Foto: zabiatko66
V nedeľu som varila marmeládu a ostalo ešte ríbezličiek aj na víno, ale to bude robiť už polovička
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ríbezle zbavíme stoniek, umyjeme a môžeme ich rozmixovať ručným mixérom
-
2
Potom ich prepasírujeme cez sitko.
-
3
Umyjem si poháre a necháme vysušiť.
-
4
Do prepasírovaných ríbezlí pridáme 1 kg cukru, v ktorom sme primiešali 2 bal želírovacej zmesi. A dáme variť. Ak chceme mať džem hustejší môžeme pridať šťavu z 1 citróna alebo 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej. Občas premiešame. Keď nám začne zmes vrieť vysypeme ešte 1 kg cukru a za stáleho miešanie privedieme do varu. Keď nám už džem vrie, vytorí sa nam na povrchu pena. Varíme ešte 5-10 min.
-
5
Odstavíme a hneď nalievame do suchých pohárov. Uzatvoríme viečkom a dáme pod deku.
A este jedna rada ziskana z literatury: ked sa umyte a odstopkovane ribezle chvilu /asi 5 min./ povaria, lepsie sa uvolni ten pektin. Potom ich pasirujem cez taku ciapku usitu z dierkovaneho materialu / tieto ciapky nosili pracovnicky zamestnane vo farmac. priemysle pri linke/. :-)Na 1 liter ziskanej stavy pridavam asi 90 dkg krys. cukru a stavu z citrona.