Levanduľový cukor

margaretka28 - fotkamargaretka28, 26. júna 2013

Máte radi vôňu levandule? Urobte si levanduľový cukor, ktorý sa dá použiť do čaju aj do pečenia. Recept mám zo Záhradkára.

Suroviny

500 g
25 g




Postup

  1. 1

    Nazbierame si levanduľové kvety a jemne ich rozdrvíme. Pripravíme si do pohára cukor a zmiešame s kvetmi, necháme uzavreté 6 týždňov a máme voňavý cukor, ktorý môžme použiť do pečenia, alebo do nápojov. Levanduľa lekárska má antistresové účinky, pôsobí upokojujúco a dokonca vraj uchováva mladosť a sviežosť :-)

    Levanduľový cukor - obrázok 1

Diskusia k receptu

angast
levandula je dobrá proti moliam . Super recept
margaretka28
@marianne nie, nepiekla, ale mám strašne rada levanduľu a myslím, že bude stačiť dať len toľko ako dávaš aj vanilkového cukru, to je len pre tú vôňu :-)
izabella929
krásne a páči sa mi tento nápad...) práve mi kvitne krásne levanduľa, iste vyskúšam.-) vďaka...
havino
mám @margaretka levandule na rozdávanie, v črepníku s motívom levandule na terase, vysadenej okolo domu, už mám kytičky povešané na terase, na altánku, aj ako ozdobu, aj ak by si to komáre po jej vône rozmysleli lietať okolo nás. Na dovolenke v Chorvátsku sme mali útok komárov prvú noc, na druhú pár kvapiek levandulového oleja na posteľ a nebolo ani jedného. Rozpisujem sa preto, že levandula má ozaj široké využitie a účinné, určite vyskúšam pridať do cukru.
havino
@angast !!! si ma zmiatol teraz, že čo teda zabralo na komáre, napadlo ma či náhodou nie telové mlieko a pod. tento rok si dám ozaj záležať bez mlieka a iných olejov a dám vedieť
ariela6
zaujimave levandulu ešte v zahrade nemam ale chystam sa ju vysadit na jesen takže na buduci rok si urobim levandulovy cukor aj olej proti komarom dobry napad
lusinkab
tak toto sa mi velmi ale velmi paci :-) vonu levandule zboznujem a takyto cukor musi byt super. Urcite vyskusam vdaka za recept
cesminaz
Tak tento cukor si urcite spravim ;-) ak tu niekde "pri mne" rastie levandula..musim ist na prechadzku :-)) KK vdaka za recept
rea1
levanduľový čaj na ukľudnenie. áno, súhlasím, funguje báječne. kedysi, keď ešte decká boli malé a niečo ma dobre nasr***dilo a vystresovalo, spravila som si večer do kanvičky levanduľový čaj, ktorý som po troške popíjala pred telkou s knihou na kolenách. tak som si chlipkala a vôbec ma nenapadlo, že levanduľu by som mala z kanvičky vybrať, len som si nalievala a vytrúbila som toho čaju tak zo 3/4 litríka, čo pri mojej čajofilnosti je ako u iného šáločka. i bolo mi dobre. a na druhý deň som sa zobudila okolo obeda na to, ako mnou mierne vystrašený manžel cloumá a deti celé vydesené stoja okolo postele div nie so slzami v očiach. taaak som sa tým čajom ukľudnila, že ma na druhý ddeň zobudiť nemohli. odvtedy veľmi starostlivo každý čaj preciedzam. ale levanduľové keksíky pečiem celú sezónu kvitnutia. :-))
1x sisuk
afataga
tak ma hned napadlo, ze kto by si mal uvarit aspon cisternu toho caju :-), levandulu mam mega obrovsku, tak vyskusam
irenaw
aj foto ma ukľudnilo ;-) mám rada levanduľu.
margaretka28
@afataga máš ju nádhernú, tiež som myslela, že niekomu by sa tento recept mimoriadne hodil :-))
Tá "vyšívaná dečka " je zo zbierky papierových obrúskov mojich dcér :-)
dvorka
Tak toto je parááda. Dnes si nazbieram levanduľu a urobím. Vďaka za recept :)
valeri
idem si do záhrady natrhať levanduľu a už dnes bude levanduľový cukor :-)
martamm
Ani som netušila o liečivých účonkoch levandule, musím sa inšpirovať aj na vnútorné použitie, vyskúšam čajík a samozrejme aj cukor :)
angast
len s mierou ! Aby sa z vás nestali čípkove Ruženky :-)))
angast
čo máte proti čípkom ? Náhodou moja babka si ich pochvaľovala.
angast
a tie levangule , to sú záhradné kvety, alebo sa to dá nájsť aj v prírode ? Musím si aj ja zaobstarať, keď je to taká dobrá vec.
medovnicek
musí to byť zaujímavá chuť, ja nemám záhradku, ale neter pestuje levanduľu pri dome, tak si vypýtam a vyskúšam
@afataga máš ju krásnu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia