Kvasená zelenina – pickles

dobreazdravo - bez fotkydobreazdravo, 22. novembra 2012

Suroviny





Postup

  1. 1

    Je to veľmi jednoduché. Vybranú zeleninu nakrájajte na kúsky alebo nastrúhajte. V mise dôkladne premiešajte so soľou a trochou rasce. Rasca ale nie je podmienkou. Na 1 kilogram zeleniny sa pridáva 15 - 20 gramov morskej soli a 1 kávová lyžička rasce. Keď zelenina začne púšťať šťavu, môžete ju naplniť do pohára a dobre utlačiť. Vrch je potrebné ešte zaťažiť. Ak máte súdok na kvasenie, ten má aj správny ťažký vrchnák. Ak plníte do pohára, položte na vrch fľašu s vodou alebo menší zaváraninový pohár. Dôležité je, aby sa do zeleniny dostalo čo najmenej vzduchu.

  2. 2

    Takto pripravený pohár so zeleninou umiestnite na nejakú mištičku alebo hlboký tanier. Občas sa totiž stane, že pri kvasení začne vytekať šťava. Tak aby ste si nenarobili neporiadok. Pohár nechajte pri stálej izbovej teplote 3 až 5 dní kvasiť. Keď v tekutine vznikne jemný biely zákal, je hotovo.

  3. 3

    Teraz môžete zeleninu preložiť do menších pohárikov, zavíčkovať a uložiť do chladničky. Zároveň ju už môžete začať konzumovať.

Diskusia k receptu

lacquer
Prave mi vykvasila cvikla s kapustou a mrkvou, idem to poprekladat do poharikov
bozulka
Chutné a zdravé,robievala som a vždy chutilo...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia