Krevetové rizoto fotorecept

mt - bez fotkymt, 12. apríla 2015
Krevetové rizoto (fotorecept)
Foto: mt

Veľmi jednoduchý a osvedčený recept, chute sa dajú rozmanite upravovať.

8
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg predvarené lúpané
400 g natural
400 g




Postup

  1. 1

    Surovín je ozaj málo, je to jednoduchý recept. Naturál ryžu dostať bežne a krevety beriem z Metra, väčšinou sú nejaké akcie, že vyjdú pod 10 € za kilo. Neberieme veľmi malé, ale ani príliš veľké.

    Krevetové rizoto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu nakrájame na márne kúsky. Kým pri tom plačeme, môžeme to využiť a porozmýšľať, ku komu sme sa nesprávali tak, ako by si zaslúžil a hneď to v slzách oľutovať. Cibuľku speníme na oleji. Zároveň dáme variť ryžu - nám sa osvedčila naturálka, tá má ozaj veľmi dobrú chuť aj sama o sebe. U nás v tlakovom hrnci na 20 minút. Dávame trochu menej vody ako keď ju varíme na prílohu.

    Krevetové rizoto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je cibuľka do sklovita, pridáme krevety. Najlepšie je nechať ich voľne rozmraziť, ale dajú sa dať aj zmrazené. POZOR - nepremývať a ak ich necháme rozmraziť, tak ich tam šupneme aj s rozmrazenou vodošťavou. Ak ich premyjete alebo vylejete vodu z rozmrazenia, prídete o polovicu chute kreviet.

    Krevetové rizoto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Krevety pustia hodne šťavy - netreba sa toho báť. Teraz je jeden z vhodných momentov na dochutenie. Dá sa použiť čokoľvek - provensálske bylinky, cesnak, rôzne korenia, čo komu chutí. Ja som tam fukol jednu nakrájanú čili papričku.

    Krevetové rizoto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Povaríme, aby sa šťava trochu zredukovala. Ak začíname z rozmrazenými krevetami, bude to oveľa skôr. A možno aj trocha chutnejšie.

    Krevetové rizoto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď je šťava trochu zredukovaná, pridáme ryžu. Tým, že sme do nej dali trochu menej vody, vypije všetku šťavu, čo ostala pri krevetách a nádherne nasaje ich vôňu. Dochutiť sa to dá aj teraz - cesnak, citrónová šťava, bylinky, korenia, korenené soli - každý podľa svojho gusta. Ale skvelé sú HLAVNE bez dochucovania, keď sa ryža nechá prepojiť s chuťou kreviet. Na tanier stačí pridať niečo zelené, prípadne cherry paradajku...

    Krevetové rizoto (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

2010
Ja sa radsej budej drzat starej klasiky:
Kupim surove cele krevety, oberiem ich - hlava , chvos, skrupina , nohy a zmiesam so zeleninou a dam varit vyvar, scedim cez sito a tym podlievam ryzu.
Par minut pred koncom pridam surove obrate krevety a prevarim par minut pokial nezmenia farbu.
používateľ nemá avatar
mt
mt
Máš pravdu, krevety nie sú rastliny. Rovnako ako vajce. Recept nie je vegánsky. Ak sa dajú kúpiť surové krevety, je to určite najlepšie. U nás ich nedostať (alebo som zatiaľ nezistil, kde) a navyše by som bol asi lenivý oberať kilo drobných kreviet. Keď sa najprv nechajú rozmraziť, ozaj ich stačí krátko povariť. Ale ani ak sa použijú nerozmrazené, nemám skúsenosť, že by stvrdli a zgumovateli.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia