Bielkový koláč
Bielkový koláč

Makovo-bielkový chlebík fotorecept

danda3 - fotkadanda3, 24. apríla 2017
Makovo-bielkový chlebík (fotorecept)
Foto: danda3

Recept som našla na stránke Ženy v meste a keďže okolo Veľkej noci ma brat zásobuje bielkami, ktoré mu ostali z vaječného koňaku, vyskúšala som. Je to tradičný koláč, ktorý sa pečie v Poľsku na Vianoce. Takže ak neviete, čo s bielkami, vyskúšajte. Apropó, kokosky som na sviatky piekla tiež.

10 minút
príprava
35 minút
na 190 °C

Suroviny

1 pohár
1 pohár
1 pohár
1 pohár
1/2 pohára
1/2 bal
 a pod.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bielky (dala som 10 ks) začneme šľahať so štipkou soli, až kým sa nám nevytvorí hustá pena, potom pomaly prisypávame cukor (ja som dala 1/2 pohára medu + 1/2 pohára rapadury trstinovej), prešľaháme a prilejeme rozpustené maslo. A nakoniec už len zľahka pridáme mak (v recepte nebol pomletý) + múku (môže byť klasická polohrubá) + prášok do pečiva. Podľa chuti môžeme dať brusnice alebo hrozienka, posekané orechy, mandle a pod. Pohár = 300 ml.

    Makovo-bielkový chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vylejeme do dvoch foriem na chlebíček alebo srnčí chrbát, ktoré dobre vymastíme a vysypeme múkou. Pečieme na 190 °C vrchný a spodný ohrev cca 35 minút, treba vyskúšať špadjľou.

    Makovo-bielkový chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V pôvodnom recepte bola doba pečenia až hodinu, asi záleží od rúry, pri pečení ich môžeme zakryť alobalom, aby ste ich nemali také hnedé ako ja...☺ Po pečení necháme na mriežke vychladnúť.

    Makovo-bielkový chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Môžu sa potrieť džemom a poliať čokoládovou polevou, ale toľko času som nemala, tak som ich nakrájala len také holé a boli výborné.

    Makovo-bielkový chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kľudne môžete upiecť len z polovičnej dávky jeden chlebík.

    Makovo-bielkový chlebík (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Haji (24.4.2017 13:18)

Spustili sme novu, sirsiu Varechu. Dovod: dnes spustila novy dizajn www.pravda.sk a prisposobili sme sa velkosti.
1x haji
Určitě musí být výborný, voňavý!
@Redakcia zírám na vizuální změnu Varechy, děje se něco komplexně a nebo nás Tomas zkouší, jestli máme v pořádku reflexy?
@Redakcia (24.4.2017 13:26)
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Širšej Vareche rozumím.
@Danda3 omlouvám se, že ti tu vlním v komentech, promiň.