Lokše s makom aj lekvárom fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 4. decembra 2013
Lokše s makom aj lekvárom (fotorecept)
Foto: tatranka

Recept som našla v časopise Nový čas.Mám viac receptov na lokše,ale tieto som vyskúšala a sú veľmi chutné.Namiesto husacej,alebo kačacej masti sa mi lepšie Zobraziť celý popisRecept som našla v časopise Nový čas.Mám viac receptov na lokše,ale tieto som vyskúšala a sú veľmi chutné.Namiesto husacej,alebo kačacej masti sa mi lepšie hodilo rozpustené maslo.A to som veru použila.S receptom som bola spokojná.

15 ks
porcií
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
300 g
pol čl
100 g
100 g
100 g
70 g
 na posypanie dosky




Postup

  1. 1

    Zemiaky si uvaríme,deň do predu v šupke.Mali by byť studené.Ošúpeme a pretlačíme,alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku. Na lopári k ním pridáme múku a soľ. Vypracujeme hladké cesto. Urobíme si válček,z ktorého nakrájame kúsky,hrubé asi 1,5 cm. Z kúskov vyváľkame tenké placky,ktoré opekáme na sucho z oboch strán.Ja ich robím na starej teflonovej panvici. Po upečení ich potriem maslom.A ukladám bez naplnenia na seba.

    Lokše s makom aj lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pomelieme si mak a premiešame ho s práškovým cukrom. Pomastenú lokšu otrieme slivkovým lekvárom a zasypeme zmesou maku s cukrom.Môžeme pokapať aj maslom.Lokšu stočíme,ako palacinku.

    Lokše s makom aj lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto sa dajú bez naplnenia lokše odložiť v mikroténovom sáčku do mrazu a použiť aj k mäsu.Dobrej husacine kačacine.

Diskusia k receptu

anina6
krásne a chutné lokše sa ti vydarili @Tatranka , aj ja som ich dnes robila na obed. my ich jedávame neplnené len tak s kyslým mliekom alebo cmarom. ale rada vyskúšam aj plnené ako tvoje.
izabella929
@tatranka... čo dodať...iba toľko, veľmi chutné a vyzerajú božsky.-) tiež ich plním lekvárom, ale s makom sa nekamarátim, sklamal ma..bolo v ňom nedávno plno čohosi chrumkavého..možno ho sušili na pláži a zmiešal sa s pieskom..)))
ancicka
Martuška ,my sme doma takéto piekli na peci,"bľache".Pekne sa vyčistila a tak sa piekli na sucho.Potierali sme maslom a ja som mala rada ešte popraškované pr.cukrom.Volali sme ich ciganiky.
ja som ich síce už dlhšie nerobila,ale tak isto som robila na panvici.Dakujem za pripomenutie.
luss44
lokše zbožňujem, jedlo môjho detstva a spomienky na babku... nechala som si z jej kuchynského šporáka na drevo hornú platňu, položím na zadné horáky a pečiem po 2 lokše. Tvoje sú krásne, len zahryznúť :)
havino
@tatranka , ako by som si jednu dala, len tak do ruky, žiaden príbor, takú chuť si mi na ne urobila, tak chutne vyzerajú, čo viem, že u teba aj sú, 5*
tatranka
Dievčatá ďakujem za komentáriky.Tiež sme lokše už dávno nemali.Pôvodne som plánovala urobiť Spišské džadky.No nakoniec som upustila a boli to tieto lokše.
Oni by neboli zlé aj čisté pomastené a s chutnou husacou,alebo kačacou nôžkou....pohárom vínka.
K týmto makovým sme mali chutné mliečko.A tiež sme si pochutnali.
siskam
Jéj, krásne lokše. Narobila si mi chute. Môj manžel do mňa hučí už týždeň, nech spravím lokše. Tvoje som si uložila a budú v piatok.
akotak
Krásne lokše, moja starká robievala a ako malý fagan som sa ich nevedel dojesť, najmä tých makových.
frona
Ja idem dnes piecť tiež lokšíky. Budem ich musieť urobiť trochu viacej, ale snáď to zvládnem, keď mi manžel pomôže s pečením.... Budeme ich mať s pečenou kačkou....mňam. Ale aj tie Tvoje s makom vyzerajú úžasne.
tatranka
@frona tie s makom zabaľ a urob popri tvojich kačacích a budete ich mať ako zákusok.Čo ty na to?
ola111
@tatranka ,ale si mi narobila chute,ja by som si veru dala iba také pomastené,slané...
tatranka
Robím ich málokedy,ale ráz za čas nám veru padnú ako s medom.Ináč radšej ku fajnej husacinke.
tatranka
@dellawar nie len ulož,ale si ich aj urob! Sú výborné aj takto na sladko a aj na slano teraz na sviatky k húske,alebo kačici.
anina6
krásne a chutné lokše sa ti vydarili @Tatranka , aj ja som ich dnes robila na obed. my ich jedávame neplnené len tak s kyslým mliekom alebo cmarom. ale rada vyskúšam aj plnené ako tvoje.
izabella929
@tatranka... čo dodať...iba toľko, veľmi chutné a vyzerajú božsky.-) tiež ich plním lekvárom, ale s makom sa nekamarátim, sklamal ma..bolo v ňom nedávno plno čohosi chrumkavého..možno ho sušili na pláži a zmiešal sa s pieskom..)))
ancicka
Martuška ,my sme doma takéto piekli na peci,"bľache".Pekne sa vyčistila a tak sa piekli na sucho.Potierali sme maslom a ja som mala rada ešte popraškované pr.cukrom.Volali sme ich ciganiky.
ja som ich síce už dlhšie nerobila,ale tak isto som robila na panvici.Dakujem za pripomenutie.
luss44
lokše zbožňujem, jedlo môjho detstva a spomienky na babku... nechala som si z jej kuchynského šporáka na drevo hornú platňu, položím na zadné horáky a pečiem po 2 lokše. Tvoje sú krásne, len zahryznúť :)
havino
@tatranka , ako by som si jednu dala, len tak do ruky, žiaden príbor, takú chuť si mi na ne urobila, tak chutne vyzerajú, čo viem, že u teba aj sú, 5*
tatranka
Dievčatá ďakujem za komentáriky.Tiež sme lokše už dávno nemali.Pôvodne som plánovala urobiť Spišské džadky.No nakoniec som upustila a boli to tieto lokše.
Oni by neboli zlé aj čisté pomastené a s chutnou husacou,alebo kačacou nôžkou....pohárom vínka.
K týmto makovým sme mali chutné mliečko.A tiež sme si pochutnali.
siskam
Jéj, krásne lokše. Narobila si mi chute. Môj manžel do mňa hučí už týždeň, nech spravím lokše. Tvoje som si uložila a budú v piatok.
akotak
Krásne lokše, moja starká robievala a ako malý fagan som sa ich nevedel dojesť, najmä tých makových.
frona
Ja idem dnes piecť tiež lokšíky. Budem ich musieť urobiť trochu viacej, ale snáď to zvládnem, keď mi manžel pomôže s pečením.... Budeme ich mať s pečenou kačkou....mňam. Ale aj tie Tvoje s makom vyzerajú úžasne.
tatranka
@frona tie s makom zabaľ a urob popri tvojich kačacích a budete ich mať ako zákusok.Čo ty na to?
ola111
@tatranka ,ale si mi narobila chute,ja by som si veru dala iba také pomastené,slané...
tatranka
Robím ich málokedy,ale ráz za čas nám veru padnú ako s medom.Ináč radšej ku fajnej husacinke.
tatranka
@dellawar nie len ulož,ale si ich aj urob! Sú výborné aj takto na sladko a aj na slano teraz na sviatky k húske,alebo kačici.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia