Bielkový koláč

Makovo-bielkový chlebík (fotorecept)

Autor receptu: danda3

Recept som našla na stránke Ženy v meste a keďže okolo Veľkej noci ma brat zásobuje bielkami, ktoré mu ostali z vaječného koňaku, vyskúšala som. Je to tradičný koláč, ktorý sa pečie v Poľsku na Vianoce. Takže ak neviete, čo s bielkami, vyskúšajte. Apropó, kokosky som na sviatky piekla tiež.

10 minút
príprava
35 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielky (dala som 10 ks) začneme šľahať so štipkou soli, až kým sa nám nevytvorí hustá pena, potom pomaly prisypávame cukor (ja som dala 1/2 pohára medu + 1/2 pohára rapadury trstinovej), prešľaháme a prilejeme rozpustené maslo. A nakoniec už len zľahka pridáme mak (v recepte nebol pomletý) + múku (môže byť klasická polohrubá) + prášok do pečiva. Podľa chuti môžeme dať brusnice alebo hrozienka, posekané orechy, mandle a pod. Pohár = 300 ml.
  2. Vylejeme do dvoch foriem na chlebíček alebo srnčí chrbát, ktoré dobre vymastíme a vysypeme múkou. Pečieme na 190 °C vrchný a spodný ohrev cca 35 minút, treba vyskúšať špadjľou.
  3. V pôvodnom recepte bola doba pečenia až hodinu, asi záleží od rúry, pri pečení ich môžeme zakryť alobalom, aby ste ich nemali také hnedé ako ja...☺ Po pečení necháme na mriežke vychladnúť.
  4. Môžu sa potrieť džemom a poliať čokoládovou polevou, ale toľko času som nemala, tak som ich nakrájala len také holé a boli výborné.
  5. Kľudne môžete upiecť len z polovičnej dávky jeden chlebík.