ch prezrela. Aj tvoju - máš krásne torty ! Vyskúšam aj ja niečo "obtiahnuť". :-))) už je rcp v mojej KK.
Ďakujem vám veľmi pekne za krásne slová chváli!Momentálne nosím pod srdiečkom svoje druhé diaťatko a i keď sa blíži veľa vzácnych narodeninových osláv v našej rodine a mám v pláne nové a nové podoby tort vyskúšať, a aj foto recept na tortu prsia už mám nachystaný pre "varechárov", neviem ako to všetko zvládnem popri malom 3,5ročnom synčekovi a tehotenstve, ktoré žiaľ nie je bez komplikácií.No plány mám, a skúsim vám dodať i postup na tvorbu kvetov, čo by bolo asi najlepšie vo forme videa.Posnažím sa! :o)))
Super, teším sa že sa tešíte a budem rada ak sa pochválite aj s prípadnými výslednými tvorbami a skúsenosťami s MMF!!! :o)
Skvelé, práve som spravila poťah podľa tvojho návodu a na moje veľké prekvapenie mi vyšiel, mamina dostane zajtra super darček. Super tip :)
pred týždňom som robila poťah podľa teba a bol úplne úžasný! Odporúčam každej jednej, ja som robila 1. krat a bez najmenšieho problému a dopadlo to takto :

:)
@gablerovaj torta je krásna, naozaj sa ti vydarila aj výzorom!Som rada, že si sa do toho pustila na základe môjho receptu!Tvoj úspech je aj môj úspech!Prajem mnoho podobných úspechov :o)))
@gablerovaj , teším sa spolu s tebou:)) teda klobúk dole, prvý pokus o tortičku a aký úspešný a krásny!.....dievčence, obdivujem vás, ako to dokážete. Ja upečiem ale takto ozdobiť, to si netrúfam. U mňa len klasika, obliať čokoládovou polevou a je to! :))....ale velmi ma láka sa naučiť aj s touto poťahovou hmotou ;-)....čo som našla tak aj @elisticka robí takéto nádherné torty, musím sa aj ja už raz odhodlať, láka ma to!
ahoj..potrebujem poradit,robila som hmotu presne podla receptu a vsetko vyzeralo vyborne ale ked som chcela zacat robit ruzicky s listami, tak listy vobec nedrzali vzpriamene,ani som ich nemohla pekne tvarovat pretoze hmota hned akosi zmakla a padala dole a ani kusky lupenov nechceli drzat pri sebe. Viem ze je tazke urcit cim to moze byt ale moj priatel ma za chvilku narodeniny a ja by som ho chcela prekvapit krasnou tortou. Mna jedine napada ze som kedtak mohla dat malo cukru ale fakt neviem :/
Ahojte cukráročky. Torty pečiem už dávnejšie ale zatiaľ to boli len klasické. Práve som sa pokúšala urobiť falošný marcipán z cukríkov a stalo sa mi to iste čo mithre. Lístočky a ružičky mi pripadajú ako z gumy a vôbec nedržia tvar. Použila som cukríky Haribo Chamallows. Prosím poraďte mi co s tým.
Ja nikdy nerobím z Samalow cukríkov, jedine z JoJo cukríkov Marschmallow.Hmota musela byť mäkká, keď kvety nedržali tvar, keď budeš najbližšie v podobnom probléme, skús pridať p. cukor.Ja vidím problém len v tom, že Samallow sú jemnejšie nie také napenené ako JOJO a mnohé sú obalené cukrom a to na konzistencii mení.Ja som zatiaľ nikdy nemala podobný problém.Dúfam, že najbližšie sa vám bude viacej dariť!!!
Ďakujem za rady, pridala som cukor. Aj keď bol mäkký, tvar držal. Výsledok mojej prvej torty z falošného marcipánu:
[IMG]

[/IMG]
A ešte by som vás poprosila o jednu maličkú radu. Pokiaľ nie sú ozdoby na tortu z cukríkov marshmalows, tak z čoho sú? Poradíte mi? Prípadne by som poprosila o recept.
@lubica65 torta je nádherná a na to že fakt prvá s poťahom, klobúk dole!Že z čoho ozdoby keď nie s MMF?Ako som už vyššie písala, ja používam aj na poťahovanie aj na ozdoby len MMF.Mne sa osvedčil, dobre sa mi s ním pracuje, aj ozdoby z neho sa mi vždy darili.Ale tých možností je o mnoho viac.Treba sa po nete rozhliadnúť a zaručene nájdete ako rady tak aj recepty na iné hmoty.Krásne chvíle pri novej tvorbe prajem :o)
moli dakujem za radu skusim nabuduce pridat viac cukru ale priznam sa ze to bol moj prvy pokus takze budem skusat dalej.
Ale mam este jednu otazku. ako zafarbim MMF hmotu na cierno? nemam ziadne gelove farby skor by som uvitala nieco co mozem doma najst,na internete som citala ze staci zmiesat cierne uhlie s alkoholom ale niesom si ista?! ako sa da ziskat cierne zfarbenie?dakujem
ahoj moli,skusila som ten recept na marcipan,je to nieco skvele a chuti neodolatelne:-) mam 3 deticky a tie boli unesene s tej chuti,a este k tomu velmi sa mi s nim dobre pracovalo.dakujem za perfektny recept.:-)
ja by som sa chcela spytat ja som tento potah robila vcera, ale som to az tak riedke nemala a sa mi zda ze som tam dala vela cukru lebo ked som to uz davala na tortu a zacala robit tie boky tak sa mi to zacalo trhat :( a este by som sa chcela spytat za 1ML kys.citronova je to cajova lyzicka alebo kavova lyzicka :)
@lubica65 :-) som unesená krásnou tortou,ktorá je nežná,vystihuje oslavu ,nááádhera...má zmysel sem chodiť,zdokonaľovať sa,podeliť sa o skúsenosti,promtné reagovanie vyzdvihujem :))
@katarina87 , ja som dala kávovú lyžičku a hmota bola potom prikyslá, na druhýkrát som dala ani nie polovičku kávovej.. :) a treba dať menej cukru, lebo potom sa aj ťažšie rozvaľká a vyhladí, to sú moje skúsenosti s touto hmotou :)
mne sa to dost trhalo :( co som spravila zle? ked som to dala na tortu tak sa tiez urobili dierky, pritom som to nemala teneké.
suhlasim tuto s komentarom ze konecne nieco po lopate vysvetlene odfotene...ja som nasla dnes a hned som sa aj rozhodla ze to musim vyskusat, vzdy som obdivovala taketo torty, no amne sa to aj veru podarilo na 1x :) az na uvodne polepene ruky, varesky, uterak vsetko nejak sa mi to lepilo, asi preto ze som to robila z polovicnej davky a trosku som si prerobila mnozstvo jednotlivych ingrendiencii...vysledok vsak stal za to krasna torta, dakujem moc moc za tento recept, problem s darcekami mam uz vyrieseny :)
ja by som mala predsa etse jednu otazocku...ked nam ostanu vselijake zbytky z tej hmoty, ktore sme poodkrajovali (mne konkretne ostala biela a ruzova) daju sa dat znova do mikrovlnky roztopit a zafarbit na inu farbu ? alebo daju sa dokonca kombinovat ? ze mi ostala cevrena a modra, spojim ich a zafarbim na zelenu ?...
Ahoj, chcem ti velmi pekne podakovat, za recept. Uz som robila dohromady trikrat tento marcipan, a vzdy mi vysiel. Len mi stale bezi hlavou jedna otazka. Ked si robila toho Nema, to si robila vsetky druhy farieb po jednom, alebo si kupila aj polotovar? alebo si mala odlozene niekde v chladnicke? Mne uplne stacilo, ked som robila z troch farieb a uz vtedy sa mi to nerobilo dobre v takom malom mnozstve. A da sa ten marcipan tak odlozit, aby sa potom mohol lahucko pouzit?
@mithra , keď že mám doma malinkú princeznú Vivien, dnes 8 týždňovú, žiaľ nestíham odpisovať na vaše otázky, no teraz to rýchlo napravím.Ja osobne som tiež nevedela ako na čiernu, tak som miešala modrú, červenú a zelenú farbu dokopy.Vznikla z toho sivá, tak som sa odvážila pridať tabletku čierneho uhlia (proti hnačke) s trochou vody v čom sa rozpustila a to trocha viac dopomohlo k čiernemu odtieňu.O tom uhlí som sa neskôr dočítala na nete že to aj iné cukrárky tak kúzlia :o) A ako píšeš, tak sa dá v rôznych internetových obchodoch zakúpiť aj hotová čierna farba, no ja som radšej za ten svoj nápad. :o)
@katarina87 ML znamená mokka lyžičku. :o) Dúfam že sa tejto vety dočíta každý kto túto odpoveď potrebuje čítať!!! Je veľmi dôležité aby sa hmota robila s týmto receptom z cukríkov JoJo Marschmallow, a nie s iných ako napr. Chamallows.Hmota sa potom správa úplne inak, lebo tie cukríky majú iné zloženie a nie sú schopné "vsať" predpísané množstvo práškového cukru.Z mojich skúseností ešte viem dodať aj to, že ak sú cukríky pred koncom lehoty záruky trvanlivosti, tak sa v neotvorenom sáčku scvrkávajú a hmota zhotovená z takýchto cukríkov tiež nereaguje tak ako by mala!!!Predpísaných 600 g je je orientačná váha p.cukru, ak pri miesení marcipánu hmota odmieta viac prijať, tak zvyšok nepridávajte.Naopak ak si ešte žiada viac ako je 600 g, treba k nej postupne ešte trocha pridávať!Hmota musí byť zuhšia, nelepkavá, ľahko tvarovateľná.
@gablerovaj , ML kys. citrónovej sa v každej kuchyni líši.Pre to že máme každá inú veľkosť ML, ale aj naše chute sa líšia a treba si kyslosť hmoty prispôsobiť na vlastnú chuť :o) O tom p. cukre som písala vyššie.
@izi2 , hmotu si možno aj mala dokonalú, no na prvý krát ti s ňou práca nešla od ruky!Mne prvá poťahovka vyšla na 100 bodov a s druhov som sa potrápila až tak, že som s ňou tortu dokázala potiahnuť až na tretí krát :o( Čím viac budeš skúšať (ak Ťa to neodradilo) tým viac skúsenosti s hmotou získaš a bude to dokonalé :o) Len sa nevzdávaj! .o)
@llucik , som rada že som aj teba inšpirovala k marcipánovým tortám ja!!! :o) A tú tvoju vetu zdieľam, že máš po probléme s darčekmi!Je to jeden z najkrajších darčekov čo človek môže darovať!Vlastnoručná práca a obsahuje veľa veľa práce, trpezlivosti, oddanosti, času a lásky!!!
@llucik , áno, hmota sa dá uskladniť aj v chladničke, no úplne postačí ak ju dáš len do špajzky, je v nej cukor a ten konzervuje, nemá sa ti tam čo pokaziť, môžeš ho použiť s istotou aj po 2-3 mesiacoch .o) V žiadnom prípade to nemraz ako to urobila jedna moja kamoška .o) A keď ju chceš použiť, tak ju dáš na pár sekúnd (1-2) do mikrovlnky ako píšeš a prehnietiš, ým nenadobudne potrebnú konzistenciu.
@llucik , ešte som zabudla dodať, že ak spojíš už 2 hotové farebné hmoty, hmota bude síce farebná, no vzniknutý odtieň bude dopredu nepredpokladateľnej farby, ale sa dá isto s fantáziou využiť aj taká farba.Keď chcem napr. fialovú miešam modrú s červenou a túto farbu pridávam do roztápajúcich sa cukríkov.
@katariinkka ,áno, hmotu si vždy a výlučne vyrábam sama.Pri tom Neme som mala niektoré farby už z predošlích tort ako zbytok a väčšinu som si zarábala nové a keď som potrebovala z niektorej pomenej-len na koraly, tak som robila dávku polovičnú.Vyššie si prosím prečítaj práve som o tom písala o tom uskladnení a o manipulácii s hmotou po uskladnení! :o)
moli, dakujem za odpovede, ale aj tak sa chcem etse spytat :) ked som si pozerala tvoj fotoalbum na pokeci, co musim podotknut ze tam su neuveritelne krasne vytvory :), mas tam jednosrdiecko kde su aj pismenka " mojej milovanej manzelke" prosim ta ako si to robila ? mas nejake vyjrajovacky ? alebo normalne rucne z hmoty ? lebo by som aj ja chcela napisat venovanie a vobec neviem ako vyrobit tie pismenmka
dovolila som si pozrieť albumík na pokeci, tortičky sú nádhrené @moli , ja tiež používam hmotu z marshmallow, ale mám trošku iný recept, takže som si pridala do KK aj ten tvoj, ďakujem a určite ho vyskúšam. Krásne diela
Dievčatá ďakujem vám za krásne slová chváli!!! @llucik , písmenká vyrábam z MMF väčšie cca 3 cm vysoké so šablónou, ktorú som si objednala z netu a tie drobné o ktorých píšeš som písala z písmenkových cestovín. :O) Ak mal byť text dlhý a žiadaný na vrch torty, tak som to vedela vyriešiť len takto :o) Ešte že máme písmenkové cestoviny :o)
no tak toto by ma fakt nenapadlo :) aj stym sijacim metrom ako si robila ozdobnu krajku :))))))) no zena s obrovskou fantaziou !!! oukej, zajtra idem asi na nakup pismenkovych cestovin :) a hor sa do pecenia aj s venovanim ! dakujem moli , si zlata
milá @moli pozrela som si komentáre a zistila som, že uplynul takmer rok čo som sa chystala na poťahovú tortu :-) dostala som sa k nej až teraz, samozrejme som postupovala podľa tvojho popisu, nedarilo sa mi síce tak ako by som si predstavovala, ale som nakopnutá :-) a určite budem skúšať ďalej.... máme prvé vnúčatko, druhé je na ceste tak aká by som to bola babka keby som svojim vnúčatkám neupiekla tortu :-)
 varecha.pravda.sk/recepty/torta-letna-luka-fotorecept/199...
@moli prosím Ta vieš mi poradiť, ako spravím hmotu bielej farby ? Pokial viem, tak tieto cukríky sú dvojfarebné. Zatiaľ som s touto hmotou nikdy nerobila, tak preto možno smiešna otázka. Už teraz ďakujem na odpoveď
@moli prosím Ta vieš mi poradiť, ako spravím hmotu bielej farby ? Pokial viem, tak tieto cukríky sú dvojfarebné. Zatiaľ som s touto hmotou nikdy nerobila, tak preto možno smiešna otázka. Už teraz ďakujem na odpoveď
@magnetika cukríky kľudne odrež tak, aby si mala len biele a len ružové časti, len potom treba zdvojnásobiť dávku, aby si mala požadované množstvo bielych cukríkov - aspoň ja som tak robievala - je to prplačka, ale výsledok stojí za to :)
Bielu z týchto cukríkov urobíš jedine tak, ak rozrežeš bielu časť cukríkov od ružovej.Ja to robím tiež tak.Len na váhu musíš dať pozor, lebo občas sa vydarí jedna dávka zo 4 balení, niekedy ani z 5 sáčkov cukríkov nevydá.Záleží od toho ako ich zrežeš od ružovej časti.A ak chceš fakt snehobielu hmotu, tak ich musíš ich odrezaváť podstivo :o) Veľa šťastia pri experimentovaním .o)
Dakujem vam dievcata, ked bude hotova, nafotim a pridam. Zatial moc pekne dakujem.... Budem robit futbalovu loptu pre synovca /17.9. ma narodeniny ;o)/
moli :) mama mi dala nevediac moje vsetky poctivo urobene :) hmoty do mraznicky a, ja som si ich teda nechala volne rozmrazit ale uz sa snimi nepracovalo tak dobre ako predtym, uplne sa dorbia , a nejdem ich ani rozvalkat, no nanic, je to preto ze boli v mraznicke ? neda sa to este dako opraviit ?
ahojte... viete mi poradit? chcela by som urobit presne taku tortu... aj viem ako na to, vsetko mam pripravene, ovladam... ale chclea by som pod to srdiecko este taky podklad.. ze korpus na plechu taky velky upiect, a tiez spravit tortu a to srdce polozit nan.. da sa to? nie je to srdiecko priliz tazke,???? neprebori sa mi to pod nim,,?, vdaka za vsetky rady :)
@llucik , túto hmotu dať do chladničky je veľký hriech :o) Viem bolo to omylom ako píšeš, no žiaľ sa s tým už nič nedá robiť.Už vyššie som písala, že stačí túto hmotu uskladniť v špajzke, poprípade v chladničke.Odtiaľ sa dá dať do mikrovlnky na pár sekúnd a po prehnietení je ako nová :o)
@smajliqa , presne nerozumiem čo potrebuješ zistiť a na čo sa vlastne chystáš!Chceš tortu potiahnúť MMF-om a položiť ju plát piškóty ktorý si nenaplnila krémom?Akú funkciu má ten korpus pod tortou?Alebo som tvoje predstavy zle pochopila???
@jurovic6 ,menej cukru do hmoty dať nevieš, pre to že hmota sa skladá z penových cukríkov a práškového cukru.Ak si diabetik, tak buď volíš iný "marcipán", čo neobsahuje toľko cukru, alebo sa ho žiaľ musíš zriecť.Ale aj tak si myslím si, že ak z torty potiahnutej touto hmotou skonzumuje diabetik jeden rez, tak z tej hmoty sa mu ujde asi 2 mm hrubý a 2-3 cm široký pásik cukrovej hmoty MMF- u a to mu ublížiť nemôže.
Ahoj moli..
Práve som dorobila tortu...tá hmota je super...aj keď ja tie cukríky nemusím od mala(prejedla som sa ich a od vtedy nemôžem nič jahodové)ale na tomto som si pochutila....neodvážim sa dať foto,pretože vypracovanie nie je dokonalé...a 11mesačný synček sa už budil...ale aj tak som spokojná...som rada,že som to tu našla...vela úspechov prajem
moli prosim ta, dala by sa ts hmota zafsrbit na cierno , nejako ?? alebo niecim ? bez toho aby som musela kupovat tu drahu gelovku ?
ja som robla poťahovku tiež podľa moli,krásne som si ju vygúľala,ale zle som odhadla veľkosť torty,keď som ju preniesla na tortu,bola krátka len dopoly torty.Ale keď bola torta natretá celá krémom,marcipán sa už nedal použiť,tak som to dala dole,a tortu som obliala čokoládou.A čo s poťahovkou?tak tú sme s mojím starým jedli 4-dni,namiesto sladkostí,lebo to bolo veľmi dooooobré.
@kvisadlo , veľmi som rada, že sa ti hmota ľúbi!!!A myslím si, že s tou fotkou by si sa kľudne mohla tu pochváliť, určite by boli kladné odozvy!Boli by sme radi!!!Prajem ti všetko dobré a šikovnú ruku v tvorbe tort s MMF! :o)
Drahá @slavnicanka a ostatné ktorým sa nepodarí hmotu vyvaľkať na potrebný rozmer!!!Tortu natretú krémom nechávajte stuhnúť a až po tom poťahujte!Ak sa poťah potrhá, alebo nebude dostatočne natiahnutá na potrebnú veľkosť, treba ju rýchlo z torty "strhnúť", tortu šup do chladničky, hmotu na 2 sek. do mikrovlnky a začíname od znova!!!Ak by boli na rubnej strane hmoty zvyšky krému, tak ich zotrieme, alebo jednoducho odštipneme!!!Funguje to!!!Dúfam, že som poradila a nebudete musieť už hmotu jesť zvlášť :o)
Ahojte.....minuly tyzden som robila tortu mojej sestre a ako na zracu sa nam pokazila mikrovlnka. Tak som musela na rychlo vymysliet nahradny proces. Skusala som to nad parou rozpustit. Musim sa priznat, ze to nebolo ono, marcipanu bolo ovela menej, ale v krajnom pripade sa to da. Tak bab, keby nahodou dosluzi stara dobra mikrovlnka, mozte skusit:)
A este nieco, miesto original cukrikov Marshmallow jojo mozte pouzit aj take ruzove ako keby pusinky. Su poliate nejakou ruzovou cukrovou polevou a este posypane cukrom, ale to sa da pod vodou umyt a su vyborne. Predavaju ich v lidli. Inde som ich este asi ani nevidela. Je ich viac a su lacnejsie. Ja osobne nevidim rozdiel medzi original:)
@eraserhead , ja toto všetko o cukríkoch JoJo veľmi dobre viem, pretože ma zaujíma čo dávam svojej rodine na stôl!Myslím si že by malo byť každému vo vlastnom záujme informovať sa čo konzumuje!A napokon, keby sme vedeli o všetkých "E"-čkach čo znamenajú, tak by sme nejedli takmer nič!!! :o)
Nedostala som kupit JOJO cukriky v Billa ;( a tak som isla do Lidla a tam maju tiez Marshmallow a spravila som z nich aaa je to super ;) moc dakujem za recept. Uz len si pockam na sobotnu oslavu a nato co povie oslavenkyna ;)))
@moli ok, mne tie chrobáky v cukríkoch tiež nevadia,

čo sa týka prvotných surovín pravdepodobne neexistuje taká ktorú by som nezjedol
skôr som to myslel tak, že či aj vegáni a vegetariáni o tom vedia ......
Aj ja som to robila prvýkrát a bola som veľmi spokojná, s marcipánom sa pracovalo veľmi dobre, bol poddajný a netrhal sa, ako sa mi zvykol trhať pravý marcipán.
tak konecne som nasla to co som hladala na tortu pre svoju 2rocnu dcerku :) velmi pekne rozpisane a nafotene
chcem sa spytat mozem ceru nahradit aj maslom????tu v Norsku taky tuk ako je cera nenajdem :(
@molim velmi pekne dakujem podla tvojho postupu som to zvládla na prvý krát dokonca sa mi zdá, že sa to skôr roztopilo ako som si predstavovala , všetko sa darilo trocha sa to trahalo , ale nakolko som to davala na velku plochu celkom sa mi podarila so šmolkových cukríkov som odstrihala bielu lebo som chcela bielu, ale na vahe chýbali tak som prihodila s tých ružovo bielých asi 4 ks a vysledok svetlulinko ružová bola som spokojná a hlavne mojim hosťom sa velmi páčila zožala som úspech iste to nebola moja posledná torta budem pokračovať som so sebou maximálne spokojná a tebe dakujem za krásný motivačný postup.
AHOJ,najprv sa chcem podakovat,za tento skvely receptik,uz dlhsie som nieco taketo na nete hladala a konecne som nasla,je to skvele opisany recept ale mam jednu otazku ked si urobim z bielych casti cukrikov biely marcipan da sa zafarbit uz takato hotova hmota?pretoze idem vyskusat spravit macka pooh a potrebujem cervenu no len kusok na jeho kabatik,keby som len odobrala z bielej hmoty a prisypala tam cervene farbivo a prehnietila?pytam sa preto,lebo to idem robit prvy krat.
používateľ nemá avatar
est
Tak tuhle hmotu určitě vyzkouším,dělala jsem ze sušeného mléka,ale moc dobře se s ní neprcuje,tak jsem zvědavá na tuhle
ja som prave zistila, ze @honestka tu pridala uz davno recept na doma vyrobeny marshmallow, a to by vlastne mnohym z vas pomohlo, pretoze je tam menej chemie a urcite je to omnoho lacnejsie, nez kupovat cukriky a este z nich odkrojovat...pozrite a skuste varecha.pravda.sk/.../domaci-marshmallow/14029-recept.html
ahoj, velmi ma zaujal tvoj recept na falosny marcipan. Ja som doteraz potahovala z K2, ale je chcela by som vyskusat tvoju hmotu. Mam vsak s jeho vyrobou jeden zakladny problem. Nemame mikrovlnku a neviem ci sa teda da tento recept urobit aj inak. Dakujem velmi pekne za radu.
moja prvá marcipánová torta dopadla takto.S hmotou sa výborne pracovalo a inú už ani nebudem robiť.Som maximálne spokojná a videorecept moli je na jedničku :)
mne táto hmota príliš nechutí, ale na druhej strane, to ani marcipán. :-(
Čo sa týka pečenia, som začiatočníčka, robím tortičky pre moje detičky a doteraz som namiesto poťahovej hmoty proste "poťahovala" farebnou šľahačkou. Ale po tomto receptíku som skúsila marshmalow hmotu a bola som príjemne prekvapená hlavne tým, že sa s ňou pracuje oveľa lepšie, než s marcipánom. Ten sa mi z nejakého dôvodu trhá. Jediný problém je vyhladiť boky, tam mi vždy zostanú "volány". Ako to robíte, baby, že to máte tak super hladké?! Dajte mi typ na vyhladenie!
Ja som pekne na konci hmotu natiahla a vyrovnala a bolo to bez volánov.A potom som si to prešla zo žehličkou na marcipán a vyrovnalo sa to ešte viac.Bola som spokojná ale veľa vecí som si pozrela aj na internete.Treba skúšať a dostať sa do toho :)
super... teraz 16.3. máme s priateľom piate výročie, tak by som ho chcela prekvapiť a upiecť mu tortu... dlho som hľadala na internete ako spraviť tú hmotu na poťahovanie..konečne som našla to, čo som tak dlho hľadala... bude to moja prvá torta, tak dúfam, že to zvládnem.. ale ako sa tak pozerám na tvoj receptík, je to tam všetko tak dokonale vysvetlené, že verím, že sa mi to s tvojou pomocou podarí.. :) veľké ĎAKUJEM.. máš nádherné tortičky, si veľmi šikovná...
ahoj moli, chcem sa ti podakovat, ze mi tvoj postup dodal odvahu aby som skusila potah podla tvojhu receptu. Ja som piekla svoju prvu tortu a klobuk dole pred tvojim umenim....mne hmota ostala na rukach a nevedela som ako dobre vymiesit potah....no nakoniec sa to ako tak podarilo. Len som nevedela ziazne vytvorit ziazne ozdoby, vsetko sa rozpadavalo a nedrzalo tvar :-(
Mozno som dala vela cukru?
ahoj moli.dnes som robila torticku dcerke...troska som to doplietla a urobila inak,ale celkom sa vydarilo.nabuduce musim vyvalkat na tensie,ale inak chutovo ten marcipan vyyyborny.torticka sa malej pacila,tak uz len si ju zajtra vychutname :)
neskutočne super recept. veľmi jednoduchý. napísala si super postup takže aj keď som to robila po prvý raz vyšlo mi to na jedničku. len by som sa chcela opýtať, ako mám túto hmotu skladovať v chladničke a ako dlho ju tam môžem nechať. ďAKUJEM
@anama , ja som tak rada, že mi sem píšete nie len tie čo potrebujú ešte s niečim poradiť, ale aj tie ktoré a chcú "len" poďakovať a vyjadriť, že ich môj super opis inšpiroval k poťahovaným tortám!Pre mňa to je veľká radosť, že som toľko žienok inšpirovala a máte úspechy som si istá!!! :o) Teraz neviem či si dala fakt cukru málo, či veľa, keď že najprv píšeš, že sa ti lepila hmota na ruky a potom že sa ti to rozpadávalo!Ak ti už hmota pri miesení rukami pohltila väčšinu cukru:ruky spratať od hmoty, umyť, vysušiť a domiesiť hmotu do mäkučkého tvarovateľného stavu.Rátajte s tým, že m´hmota je ešte teplá a kým bude chladnúť, bude aj tuhnúť.S čerstvou sa dá dobre poťahovať, s niekoľko minútovým odležaním bude vhodnejšia na tvarovanie figúriek, kvietkov... :o)
Som rada že si vyskúšala a ďakujem za srdečné pochvaly, hrejú pri duši, ďakujem :o)
@inge241 ,neskutočne ma teší, že si prišla napísať mi, že si hmotu vyskúšala!!!!Som rada, lebo viem, že budeš mať tortičkou úspech a ja mám z toho radosť na duši, že "vďaka mne-môjmu receptu", viac nepotrebujem!Naozaj som rada, že sem píšete nie len otázky ale aj sa pochválite s vlastnými skúsenosťami, úspechmi a aj moje diela chválite.Ste zlaté a VŠETKÝM VÁM VEĽMI PEKNE ĎAKUJEM!!! :O)
@wywka ,som rada že aj tebe sa zapáčil recept a že si s ním mala úspech!!!Strašne moc ma to teší! :o) A keď smiem poradiť, tak ak by si mala niekedy čas, tak si prečítaj vyššie príspevky žienok, otázky a moje odpovede, dozvieš sa z nich + informácie :o) Ale teda hmotu môžeš v suchu napr. aj v špajzke skladovať aj 3-4 mesiace.Keď že sú z cukríkov a okrem farbiva nič iné moc neobsahujú budú konzervované.V žiadnom prípade ich nedávaj do mrazničky a pred použitím hmotu na pár sekúnd vlož do mikrovlnky, hmotu prehnieť rukami kým nebude ako nová a :tadám!Môžeš pracovať :o)
Ahoj moli, môžeš mi prosím ťa poradiť, ako mám skombinovať farbivá, aby mi vznikla MMF modrej farby? Idem piecť tortu pre syna k 1. narodeninám a neviem si akosi spomenúť, ako správne namiešať farby:_)
Ahojte dievcata... Mohli by ste mi prosiiiiim poradit...
Spravila som hmotu podla tohto receptu... naozaj perfektne sa snou pracovalo... vyrobila som si krasnu stuhu a ta naozaj dobre vytuhla.. Ale po potiahnuti celej torty som ju odlozila do ladnicky a hmota sa mi cela rozmocila a nakoniec vyzerala ako zele, pod potahovku som dala pudingovu plnku... PROSIM poradte co som spravila zle, postupovala som presne podla receptu :(
@quma ,mám pocit, že si hmotu síce robila dľa môjho postupu, no nepoužila si cukríky JoJo Marshmallow! :o( Bude to isto tým.Raz som tak pochodila, keď som chcela ružovú hmotu pre neterku a nemala som ružovú farbu, tak som kúpila ružové cukríky nejaké Lídlácke a tie obsahujú viac cukru a iné prísady.Potom sa hmota správa tak ako sa správala aj tá tvoja-spotila sa!Ale občas sa jemne spotí aj keď je torta plnená ovocím, ktoré cez poťah potom dýcha a hmotu zarosí.Tak že asi toľko, oplatí sa kupovať tie jojo cukríky ak chceme mať všetko ok :o)
@guma - moja rada roky pracujem s fondantom, toto sa stava ked sa to da do chladnicky. Davam fondant na perniky a toto sa mi stalo, ked som ich dala do chladnicky a perniky su suche, takze tam nebol ziadny krem, co by to rozmocil. Rovnako pochodili aj cupcakes ked boli v chladnicke a fondant bol priamo na piskotovom cupcake. Skus pouzit taliansky bielkovy krem na plnenie torty, ten je velmi chutny a trvaly, netreba ho davat do chladnicky. Good luck!
ahojte, chcem sa opytať, čim sa da nahradiť potravinarske farbivo, potrebujem červenu a svetlomodru farbu. A kde skladovať hotovu poťahnutu tortu? možem v chladničke? Dakujem za každu odpoved.
tak toto je úžasné, varecháčky, ste veľmi šikovné, musím to vyskúšať aj ja,toľko nových vecí sa tu dozviem. len radosť s vami spolupracovať.
@moli veľmi pekne ďakujem za receptík! nikdy som tortu nepoťahovala ale podarilo sa mi to na prvý krát. dokonca som si urobila také dvojvrstvové kvety a všetky ozdoby. Odteraz už moje torty vyzerajú presne tak, ako som vždy chcela :-) Ešte raz ďakujem a prajem veľa kreatívnych nápadov pri pečení...
dobrý deň, vie mi niekto poradiť koľko potrebujem fondánu na približne 2 kg tortu idem to robiť prvý krát. ďakujem .
@wero13 ,velmi somqada,že si s hmotou spokojná a že sa ti s ňou darí tvorba.Ďakujem za slová chváli,prajem ti mnoho úspechov v tvorbe krásnych tortičiek,kt.robia radosť tebe aj tvojim obdarovaným! :-)
@jaja ,2kg torta by mala byť mensia,teoreticky aj prakticky by ti mala na jej potiahnutie vystačiť polovičná dávka z tejto hotovej hmoty :-)
Perfektný recept, super nafotený postup :) Veľmi mi to pomohlo. Fondan sa mi podaril hneď na prvý krát, len sa trochu viac lepil. A keďže mandľovú príchuť "nemusím" pridala som citrónovú. :) Ďakujem za receptík! :)
konečne som vyskúšala tento falošný marcipán a je super!!!perfektne sa s ním pracuje!!! ja som piekla tortu barbie bábiku no fakt jedna radosť!!!bohužial sem neviem pridať fotku ale na faceboku je tam sa dá pozriet ešte raz vdaka za super receptík!!!
molii dakujem pekne naozaj vyzerá úžasne manžel bude mať čoskoro narodeniny tak mu ju určite upečiem!!!má veľmi rád čokoládovú tortu zato som si pýtala recept ešte raz dakujem!!!
teda moli...tlieskam ti.. krasne,krasne,krasne..; )) ja som skusala robit postavicku,futbalistu na torte pre mojho syna,ale sa mi nevydaril...vobec mi to nechcelo drzat,aj som to mala v chladicke,celkom stuhnute,aj tak mi to padalo..ty mas niecim vystuzene tie preliesky na torte?ak by si mi vedela poradit,budem vdacna..este raz velmi pekne torty mas
V lidli mávajú v rámci amerického týždňa (aj teraz) 300g balenie bielych marshmallow, podarila sa z mi nich výborná hmota podľa tohto receptu.
Je to uplne dokonali recept.. marcipan som robila dnes podla tohoto receptu a vydaril sa na vybornu som nadmieru spokojna ... len farby musim kupit neake lepšie nakolko jojo cukriky su ružove a ked som tam dala farbu modru zafarbilo mi to do zelena a ked som dala červenu bola stoho taka ružovo červena takže nabuduce vsadim na gelove farby.. ale som aj tak velmy spokojna ... :-)
D:My DocumentsMy fotokolačeDSC03977.JPG
Robila som tortičku podľa tohto rcp.Mne robralo 400g cukru.Hmota je fýborna,dobré sa s ňov pracuje.
Veľmi pekné, chcem sa opítať tie ďaľšie ozdoby tam z boku torty držia sami alebo sú tam niak prilepene prosím?? :D :D :D
Keď máte možnosť pozerať TV Paprika, tak to nevynechajte. Žial ja to môžem pozerať len u dcéry Tam sa môžete naučiť od skúsených svetoznámych kuchárov a cukrárov rôzne finty, či už s varením alebo pečením. Teraz pred sviatkami som práve videla ako cukrár obaľoval tortu s marcipánom , a ako uhladzoval tú hmotu na bokoch tej torty ktorú práve chystal na akúsi súťaž.
1 ML kys.citrónová-prášková

nema tam být 1čj nebo tak nak nemohu pochopit ML to jí mam rozpustit a pak přidat? pokud ano kolik mam te kyseliny dát do skleničky?
děkuji za odpověd
Robila som raz takýto fondán z penových cukríkov, aj sa mi vydaril, ale keďže sa torta hneď nezjedla celá dala som ju do chladničky. Na druhý deň však fondán navlhol, bol taký nechutne mazľavý a naťahoval sa. V čom bola chyba?
@stuvik , ďakujem za slová chváli! :) Si milá! Ak chceš z tejto hmoty tvarovať postavičky, či predmety ako som to robila aj ja, do hmoty vpracuj o čosi viacej p.cukru, aby nebola príliš mäkká a držala tvar ak ju tvaruješ.Tam Ti chlad(nička) nepomôže pri tvarovaní, ak je hmota "tekutá!, mäkká. Ja som napr. šmykľavku sušila asi 20 min fénom na vlasy, studeným vzduchom, keďže bola z hrubšieho kusu cukrovej hmoty.Potom keď už držala mnou vymodelovaný tvar, tak sa sušila 2-3 dni pred tým, ako som ju postavila na tortu. :)
@merilyn ,z "tých" a podobných bielych cukríkov som hmotu vyskúšala aj ja. Nie je zlá, ale nie je to "ono"! Nedá sa do nich po roztavení vpracovať toľko p.cukru, ako bežne do iných cukríkov, tím je celková poťahová hmota menšia a aj konzistenciu má inú, a zároveň aj manipulácia s ňou je iná,pretože tieto biele cukríky majú iné zloženie ako napr. JoJo Marschmallow. Ale aj ja ich používam a potom si prispôsobím recept a prácu k ich povahe :)
@ancicka , veľmi pekná tortička sa vám podarila a ako čítam, tak ste pochopili podstatu, že ak si cukríky vyžadujú 400 g p.cukru, tak do nich vpracujete len toľko, aby bola hmota použiteľná a aby sa s ňou dobre pracovalo :) Veľmi pekne ďakujem za fotku!!! :)
@nanus ,ozdoby či po bokoch, či na vrchu, držia tak, že ich, alebo tortu v mieste kde chcem predmet "prilepiť", potriem mokrím kuchynským štetcom :) A drží.. :) Ak lepím vätšie čaasti, napr. postavičky v stoji, tak ich prepichnem špáratkom a vpich do torty, ale tiež príde do bodu aj voda-ako lepidlo :)
@sharona , mala som jedinú skúsenosť, keď mi fondán na torte nechutne navlhol. Bolo to v tedy, keď som hmotu nerobila z JoJo MM, ale z Haribo -potrebovala som bábikovo ružovú a minula sa mi doma ružová potravinárska farba. Tie cukríky nemajú také zloženie ako JoJo a chovajú sa v poťahovej hmote tak ako si zažila aj Ty :)
Zvykne hmota vlhnúť prirodzene na torte, lebo torta (krém) dýcha a aj vtedy sa potí, keď sa viackrát vloží do chladu a vyberie do tepla, to je normálne :)
Chcela by som sa spýtať, aký je rozdiel, keď urobím fondán v mikrovlnke a keď ho normálne miesim v rukách. Ďakujem
Nerozumiem otázke @aylin. Pretože fondán nerobíme v mikrovlnke, len v nej rozpúšťame penové cukríky z ktorých vyrobíme fondán. Tak že mi prosím upresni, ako si to vlastne myslela, ďakujem :)
Ahoj. Dělala jsem nedávno ,taky z bombonu potahovku a bylo to tvrdé ,že to bńešlo rozválet na dort, Dala jsem 17dkg bombonu z Penny marketu a 20 dkg sušeného mléka ,40 dkg mletého cukru, trochu citronatu a vodu plus barvivo, Pěkně to šlo dát dohromady,ale vyvalet jen trochu a na velikost dorty už ne. Nevíte kde je chyba? Květy formičkami šly super i tvarovat a příchut taky super Poradte prosim ,co s tim. Mám udělanou 1 a pul dávky v igelitě a schovanou v chladu. Díky za radu. Marcela
Zdravím, chcela som si pozrieť vaše torty na pokeci, ale vraj potrebujem heslo..ktoré nemám:( mohli by ste nám ho tu poskytnúť? :) Nech sa môžeme pokochať.
Budúci týždeň idem skôšať hmotu...som však v zahraničí, tak jojo cukríky nezoženiem, ale držte palce, aby to s týmy tunajšími vyšlo :).
@veronika93 , ked si v zahranici tak si klikni na YT tam si najdes plno receptov a ukazok ako robit potah na torty original bez cukrikov so zelatinou alebo z marshmallows cukrikov /jojo/, ktore su uz urobene z toho zakladu cukru a zelatiny.
aj tu najdes recepty len si daj do hladaj.
@luboslava741 , záleží od toho akú si zvolila prvý odtieň a farbu poťahovky.Ak máš napr. tú modrú, ale už tmavú, tak max. na čiernu ti to prefarbí. Ale ak máš bledšiu modrú a chceš napr. na zeleno, pravdepodobne ti vznikne tyrkysová. Ale aj s farbami pozor. Ak sa do tejto hmoty dáva viacej farby (aby bol odtieň čo najsilnejší, či tmavší), mení konzistenciu hmoty-začne sa drobiť :)
Ahoj, je to skveli recept... Dnes osm ho robila a podarila sa az nad moje ocakavania.. proste pecka.. minuli rok som robila marcipan zo suseneho mleka a to bola hroza... Vsetkym doporucujem tento recept. Zajtra sa chystam dorobit celu tortu tak potom pridam foto. :)) Zienky radim vam : chodte krok po kroku podla receptu a nemate co pokazit. :)
dnes som hmotu skúšal , je to rýchle a jednoduché , ďakujem za recept ,ktorý hodnotím ako veľmi podarený , no chuť tejto hmoty nebola taká akú som práve chcel , asi to bude mliečny marcipán , čo mám tak rád :D... ale inak veľmi pozitívne hodnotenie receptu
No varešky moje aj ja dnes robím tento akože marcipán zdá sa mi , že hmota je fain len sa mi nedá celkom dobre vyvaľkať trošku sa mi lepí kto mi poradí ako ďalej vopred ďakujem
@olinka12 , ak sa hmota lepí, trošku pri valkaní, treba viacej podsípávať p. cukrom prípadne zmesou p. cukru a Solamylu. Ak sa hmota už sama o sebe lepí, je mäkká, treba do nej vpracovať ešte p. cukor.
Ahoj Moli! Tiež som dnes vyskúšala tvoj recept na MMF a super. Uvidím, keď pôjde zajtra na tortu ;o) Mohla by si prosím ešte zverejniť recept na krém, ktorý dávaš pod poťah? Pozdáva sa mi ten na tej fotke kde poťahuješ srdiečko. Vopred vďaka!
@lulu26 , krém pod poťahovku nerobím nejak extra. Vždy dávam ten, ktorým som aj tortu naplnila. Ak sú v kréme oriešky, orechy či podobne, tak si nechám plnku zvlášť bez tých orieškov, alebo si vymiešam zvlášť len
@lulu26 , krém pod poťahovku nerobím nejak extra. Vždy dávam ten, ktorým som aj tortu naplnila. Ak sú v kréme oriešky, orechy či podobne, tak si nechám plnku zvlášť bez tých orieškov, alebo si vymiešam zvlášť len
@lulu26 , krém pod poťahovku nerobím nejak extra. Vždy dávam ten, ktorým som aj tortu naplnila. Ak sú v kréme oriešky, orechy či podobne, tak si nechám plnku zvlášť bez tých orieškov, alebo si vymiešam zvlášť len
@lulu26 , krém pod poťahovku nerobím nejak extra. Vždy dávam ten, ktorým som aj tortu naplnila. Ak sú v kréme oriešky, orechy či podobne, tak si nechám plnku zvlášť bez tých orieškov, alebo si vymiešam zvlášť len čerstvé maslo s čokoládou( kakaom) ako aj napr. v prípade punčovej torty :)
Ahoj Moli,

citam iba vela chvaly na tvoju MMF. Som zaciatocnicka, skusila som uz nejake potahovky ale okrem White Icing sa mi nic moc nepozdavalp (vratane domacej zo suseneho mlieka).
Rada by som vyskusala tvoj recept, ale predtym by som este chcela mrknut na tvoje torticky. Ziada to odo mna heslo, ako sa mozem prihlasit?
Dakujem krasne vopred 
Ahojky, veľmi ďakujem za recept na poťahovaciu hmotu. Vyskúšala som ho a mám na Vás pár otázočiek :-) hmotu som vypracovala v pohode, aj keď možno som mohla dať menej cukru než písaných 600g, lebo bola trochu tvrdšia, a keďže som nečítala všetky komenty (až dnes som časť prečítala) tak už viem, že cukru dávať podľa toho, kolko hmota prijíma. Dala som ju do chladničky a pred použitím som ju na niekoľko hodín vybrala von (už viem že som ju mala dať na chvílu do mikrovlnky) takto som sa s ňou trochu potrápila, lebo bola tuhá, prehnietila som ju mokrými rukami a valkala aj s manželovou pomocou lebo to šlo z tuha. Ale nakoniec sa podarilo. Čo už sa mi podarilo menej bolo orezanie kol dokola, hmota sa mi vlnila nepriľnula ku korpusu, a nakoniec vyskočila, takže nebola torta pekne zakrytá až dolu. Ale aj to som vyriešila, že som urobila naspodku akoby "stuhu" zo zbytku hmoty. Tešila som sa, že na prvýkrát je hmota krásna, ale veľké sklamanie ma čakalo dnes ráno. Hmota celá navlhla a zmakla :-( Stalo sa Vám to niekedy? Čo som urobila zle? Ako tortu skladujete Vy? Táto torta bola len skúška, dcerka bude mať v marci narodeniny a chcela by som jej upiecť vlastnú tortu, ale mám strach, že toto by výsledok riadne skazilo... ďakujem za odpoveď.
@lasirena verím, že ste sa potrápila a verte mne, že čím viac s hmotou budete skúšať, tým viac si zvyknete, naučíte sa praxou aj bez rád iných. Samozrejme, ak máte otázku, smelo sa pýtajte, ak viem rada odpoviem :) S tým "mokvaním" , vlhnutím už potiahnutej torty sa objavia "problémy" často. Záleží, aký krém je pod poťahovkou, či je v torte ovocie, ale aj mokvanie príde skôr či neskôr u všetky poťahovaných tortách. Všimnite si to napr u pohára vody... Ak dáte pohár s vodou, či krabycu mlieka do chladničky, po jeho úplnom schladení ho vyberiete do izbovej teploty, čo sa stane po čase??? :) "Spotí sa"! Mne sa stáva, že torta je náročná na zdobenie, zdobím ju, potom ju vkladám do chladu, znova vyberám a zdobím ďalej, znova do chladu... a už sa na nej vyzráža para.Tak že ak je to možné, aspoň po zhotovení torty nechodiť často do chladničky, alebo dať tortu v zime na balkón, kde sa nestrieda teplota, aby vydržala krásna aspoň do odovzdania oslávencovi :)
v prvom rade vas musim pochvalit za uzasny recept, pekne popisany. :-) uz som skusala tento potah skor a podaril sa no bolo leta a nastal ten isty problem ako tu uz bol spominany ze sa mi zacal rosit potah ale pripisovala som to tym teplotam. no vcera som robila znova a zaujimave na tom bolo ze sa mi zarosili len tie v ktorych bolo farbivo. biela cast bola pekna matna... :-) ono to je to ze clovek a este ked ma male dieta robi tortu na etapy a stale ju vybera z chladu... ako pisete. :-( no kazdopadne torta sa paci tak dufam ze i ked vyzera ako nalakovana bude sa pacit aj oslavencovi... :-) este raz dakujem za receptik...
potrebujem radu.. uz som raz robila tento uzasny fondan a skvele sa vydaril, ale teraz uz rok nepouzivame doma mikrovlnku = teda ju ani nemame a neviem ci by to fungovalo keby som sa snazila rozpustit tie marshmallow vo vodnom kupeli trebars? alebo nad parou? dakujem za radu
Kludne aj nad parou, či v horúcom vodnom kúpeli.Pôjde to ťažšie, ale dá sa ;) Mimochodom ja čakám kedy sa naša mikrovlnka pokazí a potom už budem bez nej..., nekupovala by som! :)
Pomôžete mi prosím ? Robím poťahovku podľa tohto receptu, ale neviem, čo mám robiť. Stala sa mi taká vec, že mala som 200 g cukríkov a dala som 600 g cukru. Lenže teraz sa mi zdá, že je tam toho cukru veľmi veľa, je to až príliš sladké a keď to rozvaľkám trhá sa to. Je dokonca akoby vidno aj malinké kryštáliky cukru a na dotyk to vôbec nie je hladké, dokonca je tam tie akoby kryštáliky na dotyk cítiť. Ako to napraviť ? Prosím, pomôžte ...
Mám pocit,že na vine bude práškový cukor,kt.ste použila. :-( Dopadla som tak raz aj ja a hmota šla do koša :-( Mne sa osvedčil v tejto hmote p.cukor tmavomodrom balení od Sweet family. Čím jemnejší p.cukor,tým lepšie. A sladkosť hmoty je v tomto prípade neriešiteľná záležitosť,kedže celá hmota je z cukru a cukru. :-) Ja zvyknem hovoriť,že poťahovka na torte je len obal,ozdoba,netreba ju konzumovať (celú) :-)
Použila som cukor, ktorý máte vy na obrázku, presne ten tmavomodrý ... Dnes večer idem na oslavu a keďže bývam na dedine, tak sú tu dokopy 2 obchody a ani v jednom nie sú tie cukríky. A do meste to mám ďaleko, dokonca mám zlé spoje ... Ja už neviem, ako to mám napraviť ... :(
Jeednoznačne, tento považský cukor je výborný na MMF. Receptík mám vyskúšaný a veľmi dobre sa mi s hmotou pracovalo. Ja som použila cukríky z Kauflandu. Boli 3 farebné, ale vôbec som ich neoddeľovala. Vznikla pekná, krémová farba :)
Ahojte, prosím viete mi poradiť, čo so zvyšnou poťahovacou hmotou? Môžem ju nejako uskladniť a ak áno ako a na ako dlho? Díky :-)
... poťahovka podľa tohto receptu sa mi nevydarila nikdy ... asi 4 hmoty šli do koša ... potom som začal improvizovať, keď to bolo neformovateľné prilial som vodu, premiesil a paráda ... pokiaľ ide o cukor nedávam ho toľko ako v recepte- postačovalo v pohode 400g na 180g cukríkov ... asi to chce aby si každý našiel svoj spôsob :))
Moly. Ahoj chcela by som sa spitat ked chcem viac farieb spravit z jedneho potahu ako to mam rozdelit, este som to nerobila ,syncek bude mat za 2 tyzdne narodky a chcela by som ku urobyt aj detske postavicky. Vopred dakujem

Pridaj komentár k receptu: