Kyslá polievka z môjho detstva

seaton - fotkaseaton, 27. marca 2011

Moja babička varila kyslú polievku my sme ju volali "rosolova". Na Zemplíne tak nazývame šťavu z kyslej kapusty. Niekto zavára do tejto polievky Zobraziť celý popisMoja babička varila kyslú polievku my sme ju volali "rosolova". Na Zemplíne tak nazývame šťavu z kyslej kapusty. Niekto zavára do tejto polievky cestoviny ako napr. fliačky. Moja babička do každého taniera dala jedno alebo dve celé vajíčka uvarené natvrdo. Vajíčko z rosolom naozaj výborná netradičná chuť.

2O minút
príprava
2O minút
tepelná úprava

Suroviny

2 l
1
štipka
podľa potreby uvarené na tvrdo
podľa potreby

Postup

  1. 1

    Šťavu z kyslej kapusty si môžete rozriediť vodou v prípade ak je pre vás veľmi kyslá alebo naopak ak nie je veľmi kyslá môžete pridať trošku octu. Šťava je dosť slaná tak ju nesolím. Ak potrebujete tak si ju dosoľte. Na panvici opražíme cibuľu do zlatista a pridáme červenú papriku. Podlejeme troškou vody a prilejeme do vriaceho rosolu. Chvíľu povaríme. Do taniera si dáme jedno alebo dve natvrdo uvarené celé vajcia a zalejeme polievkou. Môžete si dať aj čerstvú petržlenovú vňať.

Diskusia k receptu

5ulka
milujem rosol......aj ked som ho nepoznala, kym som sa na Zemplin nevydala.....ale mnam.....to mozem.....bud s lečkami, alebo len tak s chlebikom....skusim dakedy aj s vajickom, ako pises =)) plus trochu klobasky =)
mamenka
Na severe východu, teda na Šariši, sa volá táto polievka juška, zavára sa s klobáskou a konzumuje sa so strúhaným cestom zvaným "papcun". V zime je te výrazná dávka vitamínov a chutí excelentne.