Foto: pusta
Zbožňujem mango, pomaly končí sezóna manga. Pripravila som osviežujúci chutný sorbet. Základom sorbetu je minimálne 25% ovocia, ovocná šťava a cukor, zmrazená zmes sa Zobraziť celý popisZbožňujem mango, pomaly končí sezóna manga. Pripravila som osviežujúci chutný sorbet. Základom sorbetu je minimálne 25% ovocia, ovocná šťava a cukor, zmrazená zmes sa opakovane premixuje, čo mu dá kašovitú konzistenciu. Môže sa pridať i alkohol, ktorý znižuje bod tuhnutia a má potom jemnejšiu štruktúru. Sorbet je zdravší a menej kalorický ako zmrzlina, neobsahuje mlieko, vajcia, má veľa vlákniny. Pôvod je sporný, poznal ho cisár Nero, tiež sa pripisuje Marcovi Polovi, Arabom, Turkom a iným.
príprava
Postup
-
1
Pripravila som si kryštálový cukor.
-
2
Nasypala som ho do vriacej vody, /trocha cukru sa mi vysypalo aj na hrnček a skaramelizoval hore na okraji vľavo/...
-
3
a uvarila som cukrový sirup,...
-
4
...ktorý som nechala úplne vychladnúť.
-
5
Pripravila som si mango a limetku.
-
6
Kým sirup chladol, mango som zvislo rozrezala ostrým nožom rovnobežne zhora nadol tesne vedľa kôstky uprostred z oboch strán. Mango sa nešúpe dookola, ale najprv sa pripraví týmto spôsobom. Kôstka manga je pomerne veľká a zaberá takmer celý stred ovocia, odstraňuje sa ťažko, najľahšie tak, ako som popísala.
-
7
Dužinu som narezala len po šupku na kocky, ktoré išli potom nožom ľahko oddeliť.
-
8
Kocky manga som dala do nádoby,...
-
9
...pridala som limetkovú šťavu a...
-
10
...vychladnutý cukrový sirup.
-
11
Všetko som rozmixovala ponorným mixérom do hladkej jemnej kašovitej konzistencie. Teraz sú 2 možnosti: 1. dokončiť v zmrzlinovači alebo 2. dať do mrazničky a riadiť sa nasledovným postupom v dalších bodoch.
-
12
Zmes som naliala do plastovej nádoby a odložila na 3 hodiny do mrazničky.
-
13
Potom som vybrala zmes z mrazničky, najviac je zmrznutá po obvode, v strede menej.
-
14
Ponorným mixérom som ju dôkladne rozmixovala do hladka a vrátila späť do mrazničky na 2 hodiny.
-
15
Po 2 hodinách som zmes vybrala z mrazničky, znovu premixovala do hladka a sorbet bol hotový.
-
16
Naservírovala som do pohárov a podávala. Mangový sorbet je nesmierne osviežujúci, príjemnej sladko - kyselej chuti, je skvelou bodkou za obedom alebo vynikajúcou mrazenou maškrtou miesto zmrzliny a zákuskov.
-
17
Mangový sorbet je doslova vitamínová bomba, 100 g mangovej dužiny obsahuje provitamín A až 5000 Mj, 2x viac vitamínu C ako citrón, vitamíny skupiny B, má vysoký obsah minerálov - K+, ale i vápnika, horčíka, sodíku, fosforu a železa, obsahuje 11 - 22% sacharidov, 0,7% bielkovín a 0,3% tukov. Chráni konzumenta pred nebezpečnými radikálmi po ožiarení UV lúčmi. Nezrelé mango sa používa pre vysoký obsah škrobu ako zelenina. Je známych 1000 druhov manga od žltej až po hnedo - červené odrody, vyskytuje sa najviac v Indii,k ale aj inde. Sorbet sa pripravuje aj z iných druhov ovocia, dokonca najnovšie aj zo zeleniny. Pravý sorbet musí obsahovať aspoň 25% ovocnej dužiny, nemá nič spoločného s mrazenými ovocnými pretlakmi z cukru a vody z obchodov. Malý prídavok alkoholu znižuje bod tuhnutia a tým zjemňuje jeho štruktúru. Príprava sorbetu je naozaj jednoduchá, nenáročná a ide o veľmi chutný a vynikajúci zdravý mrazený dezert, známy v celom svete.
sorbet je dobré mať v mrazáku, najmä v tejto horúčave. osvieži lepšie ako zmrzlina, okrem toho je príjemným pohostením i pre nečakanú návštevu.
nech vám doma chutí.
máš pravdu, mangový sorbet je neuveriteľne dobrý a jeho príprava je úžasne jednoduchá.
len spokojne vyskúšaj svoj vlastný, lepšie chutí a vieš, čo si tam dala.
dakujem za pochvalu.
príd, rada ponúknem :-)))
naučila som sa kupovať nezrelé mango, vložím do papierového sáčku a nechám dozrieť pri izbovej teplote asi 7 - 10 dní, tento spôsob nákupu je o 100% lacnejší a správna zrelosť sa dá pri dennej kontrole krásne zistiť.
dakujem za uznanie.
budem rada, ak vyskúšaš tento recept a dáš potom vedieť.
dakujem.
ak vyskúšaš môj rp, budeš môcť porovnať a povieš mi potom, či sa mu vyrovná. potešilo by ma to veľmi, napokon príprava mangového sorbetu je veľmi jednoduchá a chuť úžasná.
dakujem.
máš úplnú pravdu, , samozrejme, že záleží na samotnej chuti manga. treba najprv ochutnať samotné mango. ja som to nespravila, potom som pridávala limetovú šťavu a bolo to ok.
Nie,nenaruší to štruktúru sorbetu.
mám odskúšané.
jednoduchá príprava a ničím nezameniteľná vynikajúca lahodná chuť, lepšia ako zmrzlina :P
budem veľmi rada, ak vyskúšaš.
dakujem.
3 manga 2 kg :-)
dakujem za pochvalu i za tvoj nápad, páči sa mi veľmi.
oprava - *@2010
ty teda vieš, čo chuťové kanáliky štekliace aj u dospelých
maškrtníkov :-)
chystám sa znovu na mangový sorbet,
použijem tvoju radu.
veľmi ma teší, že môj recept sa ti páči.
dakujem za pochvalu, uloženie do kk a 5*