Mamina mliečna šošovicová polievočka

dora - fotkadora, 28. februára 2010
Mamina mliečna šošovicová polievočka
Foto: dora

Nikdy by som si nebola pomyslela, že jej príprava bude taká jednoduchá!

Suroviny

1 l
1 šálka
4 PL
1 PL
1 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Šošovicu necháme vo vode cez noc napučať. Scedíme zvyšnú vodu, zalejeme čistou tak, aby bol povrch kompletne pokrytý. Varíme do mäkka cca 20 – 30 min.

  2. 2

    Keď je šošovica uvarená, zalejeme ju mliekom ohriatym aspoň na izbovú teplotu, pričom asi 2 dcl si odložíme. Osolíme. Do šálky si dáme múku a pomaly za stáleho miešania ju zalievame odloženým mliekom až sa nám múka celkom v mlieku rozptýli. Keď začne mlieko vrieť, vylejeme doň múkovú zmes a necháme prevrieť, aby sa nám polievka zahustila.

  3. 3

    Nakoniec do naberačky nalejeme asi lyžicu oleja, v ktorom rozmiešame asi malú lyžičku červenej papriky a primiešame do polievky. Olej zabráni tomu, aby sa nám na povrchu tvorila koža. Moja polievočka je trošku tmavšia, lebo namiesto klasickej hladkej múky som použila celozrnnú a tá má hnedšie sfarbenie.

Diskusia k receptu

sjuz
Ja robievam svetlú zápražku - dodá chuť polievke. Tiež ju máme veĺmi radi, a dávam si do nej aj trošku octu:)
A samozrejme sušené čili:))
brigita
Ďakujem za nápad, idem ju urobiť na zajtra na obed.Nedávam papriku, ale vyskúšam , zmena je život.
dora
ano, ocot davame aj my doma, ale ja mam radsej bez.
brigit, som rada, ze som bola zdrojom inspiracie :-)
ina2609
odkedy som ju prvykrát uvarila,odvtedy ju musim robit týždenne aspoň raz :o)
mufurc
a ja pridávam 2 strúčiky cesnaku, ale zápražku nerobím...
dora
hm, aj tak sa da. kazdy podla seba a domacich zvykovi. myslim, ze vysledok je vzdy chutny :-)
levoslav
Dobrá je, len sme pridali ešte cesnak a trochu korenín, lebo nám prišla málo vyrázna :))

Zaujímavé video z archívu TV Varecha