Krutóny (croutons)

bigcanka - fotkabigcanka, 22. februára 2011
Krutóny (croutons)
Foto: bigcanka

Najlepšie do krémovej polievky.

4
porcie
5 minút
príprava
2-3 minút
na 175 °C

Suroviny

3 ks, staršie
1 PL




Postup

  1. 1

    Rožky nakrájame na malé štvorčeky, necháme ich trocha obschnúť na tácke a poukladáme na olejom vymastený plech, na plechu ich poriadne premiešame rukami aby sa každý trocha namočil do oleja.

    Krutóny (croutons) - obrázok 1
  2. 2

    Vložíme na 2-3 min. do rúry rozohriatej na 175°C. Dávame pri tom pozor, pretože sa môžu ľahko pripiecť.

    Krutóny (croutons) - obrázok 2
  3. 3

    Po upečení môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou alebo roztlačeným osoleným cesnakom.

Diskusia k receptu

evusik
ja robím krutóny z chleba, nakrájam na kocky, dám na plech ktorý som potrela olejom, nasypem chlieb na kocky, popretriasam a dám do rúry na 50°C sušiť aj na hodinu. Keď mám veľa starého chleba spravím si do zásoby a dám do mrazáku. Krutóny milujem do cesnačky a do takmer všetkých krémových polievok.. Z rožkov som ešte nerobila... ale robiť krutóny či už z rožkov alebo z chleba je výborný spôsob ako zužitkovať chlieb aj rožky a nevyhadzovať ich do kontajneru :-)
jarunka
Tiez mame radi hodne krutonov do niektorych polievok. Aj do zeleninovych salatov su dobre. Robievam tiez z chleba.
matavarecha
Ja s dobrým úmyslom si to suším na radiátore a môj syn s dobrým úmyslom my to vždy zje : že dobré chrumky . A keď sa mi podarí niečo schovať tak to dávam do dózy do špajze a potom keď potrebujem len opečiem na suchej panvici. Ale aj toto je super tip
julica
Ja tiež takto robím, ale skoro bez oleja, len ako evusik. niekedy aj pecivo len tak pokrajam a necham samovolne vyschnut
babi
doporučujem vyskúšať na sucho opražiť na kocky pokrájený arabský chlieb. Je to výborné do polievok aj do šalátov
evanaaa
A nešial by ten olej čo ide na plech dopredu vymiešať s podrveným cesnakom aby krutónky nasiakli ? Ináč, ja som si robila aj cesnakový olej - do malej fľaštičky s olivovým olejom som dala pár strúčikov cesnaku a o pár dní som mala dobrý ochutený olej. Dá sa urobiť tak aj s bylinkami.
duschko
Asi najlepsie krutoniky su od "matavarechy",tie z toho radiatora. Musim vyskusat tie od "evanaaa". Velmi sa mi pozdavaju. Ten olej je urcite tiez zaujimavy. Dakujem za radu. Zmena nezaskodi.
zofos
dobrá pomoc je mať v zásobe krutóny iba suché. dajú sa využiť do polievok ale aj do plniek.
tati2008
Krutony robim v mikrovlnke,dam na grisp tanier,chlieb na male kococky a rozky na kolecka a bez tuku.Zapnem funkciu grisp na 3minuty.Dcerka krutony zje ako chrumky.Uzavrete v nadobe vydrzia dlho,alebo az po zjedenie.
tati2008
Krutony robim v mikrovlnke,dam na grisp tanier,chlieb na male kococky a rozky na kolecka a bez tuku.Zapnem funkciu grisp na 3minuty.Dcerka krutony zje ako chrumky.Uzavrete v nadobe vydrzia dlho,alebo az po zjedenie.
vladkaku
výborný nápad, ešte som to v rúre nerobila, vždy som s popálila, keď som ich robievala na panvici, ... tak si ma potešila, pekný deň
perla61
ja ich robím na plechu, ale na krbových kachliach a veru tak využijem každý kúsok chleba a rožkov. Robím si ich na sucho do zásoby a až pred použitím ich prichutím a narýchlo "dorobím" v mikrovlnke.
bigcanka
Cesnak by som určite nedávala na suché krutony do oleja, lebo by zhorel - mám to vyskúšané ;) Najlepšie sa zachová cesnaková aj bylinková chuť ak to dáte na hotové krutonky. Takisto sa dajú pekne skladovať v uzatvorenej nádobe. V tom prípade ak si ich robím dopredu a do zásoby dávam ich na suchý plech, potom pred použitím sa môžu dochutiť, olej by na nich dostal čudnú chuť už za pár dní.

A úplne najednoduchšie sa robia s toastového chleba :) ten však u nás nikdy neostane...
zdezda
:-) samé dobré nápady, ja som vždy robila iba na panvici s olejom, vyskúšam aj tie iné:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia