Foto: mt
Veľmi jednoduchý a osvedčený recept, chute sa dajú rozmanite upravovať.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Surovín je ozaj málo, je to jednoduchý recept. Naturál ryžu dostať bežne a krevety beriem z Metra, väčšinou sú nejaké akcie, že vyjdú pod 10 € za kilo. Neberieme veľmi malé, ale ani príliš veľké.
-
2
Cibuľu nakrájame na márne kúsky. Kým pri tom plačeme, môžeme to využiť a porozmýšľať, ku komu sme sa nesprávali tak, ako by si zaslúžil a hneď to v slzách oľutovať. Cibuľku speníme na oleji. Zároveň dáme variť ryžu - nám sa osvedčila naturálka, tá má ozaj veľmi dobrú chuť aj sama o sebe. U nás v tlakovom hrnci na 20 minút. Dávame trochu menej vody ako keď ju varíme na prílohu.
-
3
Keď je cibuľka do sklovita, pridáme krevety. Najlepšie je nechať ich voľne rozmraziť, ale dajú sa dať aj zmrazené. POZOR - nepremývať a ak ich necháme rozmraziť, tak ich tam šupneme aj s rozmrazenou vodošťavou. Ak ich premyjete alebo vylejete vodu z rozmrazenia, prídete o polovicu chute kreviet.
-
4
Krevety pustia hodne šťavy - netreba sa toho báť. Teraz je jeden z vhodných momentov na dochutenie. Dá sa použiť čokoľvek - provensálske bylinky, cesnak, rôzne korenia, čo komu chutí. Ja som tam fukol jednu nakrájanú čili papričku.
-
5
Povaríme, aby sa šťava trochu zredukovala. Ak začíname z rozmrazenými krevetami, bude to oveľa skôr. A možno aj trocha chutnejšie.
-
6
Keď je šťava trochu zredukovaná, pridáme ryžu. Tým, že sme do nej dali trochu menej vody, vypije všetku šťavu, čo ostala pri krevetách a nádherne nasaje ich vôňu. Dochutiť sa to dá aj teraz - cesnak, citrónová šťava, bylinky, korenia, korenené soli - každý podľa svojho gusta. Ale skvelé sú HLAVNE bez dochucovania, keď sa ryža nechá prepojiť s chuťou kreviet. Na tanier stačí pridať niečo zelené, prípadne cherry paradajku...
Kupim surove cele krevety, oberiem ich - hlava , chvos, skrupina , nohy a zmiesam so zeleninou a dam varit vyvar, scedim cez sito a tym podlievam ryzu.
Par minut pred koncom pridam surove obrate krevety a prevarim par minut pokial nezmenia farbu.