Kvašáky

vanden - fotkavanden, 9. augusta 2012
Kvašáky
Foto: vanden

Kvašáky sú len chutne spracované uhorky.

10
porcií
5 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1 ks
10 ks
1 list

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Dobre umyté a očistené uhorky si nakrájame na štvrtiny, ale tak, aby bol rozkrojený len prostridok.

    Kvašáky - obrázok 1
  2. 2

    Dáme ich do pohára objemu 4L, ak nemáme, môžeme aj menší. Pridáme krajec chleba, viničový list (list révy vinnej), kôpor a zalejeme slaným nasýteným roztokom po vrch poslednej uhorky. Vrch zakryjeme viečkom, alebo pečiacim papierom a zaistíme napr. gumičkou.

  3. 3

    Prvé 2 hodiny môžeme dať pohár na slnko a potom ho premiestniť do izbovej teploty. Necháme kvasiť asi 3-4 dni, dokiaľ nebudú uhorky nažltnuté.

  4. 4

    Po 3-4 dňoch uhorky vyberieme. Na vrchu môže byť pleseň, tú dáme preč. Vrchné uhorky môžeme vyhodiť. Takéto uhorky môžeme jesť k rôznym jedlám, alebo samé. Dobrú chuť.

    Kvašáky - obrázok 4
Recept je zaradený do kategórií:
Zeleninové jedlá, Slovenská kuchyňa, Polotovary, Letné

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Mňam,kyslé máme radi. Nikdy som nerobila, občas ochutnala- príležitostne. Kdesi som čítala, že namiesto chleba je možné použiť surový zemiak. Čo je na tom pravdy? A ešte sa chcem opýtať, či sa tej plesni nedá nejako predísť. Predsa len je to pleseň...
používateľ nemá avatar
gom
čo je to nasýtený slaný roztok?
Môžem ti odpovedať i ja, gom? Nasýtený roztok je taký roztok, v ktorom sa rozpustná látka za daných podmienok už ďalej nerozpúšťa.