Makovo-bielkový chlebík fotorecept
Foto: danda3
Recept som našla na stránke Ženy v meste a keďže okolo Veľkej noci ma brat zásobuje bielkami, ktoré mu ostali z vaječného koňaku, vyskúšala Zobraziť celý popisRecept som našla na stránke Ženy v meste a keďže okolo Veľkej noci ma brat zásobuje bielkami, ktoré mu ostali z vaječného koňaku, vyskúšala som. Je to tradičný koláč, ktorý sa pečie v Poľsku na Vianoce. Takže ak neviete, čo s bielkami, vyskúšajte. Apropó, kokosky som na sviatky piekla tiež.
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Bielky (dala som 10 ks) začneme šľahať so štipkou soli, až kým sa nám nevytvorí hustá pena, potom pomaly prisypávame cukor (ja som dala 1/2 pohára medu + 1/2 pohára rapadury trstinovej), prešľaháme a prilejeme rozpustené maslo. A nakoniec už len zľahka pridáme mak (v recepte nebol pomletý) + múku (môže byť klasická polohrubá) + prášok do pečiva. Podľa chuti môžeme dať brusnice alebo hrozienka, posekané orechy, mandle a pod. Pohár = 300 ml.
-
2
Vylejeme do dvoch foriem na chlebíček alebo srnčí chrbát, ktoré dobre vymastíme a vysypeme múkou. Pečieme na 190 °C vrchný a spodný ohrev cca 35 minút, treba vyskúšať špadjľou.
-
3
V pôvodnom recepte bola doba pečenia až hodinu, asi záleží od rúry, pri pečení ich môžeme zakryť alobalom, aby ste ich nemali také hnedé ako ja...☺ Po pečení necháme na mriežke vychladnúť.
-
4
Môžu sa potrieť džemom a poliať čokoládovou polevou, ale toľko času som nemala, tak som ich nakrájala len také holé a boli výborné.
-
5
Kľudne môžete upiecť len z polovičnej dávky jeden chlebík.
@Redakcia zírám na vizuální změnu Varechy, děje se něco komplexně a nebo nás Tomas zkouší, jestli máme v pořádku reflexy?
Spustili sme novu, sirsiu Varechu. Dovod: dnes spustila novy dizajn www.pravda.sk a prisposobili sme sa velkosti.
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Širšej Vareche rozumím.
@Danda3 omlouvám se, že ti tu vlním v komentech, promiň.
Až dnes som si všimla komentár, som rada, že recept našiel uplatnenie. Ja som zase prvýkrát robila laskonky. Podarili sa. Ďakujem.