Marmeláda z červených ríbezlí

zabiatko66 - fotkazabiatko66, 1. augusta 2011

V nedeľu som varila marmeládu a ostalo ešte ríbezličiek aj na víno, ale to bude robiť už polovička

50 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
2 kg
2 ks




Postup

  1. 1

    Ríbezle zbavíme stoniek, umyjeme a môžeme ich rozmixovať ručným mixérom

    Marmeláda z červených ríbezlí - obrázok 1
  2. 2

    Potom ich prepasírujeme cez sitko.

    Marmeláda z červených ríbezlí - obrázok 2
  3. 3

    Umyjem si poháre a necháme vysušiť.

    Marmeláda z červených ríbezlí - obrázok 3
  4. 4

    Do prepasírovaných ríbezlí pridáme 1 kg cukru, v ktorom sme primiešali 2 bal želírovacej zmesi. A dáme variť. Ak chceme mať džem hustejší môžeme pridať šťavu z 1 citróna alebo 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej. Občas premiešame. Keď nám začne zmes vrieť vysypeme ešte 1 kg cukru a za stáleho miešanie privedieme do varu. Keď nám už džem vrie, vytorí sa nam na povrchu pena. Varíme ešte 5-10 min.

    Marmeláda z červených ríbezlí - obrázok 4
  5. 5

    Odstavíme a hneď nalievame do suchých pohárov. Uzatvoríme viečkom a dáme pod deku.

    Marmeláda z červených ríbezlí - obrázok 5

Diskusia k receptu

kata50
Ríbezľový, mňam - bude do vianočných lineckých koláčikov :-))
ketty3811
Veruže mňam.Ja domáce ríbezle nemám,tak som odkázaná na obchod.Minule som si chcela ríbezľový džem kúpiť a veru že to bol problém.Nikde ho nemali.Potom som jeden objavila,ale zistila som že je to miešané s jablkami.:-(.A aj to vínko musí byť super.:-))
milina
Varím,ale stará klasika, postupne v malých rajničkách, bez pridania želírovacej zmesi, ale iba cukor.
sovka62
Ríbezle obsahujú veľké množstvo pektínu, takže je zbytočné pridávať želírovacie prípravky. Ja varievam klasicky, tak ako píše @milina a je to šup-šup, najrýchlejší džem aký sa z ovocia dá uvariť.
zabiatko66
Toto bol môj prvý pokus o uvarenie džemu. Na budúci rok skúsim bez želatíny.
vladkaku
... tento rok sa aspoň niečomu darilo - ríbezle, maliny, josta... Tak mám lekváru pre celú rodinu... Po prepasírovaní ma vždy trápilo, že ešte nejaký ten odpad zostával. A tak som dostala zlepšovák - keďprepasírujem, ešte to strčím do silónky (predtým som to dávala do gázy) a niečo ešte nazbieram : -)))
marienka44
@Zabiatko66 ,ale tento dzem sa nemoze pouzit do kolacov, napr. žerbo rezy, kde sa pecie aj lekvar. Preto varim univerzalny a po troche v rajniciach bez pridavku zelirovacieho. Ano, ribezle obsahuju pektin a preto netreba pridavat zel. pripravky.
A este jedna rada ziskana z literatury: ked sa umyte a odstopkovane ribezle chvilu /asi 5 min./ povaria, lepsie sa uvolni ten pektin. Potom ich pasirujem cez taku ciapku usitu z dierkovaneho materialu / tieto ciapky nosili pracovnicky zamestnane vo farmac. priemysle pri linke/. :-)Na 1 liter ziskanej stavy pridavam asi 90 dkg krys. cukru a stavu z citrona.
petka2708
chcela by som sa spýtať, idem robiť džem prvý krát. a pokiaľ viem tak keď ho dám do fľaštičiek tak už sa nijako nesterilizuje že?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia